logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
zgasł podczas jazdy
Autor Wiadomość
RangerDN 

Silnik: 2.0 GTI
Wysłany: 2009-08-17, 23:32   zgasł podczas jazdy

Witam dzis miałem przykrą awarie auta. Golf III 94r 2.0 8v silnik 2E
Podczas jazdy na lpg silnikiem zaczęło szarpać i nieodpalił.
Po scholowaniu mnie do domu zacząłem sprawdzać świece, okazało sie ze komory są totalnie zalane paliwem gdzie ja jechałem na gazie po dlugich męczarniach udało mi sie go odpalic lecz musiałem wyciągnąć wtyczke od pompy paliwa i zakręcić nim wiele razy przy wyciagniętych świecach by wylało sie to paliwo z komory silnika. po przykreceniu swiec odpalił! Wkońcu odpalił lecz na benzynie są strasznie czarne kopty i silnik pracuje bardzo niestbilnie! jak go przegazuje to potem gaśnie za to jak przełącze na ga to tylko przy przytrzymaniu obrotów chodzi(rownież nierówno) przypominam ze wtyczka od pompy jest calyczas odłączona... Zostawiłem go na wolnych obrotach na beznynie by sie wszystko wypaliło i tak chdzł około 7min i dalej czarny dym z niespalonej benzyny. niewiem jak to mozliwe jak pompa calyczas jest odłączona.wczesniej mialem problem z jazda na benzynie! A mianowicie wymienilem pompe paliwa, przepływomierz, zalalem go na bp i dolałem uszlachetniacza "mechanik". Autko chodziło wtedy na lpg i benzynie lecz mial dziwne objawy bo jak dodawalem gazu to nagle go muliło a potem dostawał potężnego kopa... wyjeżdziłem tak połowe baku(myslałem ze wtryskisie wyczyszczą i będzie ok) lecz tak sie to nieskonczyło. Odpalałem auto na benzynie czekałem chwilke i przelanczałem go na gaz i dopiero ruszałem w droge. przy dojezdzie co celu znowu wlanczalem mu benzynke. Lecz jak paliwo sie juz konczyło to zatankowałem autko i chciałem sie przejechac na benzynie ale autem zaczęło tak szarpac ze niedalo sie jechac... i jezdziłem 2 tygodnie tylko na gazie a dzis mi go zalało paliwem gdzie jak juz wspominałem jechałem na LPG
Pomozcie bo juz niewiem co mam zrobic... Rozrząd jest zrobiony, oleje, filtry, kable zapłonowe, rozrusznik, alternator, skrzynia biegów a on teraz niechce pracowac wogole na gazie a na benznie to tak go zalewa ze ino czarny dym z tyłu...

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2009-08-18, 08:17   

Co do benzyny na odłączonej pompie, to nie widzę innej możliwości tylko takiej że resztki benzyny z wtrysku się mogą chwilę dopalać, ale to tylko krótką chiwlę, innej możliwości niema.
Więc myślę tak:
po pierwsze nie odłączyłeś pompy paliwa - sorki że wątpię w to co napisałeś ale upewnij mnie co odłączyłeś konkretnie.
oraz inne pomysły mam takie że jedziesz na podwójnym paliwie. Czyli wtrysk benzyny pracuje równocześnie z instalacją LPG - na przykład zepsuł się przekaźnik odcinający wtryskiwacze benzyny podczas jazdy na LPG. Może odpal na benie a LPG odłącz - choćby porzez zdjęcie wtyczek z elektrozaworów LPG.
I jeśli nadal na benie będzie do kitu to trzeba się tym zająć - myślę o rozwalonym przepływomierzu (zatarta klapka), zapapranej listwie wtryskiwaczy, rozwalonym regulatorze ciśnienia paliwa itp.

RangerDN 

Silnik: 2.0 GTI
Wysłany: 2009-08-19, 15:09   

Pompe odłączyłem z tyłu w baganiku(odpiołem wtyczke od niej) i niepokazuje ile paliwa jest itp. a jak chodzi o przekaźnik od wtryskiwaczy to mozliwe bo odlaczylem wtyczke od listwy wtryskowej i na gazie chodzi tak jak powinien. Jest możliwość że listwa poprostu nietrzyma paliwa go sie wolewa do komory jak z weżyka?? chyba ze regulator cisnienia paliwa za dużo podaje? niepotrzebnie wczoraj wymienilem sonde lambda bo myslalem ze przez to zalewa go paliwem...

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu