Golf z dnia na dzień zaczął się gotować ....
Węże u góry twarde , wąż dolny zimny . (89 st C na liczniku)
czasami "przymarza" parownik
mruga czasem kontrolka od cieczy
czasem z nawiewów leci zimne zamiast ciepłe powietrze
po co sie lądować samemu w koszta - wymień to wymień tamto i może okazać sie dupa..
z takim rzeczami tylko do mechanika i niech on szuka przyczyny .... takie moje zdanie
na jutro jesstem umówiony u mechanika . Niech on się pobrudzi trochę .
Bo jak tak oglądałem to trochę trzeba się nagimnastykować przy tym termostacie .
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 697 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-08-09, 14:05
jeśli masz tak że ci przekracza 90 stopni na liczniku a dolny wąż co idzie do chłodnicy dalej jest zimny to to wina termostatu jest nie ubywa ci płynu chłodniczego spróbuj jeszcze go odpowietrzyć odkręc ten korek i zaczekaj aż się wentylator włączy, a i jeszcze jedno pytanie długo ci sie samochód nagrzewa??
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 697 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-08-09, 14:18
wydaje mi się i tak że termostat do wymiany bo dolny wąż powinien być gorący po przekroczeniu 90 stopni ale z drugiej strony jak piszesz że ci pokazuje 90 stopni i sie nie grzeje hmm , ja miałem podobne objawy jak się kończyła pompa wody wtedy często parownik łapało bo do LPG musi być dobry obieg
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3757 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-08-09, 21:17
Przyczyną tego że raz grzeje a raz nie w środku jest zapowietrzenie układu, może to owszem wynikać z zablokowanie termostatu ale niekoniecznie, winny może być właśnie korek, albo zatkany cienki wężyk (lub jego króćce)dochodzący do zbiorniczka od boku i te rzeczy trzeba najpierw sprawdzić.
Legionista napisał/a:
po co sie lądować samemu w koszta - wymień to wymień tamto i może okazać sie dupa..
z takim rzeczami tylko do mechanika i niech on szuka przyczyny
masz prawo do takiego zdania tylko kogo ono interesuje na dziale technicznym gdzie ludzie próbują się dowiedzieć jak w miarę możliwości samodzielnie naprawić soje auto.