Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-25, 20:08
to pewnie masz włoską klimę firmy Diavia, dokładana czasem nawet w salonie na życzenie klienta zwłaszcza z Italii jeśli stamtąd auto zjechało. Pokrętło służy do jakiejś regulacji ale jak i co więcej nie wiem. Funkcji tego włącznika też nie znam, być może on powinien być jakoś połączony z tym pokrętłem ale tylko gdybam. Jeśli nic więcej się na forum nie dowiesz - są serwisy Diavii w Polsce, znajdziesz googlami, może nawet na telefon poradzą coś.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-25, 20:43
no właśnie jak mnie tym zaciekawiłeś to rzuciłem hasło na google i znalazłem jeden post o tym, niestety po rusku i dotyczyło beemki. Zrozumiałem że koleś mial problemu z regulacją temperatury tym pokrętłem, i zdaje się że to pokrętło wpływa na ustawienie jakiejś klapki w dolocie regulującej przepływ ale też tego nie jestem pewien bo za słabo ruski znam.
Wysłany: 2008-08-25, 20:58
no a ten włącznik jest widzę połączony z linką, tak myślę że to linka od regulacji nawiewów i powinna być gdzieś zaczepiona do klapy sterującej pod nagrzewnicą, jak to funkcjonuje nie wiem ale napewno ma związaek z tą klimą
tzn tak wyczajiłem że jak przekręcę włącznik całkiem na zero to ten włącznik jest zwarty i słychać jak by się coś przy nawiewie przekręcało lub zmieniało pozycję a jak włączę nawiew to znowu się coś przełącza i jak dam na 1 to nawiew działa... dziwnie prawda???
Wysłany: 2008-08-25, 21:14
marcinkoz2910 napisał/a:
dziwnie prawda???
dziwne to nie, musisz tylko obczaić budowę tego, czy jest tak jak w oryginale VW że klapa jest sterowana podciśnieniem puszczanym lub zamykanym przez elektrozaworek, czy może klapa jest sterowana silniczkiem elektrycznym coś jak w thermotronicu popularnym w Vento i Passatach. Resztę już sam rozkumasz napewno.