Mam Golfa 3 75KM AEA. Przejechane ma 216tys i zastanawiam sie nad wrzuceniem go w gaz. Niektórzy mi odradzają bo mówią ze za stary silnik już jest i może tego nie wytrzymac. Prawda to? I ma ktoś może taki sam silnik w LPG i może mi powiedziec ile mniej więcej spala? Z góry dziękuje
Silnik: Lezy na Palecie Pomógł: 16 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 1276 Skąd: GSL
Wysłany: 2010-01-21, 15:24
na pewno będzie palił 2 albo 3 litry więcej gazu niż paliwa
ile nim jeździsz?? opłaca sie pakować Gaz zwróci ci sie dopiero za rok albo 2 lata moim zdaniem 1.6 nie pala dużo i nie opłaca sie zakładać do niego gazowni ale to jest moje zdanie
No teraz mam daleko do pracy i 100km dziennie bym robił więc to raczej sporo. No na trasie źle nie palą ale po mieście jak jest zima nawet przy oszczędnej jeździe 12l lekko. I w ogóle jaki gaz najlepiej? Normalny + blos czy sekwencja? I jak znoszą to silniki AEA?
Ja mam BRC 2 generacji bodajże i sie bardzo dobre spisuje (3 tysiace około na gazie przejechane) Nie opłaca się sekwencji. A co do tego że 1.6 mało palą to bym się sprzeczał Ale to zależy od tego jaką kto ma nogę. Mi po mieście to mniej niż 10/100 nie spalił benzyny raczej. A teraz tylko po mieście jak zatankuje do pełna (około 55 zł) to zrobię gdzieś tak ze 220 km.
P.S. Za samą instalację z założeniem zapłaciłem 1700 zł.
_________________ ....::::VW - The Best Forever::::....
Z tego co piszesz to duzo jezdzisz wiec smialo polecam LPG a jak chcesz to lda pewnosci podjedz do mechanika i powiedz ze chcesz gaz zalozyc i niech sprawdzi silnik(cisnienie itp) i okaze sie w jakim stanie jest silnik!!!!! choc znam kilka osob co zalozyli gaz przy przebiegu ponad 200tys wszystko zalezy w jakim stanie jest silnik
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-01-21, 17:16
ja mam 1.6 ABU i powiem ci że jeśli jeździsz duzo to zakładaj gaz, jak miałem na benzyne to co 3 dni po 100 zł tankowałem a teraz duzo taniej mi wychodzi, mocy albo mi sie wydaje albo nic nie ubyło a spalanie w do 10 l w mieście przynajmniej u mnie a czasami też mam ciężką noge i często wyprzedzam
A samochód wcale nie jest za stary na gazie jeszcze drugie tyle przejedziesz jak będziesz dbał o samochód
Tylko pamiętaj żeby gaz z komputerkiem ci założyli bo na zwykłej instalacji falują czasami obroty
ja również mam ABU i już go kupiłem z gazem i na gazie przelatał już prawie 40tys i nic się nie dzieje... Co do spalania to około 9l w cyklu mieszanym... 10l nie przekroczył mi nigdy Opłaca się do 1.6 założyć gaz.
Podjedz do DOBREGO Gazownika a on juz ci powie jaka zalozyc!!!!!!!!! bo kazdy z nas ma prawie inna instalacje i kazdy napisze ci taka jaka ma pod maska
Drastic tych instalacji jest tyle że ja nawet sam nie wiem jaką mam Jakieś Bingo chyba ale która generacja itd nie mam pojęcia... Tak jak kolega wyżej napisał, pogadaj z gazownikiem i Ci doradzi
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-01-22, 16:58
Dobra też jest firma Lovato, Landi renzo i Tomasetto ja mam tą ostatnią i sprawuje się wyśmienicie ale najlepiej jedź do gazownika i niech oni ci wybiorą instalacje tylko powiedz ze chcesz z komputerkiem i powiedz żeby ci nie montowali parownika przy szybie po lewej stronie bo będzie ci śmierdziało gazem w samochodzie mi tak założyli ale kupiłem filter węglowy i już nie śmierdzi
kolego Drastic jak dla mnie to na stówę wrzucaj gaz . no ogólnie przy tym silniku spali ci 7l benzyny no gazu to już musisz liczyć 8.5-9.0l ale suma sumarum w przestrzeni czasu wyjdzie cię taniej. licząc że instalacja będzie kosztowała 1500-1700zl to po 12-15 tys. km wyjdzie ci na zero. to w twoim przypadku jak robisz około200 km dzienni czyli średnio 2000 miesięcznie to wyzerujesz się po 6-7 miesiącach. no i w razie sprzedaży auta cenę masz wyższą z gazem . ja na ten przykład mam mk3 2.0 gti 8v (ten słabszy silnik 115 km) w gazowni to w lato w cyklu mieszanym żre do10l no w zimę to z 11l bo na benzynce to bym nie wyrobił. dodam że moje mk3 już nie najmłodsze rocznik 93 a w gazie jeździ już 3.5 roku (53 tys km) i nic się nie dzieje.no tam że przegląd jest z gazem 60zl droższy to już szczegół
no ale rób jak chcesz pozdro
_________________ szukam drugiej połówki .......... może być 0,7
ja muszę się pochwalić hehe że w moim golfiku 1.8 ACC (90km) mam "nalatane 355tyś.
na gazie jest zrobione ok 200tyś i powiem szczerze że nigdy mnie nie zawiódł i nie odczułem żeby silnik się pogorszył kondycyjnie
wymieniłem teraz niedawno parownik i butlę bo skończyła się ważność, ale gdyby nie gaz to eksploatacja na bęzynie była by o wiele droższa tymbardziej że duzo jeżdzę