witam.po rozgrzaniu sie silnika podnosi mi sie poziom plynu w zbiorniczku a czasem wywala plyn.korek i termostat są ok.w oleju plynu nie ma.czy to uszczelka pod głowicą?pozdrawiam.
Jeżeli jesteś pewien, że korek jest ok, to znaczy, że prawdopodobnie uszczelkę pod głowicą masz do wymiany. Jak długo musi pracować silnik, żeby wąż przy chłodnicy zrobił się twardy? Przy jakiej temperaturze wywala ci płyn?
_________________ Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego.
tomek28, u mnie też węże robią się twarde po rozgrzaniu silnika. I niech mi żaden pseudomechanik nie próbuje wmówić że to wydmuchana uszczelka pod głowicą... Tak działo mi się zarówno przed remontem silnika, jak i po generalce. tomek28, to normalne że poziom płynu ci się podnosi po rozgrzaniu silnika, normalne jest też to, że węże od chłodnicy robią ci się twarde. Natomiast problem jest z wyrzucaniem płynu przez korek. Piszesz, że jest sprawny. Skąd ta pewność? Może pożycz od kogoś inny korek i zobaczysz czy też będzie ci płyn wywalać. Jeżeli nic się nie zmieni, o rzeczywiście będę obstawiał uszczelkę
_________________ Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-02-27, 02:33
uszczelka na 100%, przerabiałem to u siebie już 2 razy.
Uszczelka skorodowała między płaszczem wodnym a cylindrem, spaliny zn komory spalania dostają się do układu chłodzenia, ciśnienie w układzie rośnie, węże robią się bardzo twarde, bombluje ze zbiorniczka powietrze i wywala płyn ze zbiorniczka, temp. rośnie bardzo szybko nawet do 110 stopni. - u Ciebie jest bank to samo.
prezesso, to niekoniecznie musi być ina uszczelki.
prezesso napisał/a:
temp. rośnie bardzo szybko nawet do 110 stopni
No właśnie, zapomnieliśmy spytać tomek28, co z temperaturą silnika. Jak szybko rośnie i czy przekracza 100 stopni. A może po rozgrzaniu silnika jest na dopuszczalnym poziomie?
[ Dodano: 2010-02-27, 09:30 ]
prezesso napisał/a:
bombluje ze zbiorniczka powietrze
tomek28, czy po odkręceniu korka widać jak z płynu wydostają się pęcherze powietrza?
pęcherzy nie widac.korek nowy zalozylem i to samo.na poczatku temp. jest 80-90 po rozgrzaniu silnika ale po kilkudziesieciu km.rosnie.raz miałem ok.110.chwile po tym odczekałem kilka minut i delikatnie wyciagałem czujnik temp.z ukladu walila sama para a w zbiorniczku plynu full.weze twarde jak kamien.chyba to uszczelka.
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 999 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2010-02-27, 15:41
a wentylator sie załąncza? może masz zle odpowietrzone?
u mnie tak było i zanim sie dobrze odpowietrzyło to zrobiłęm chyba z 600 km na włonczonym ogrzewaniu by sie nie przegrzał
płyn mi wywalało i nie pod korkiem ale obok jest taki otworek gdzie przelewwa sie
miałem nalane płynu mniej jak minimum a podnosiło sie prawie na maxa pod korek teraz tak nie ma
tylko ja mam instalacje lpg i to podobno przez to sie tak robi z tym odpowietrzaniem
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-05-04, 08:25
Z planowaniem 400-600 zł? Masakra...
Ja u siebie bez planowania wymieniałem w 4-5h nie śpiesząc się... ale tyle chajsu bym nie brał, to jest zdzierstwo.