Witam. Mam akumulator Varta 12v 44ah jak go naładować? Czy wystarczy podlaczyc pod prostownik i do pradu na 12h. Wiem ze podczas ladowania musza byc zdjete korki ale w tym akumulatorze nie moge tego zrobic bo podobno jest bezobslugowy.
Jestem w tym zielony dziekuje za pomoc
bezobsługowych sie nie obsługuje alternator laduje go wystarczająco, ale jesli chcesz go naładować moze go podlaczyc na kilka godzin pod prostownik nic mu sie nie stanie
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-14, 17:54
całkowicie bezobsługowe to rzadkość, zwykle te niby bezobsługowe tak samo tylko rzadziej wymagaja kontroli poziomu elektrolitu. Mogą nie mieć pojedyńczych korków, tyko pokrywke plastykową przykrywająca dziury we wszystkich celcah, to sie temu jeszcze przyjrzyj. A jeśli nie da się to mozesz ładować, tylko nie uzywaj dużego prądu. Powiedzmy 4 ampery na noc bedzie ok.
niom ma pokrywe plastikowa na wszystkie korki ladowalem z 15 minut prostownikiem i potem 10 minut w samochodzie alternator ale noc postal i dupa. Do wymiany? czy sprobowac dluzszy czas pod prostownikiem.Prostownik mam stary i nie wiem jakim pradem laduje
Jak mocno był rozładowany?
Przypuśćmy, że całkowicie i że prąd prostownika wynosi ok. 4 Ampery (typowo) - czyli z prostego (dla ułatwienia) dzielenia wynika: 44Ah akumulatora÷4A prostownika=ok. 10h a nie 25 minut.
Czyli jeszcze niech Kolega nie wyrzuca tego akum.!