Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1098 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2008-08-30, 00:13 co o tym myślicie
"Jeżeli masz podejrzenia ze licznik w Twoim aucie, lub w aucie które masz zamiar kupić został przekręcony to możesz łatwo to sprawdzić. Wkładasz kluczyk do stacyjki, naciskasz na przycisk kasowania licznika dziennego, leciutko i powoli przekręcasz kluczyk w stacyjce do momentu załączenia sie zapłonu. Podczas tej operacji patrzysz na licznik km nie puszczając przycisku. Jeżeli licznik został cofnięty to podczas takiej operacji powinien sie wyświetlić faktyczny stan licznika na około 0,5 sekundy, jeżeli nie był takie zjawisko nie powinno sie wyświetlic. "
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-08-30, 05:54
no ja to myślę że jeśli to prawda to kolega powinien dostać jeśli nie nobla to przynajmniej
przy najbliższej okazji (tzn jak tylko wyjde z roboty) sprawdzę bo mój to na pewno był cofany... 190 tys na 15 lat to nie jest możliwe bo ja w ciągu roku spokojnie 30 000 przelatałem
Wkładasz kluczyk do stacyjki, naciskasz na przycisk kasowania licznika dziennego, leciutko i powoli przekręcasz kluczyk w stacyjce do momentu załączenia sie zapłonu.
bzdura...
z czystej ciekawości sprawdziłem tą znachorską metodę i jestem skłonny powiedzieć, że to bzdura...
sam korygowałem licznik w swoim samochodzie (dodawałem przebiegu, gdyż 136 tysiecy na 16 latka to też bzdura) i nic takiego się nie pokazało... Jedyne, co można zrobić grzebiąc przy liczniku z zewnątrz to:
ustawić zegarek
zresetować przebieg czasowy
skasować inspekcje olejowe (trzeba znać kombinacje, były opisane kiedyś na 4um)
przy modelach z komputerem pokładowym:
sprawdzić w czasie jazdy parametry pracy silnika - spalanie, temperatura na zewnątrz itp...
czysta seria
Po za tym nie wierzcie w takie brednie. Stacyjka samochodowa działa na zasadzie przełącznika zespolonego. Tam są styki, i po zetknięciu się dany obwód prądowy się zamyka i płynie prąd. Nie ma znaczenia, czy szybciej przekręcimy stacyjkę, czy wolniej, ponieważ moment styku i zamknięcia obwodu ZAWSZE będzie ten sam.
Jest pewne wyjaśnienie, nie piszę, że tu możliwe: otóż styki faktycznie włączają natychmiastowo ale nierównocześnie tzn. styk X dostaje ułamek sekundy ale jednak np. wcześniej lub później od styku 15. Być może to ma znaczenie, o ile w ogóle to działa.
Ale byłoby to takie piękne
Za to jedno jest prawie pewne: można spowodować małe okopcenie styków przez powolne włączanie zapłonu kluczykiem i kostka do wymiany bo na któryś tor nie będzie już łączyć.
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1098 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2008-08-30, 23:34
dziś zbyt późno jest by kamerka chwyciła cos zostałem trochę w pracy i ...
ja niewiem czy to działa widac jednak nie wydaje mi sie że w moim golfie by krencony licznik zegarów nierozbierałem i niewiem jak są skonstrułowane układy zapamietywania i sterowania licznikiem
TomekKutno, każdy zostawia ślady wszystko co jest robione przy aucie zostawia ślady mniejsze bądź większe wymiana uszczelek sprawdź klej czy nie ma starego pod nią lub śladów usuwania kleju poprzedni właściciel twierdził że silnik nigdy nie był rozbierany wystarczyło zajrzeć pod spód by zobaczyć 2 obrobione od klucza śruby potem przyznał mi racje i z ceny zszedł więc nawet taka zmiana stanu licznika zostawia ślady w pamięci scalaków
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
pewnie wiecie że to niejedyne forum golfa nie pamietam ale szukałem czy można załorzyc tempomat do mojego golfa i jeden post rzucił mi się w oczy to nie jest mój tekst dlatego jest w cudzysłowiu
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył