Silnik: 1,6i+gaz 75KM ABU
Wysłany: 2010-07-21, 20:11 termostat się nie otwiera
Witam,
1,6 75KM '93 LPG
Od kilku lat mam kłopot z termostatem. Gdy kupiłem golfa poprzedni właściciel uczciwie uprzedził mnie że nie wiadomo dlaczego musiał regularnie raz do roku wymieniać termostat. Sądziłem, że ja specjalista napewno sobie poradzę z takim drobiazgiem i ... się doczekałem. przyszedł sezon letni i termostat sięnie otwierał. Gdy go wykręciłem to uszczelka była spieczona. Wymieniłem, zalałem i odpowietrzyłem. Pojeździłem rok i zapomniałem o sprawie gdy nagle rozwaliło mi chłodnicę. Słyszałem złe opinie na temat chłodzenia w tych modelach więc stwierdziłem, że to wina wiekowej chłodnicy i ponownie wymieniłem termostat (znowu był spieczony) ale tym razem z chłodnicą. W tym roku miesiąc temu wykręcałem termostat i sprawdzałem uszczelkę i było wszystko ok. Wczoraj rano podjeżdzam na parking i widzę kałużę wody pod autem - 1,5-roczną chłodnicę mi rozwaliło. Pytanie: Dlaczego termostat tak często mi pada?
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-07-21, 22:24
ja też mam ten model i termostat tylko raz mi padł i nie zamykał się ale to prawda ten model lubi sie grzać wystarczy że chwile stane w miejscu i sie wentylator załącza a później trudno mu temp zgubić ;| a jaka firma tego termostatu była?? na termostacie nie ma co oszczędzać bo tanie zamienniki sie zacinają i często padają
tak samo wahler - ja go mam i w sumie nie mam żadnych problemów. A koło roku już chyba jeździ w aucie
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
no to też masz walnięty auto ma trzymać 90 stopni non stop, a nie 70 jak mu się chce dlaczego polecasz coś co nie ma dobrej opinii?
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
na walnietego moze trafiles. mi trzyma 90 oczywiscie jak jade powyzej 70-80km/h spada na 70stopni temp
ewidentnie walnięty termostat jak kolega powyżej pisze non stop powinien trzymać 90 stopni po nagrzaniu silnika, jak schodzi poniżej to znaczy że cały czas otwarty i w zimie będą problemy z ogrzaniem wnętrza pojazdu