logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Temperatura
Autor Wiadomość
Krzych89 

Silnik: 1.6
Wysłany: 2009-06-02, 10:15   Temperatura

Witam
Mój Golfik załącza wentylator przy 100 stopniach wymieniłem obydwa czujniki od temperatury oryginalne sprawdziłem termostat ładnie się otwiera w gorącej wodzie zalałem nowy płyn chłodniczy oryginalny G12 i nic nie pomogło a wentylator włącza się strasznie często jezcze dobrze się nie wyłączy przedjade z km i znowu się włącza w trasie jest ok. chociaż jak włacze klime to do 100 też dojdzie co mogę z tym zrobić???? Doradzicie

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2009-06-02, 10:26   

Krzych89 napisał/a:
wymieniłem obydwa czujniki od temperatury oryginalne
one nie włączają wentylatora jeden jest od ECU a drugi od wskazówki w liczniku

A za włączanie wentylatora odpowiada termo włącznik na przewodzie dochodzącym do chłodnicy

popatrz na ten temat --> http://www.golf3.pl/topic...etypowy+problem

Ja bym obstawiał na niego że jest uszkodzony i za szybko włącza wentylator ale znowu z drugiej strony jak na zegarach jest 100st. to dobrze że się włącza... więc może tylko szukasz dziury w całym... :zawstydzony:

!! REGULAMIN FORUM !!

Krzych89 

Wysłany: 2009-06-02, 12:53   

No ja miałem na myśli czujniki właśnie ten od temperatury i ten przy wiatraku obydwa są oryginalne tylko ten przy wentylatorze jest nowy a ten od temperatury jest od wójka z sharana tdi ale u niego działał w 100% dobrze a może to być przyczyna że ten czujnik jest z auta z silnikiem diesla bo podobno to ten sam numer części ?? ??????????? A no i w takim razie jest jakiś trzeci czujnik od samej wskazówki temperatury?????? czy ten jeden od temperatury jest do komputera i do wskazówki ?? ?????
jak na zegarach jest 100st. to dobrze że się włącza... więc może tylko szukasz dziury w całym...

No to właśnie dobrze że się włącza ale mnie się wydaje że on powinien się wcześniej włączać a chodzi na dwa biegi bo go zwarłem na krótko może to wskaźnik przekłamywać i jak to wogóle sprawdzić ?? ???

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2009-06-02, 15:51   

Krzych89 napisał/a:
samej wskazówki temperatury?????? czy ten jeden od temperatury jest do komputera i do wskazówki ?? ?? ???
ja zrozumiałem że wymieniłeś czujniki czyli że w króćcu wody masz dwa czujniki po dwa piny ale skoro piszesz że masz jeden to z pewnością 4 pinowy i wtedy dwa piny na ECU a dwa na wskazówkę

A w chłodnicy czy tez w przewodzie co idzie do chłodnicy nie ma czujnika a jest termo włącznik i to on włącza wentylator

Popatrz przy jakich temp mają się dane biegi włączać (weź też pod uwagę że czujnik lub licznik może kłamać z pokazanym wynikiem podłączenie pod kompa pokazało by jaką temp widzi ECU) :

!! REGULAMIN FORUM !!

Krzych89 

Wysłany: 2009-06-02, 17:01   

no właśnie ten termo włącznik jest nowy to co może być przyczyną że mój wentylator dopiero zaskakuje przy równych 100 stopniach i nic wcześniej i tak chłodzi gdzieś tak do 92-91 stopni czy może być przyczyną to że mam czujnik od sharana TDI ?? ????

rafik 
rafik

Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2009-06-02, 17:41   

Krzych89 napisał/a:
no właśnie ten termo włącznik jest nowy to co może być przyczyną że mój wentylator dopiero zaskakuje przy równych 100 stopniach i nic wcześniej i tak chłodzi gdzieś tak do 92-91 stopni czy może być przyczyną to że mam czujnik od sharana TDI ?? ????
Tak zapewne...od dizelków nie pasują przedzialem temperator do bęzyniaka a zwłaszcza 1,6 popytaj u elektryków oni Ci powiedzą..

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2009-06-02, 18:37   

Krzych89, ale od Sharana masz włożony ten termo włącznik czy czujnik temp. płynu chłodzącego?

!! REGULAMIN FORUM !!

Krzych89 

Wysłany: 2009-06-03, 11:19   

czujnik temperatury

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2009-06-03, 12:59   

Krzych89, no to czujnik może źle podawać dane na wskaźniki a w realu może działać wszystko tak jak należy

!! REGULAMIN FORUM !!

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu