Witam. Pytanie tak jak w temacie ,co się możne stać w silniku po złym ustawieniu rozrządu? Czy może dojść do jakiś usterek podczas próby odpalenia?? Pozdrawiam.
Powiem tyle , kupiłem pompę wody i pasek rozrządu i miałem zawieść do mechanika żeby zmienił, no ale wujek mój lubi podłubać w samochodach bo chwalił się ze w swojej Reno 19 pasek sam zakładał i ze niby "umie to robić". powiedział ze zrobi za free, no to ok pokusiłem się... dzwoni na drugi dzień ty coś jest nie bardzo chyba "zawór strzelił' Dziś jadę zobaczę co tam się dzieje hmm, nie wiem co mam przez to rozumieć..
jeśli przeskoczy od max 3 zęby to będzie źle pracował
ale jak pomylił się o 180 st. albo przeskoczył o kilkanaście zębów to ma pech to 1.6 jest na 100% silnikiem kolizyjnym tak że wtedy tłoki uderzą w zawory i remont gwarantowany
1.6 AEA robiłem już u siebie głowicę i były ślady na tłokach od zaworów
1.6 ABU widziałem głowice z tego silnika u kolegi z pokrzywionymi zaworami
1.8 ABS robiłem u kumpla elektrykę przy przekładce silnika bo w jego starym 1.8 ABS rozleciał się napinacz i koszty były za duże remontu a miał drugi taki silnik
tak że w tych 3 silnikach wiem że na 100% są kolizyjne
K@mil, ja też tak słyszałem i czytałem że w golf MK3 nie ma silnika bezkolizyjnego ale nie chcę się kłócić podałem trzy typy silników jakie znam z własnego doświadczenia a za resztę nie dam sobie głowy odciąć
A no marcinkoz2910 ma racje. Po złym ustawieniu rozrządu tłok spotkał się z zaworem i bum Jutro wielka chwila czyli ściągnięcie głowicy, wiadomo ze kawałek grzybka zaworu utrąciło i ciekawe co się z nim stało. miejmy nadzieje ze nie uszkodził tłoka lub cylindra
[ Dodano: 2012-01-18, 23:04 ]
No wiec tak. Tłoki całe cylindry całe do wymiany zawory , uszczelniacze i simering na wałku rozrządu. cena 180zl + komplet uszczelek 135zł no i mamy 315zl no i do tego jakieś pierdoły... Prawda jest jedna, że z rodzina to tylko na zdjęciu się dobrze wychodzi...