Witam
Mój Golfik załącza wentylator przy 100 stopniach wymieniłem obydwa czujniki od temperatury oryginalne sprawdziłem termostat ładnie się otwiera w gorącej wodzie zalałem nowy płyn chłodniczy oryginalny G12 i nic nie pomogło a wentylator włącza się strasznie często jezcze dobrze się nie wyłączy przedjade z km i znowu się włącza w trasie jest ok. chociaż jak włacze klime to do 100 też dojdzie co mogę z tym zrobić???? Doradzicie
Ja bym obstawiał na niego że jest uszkodzony i za szybko włącza wentylator ale znowu z drugiej strony jak na zegarach jest 100st. to dobrze że się włącza... więc może tylko szukasz dziury w całym...
No ja miałem na myśli czujniki właśnie ten od temperatury i ten przy wiatraku obydwa są oryginalne tylko ten przy wentylatorze jest nowy a ten od temperatury jest od wójka z sharana tdi ale u niego działał w 100% dobrze a może to być przyczyna że ten czujnik jest z auta z silnikiem diesla bo podobno to ten sam numer części ??????????? A no i w takim razie jest jakiś trzeci czujnik od samej wskazówki temperatury?????? czy ten jeden od temperatury jest do komputera i do wskazówki ?????
jak na zegarach jest 100st. to dobrze że się włącza... więc może tylko szukasz dziury w całym...
No to właśnie dobrze że się włącza ale mnie się wydaje że on powinien się wcześniej włączać a chodzi na dwa biegi bo go zwarłem na krótko może to wskaźnik przekłamywać i jak to wogóle sprawdzić ???
samej wskazówki temperatury?????? czy ten jeden od temperatury jest do komputera i do wskazówki ???
ja zrozumiałem że wymieniłeś czujniki czyli że w króćcu wody masz dwa czujniki po dwa piny ale skoro piszesz że masz jeden to z pewnością 4 pinowy i wtedy dwa piny na ECU a dwa na wskazówkę
A w chłodnicy czy tez w przewodzie co idzie do chłodnicy nie ma czujnika a jest termo włącznik i to on włącza wentylator
Popatrz przy jakich temp mają się dane biegi włączać (weź też pod uwagę że czujnik lub licznik może kłamać z pokazanym wynikiem podłączenie pod kompa pokazało by jaką temp widzi ECU) :
no właśnie ten termo włącznik jest nowy to co może być przyczyną że mój wentylator dopiero zaskakuje przy równych 100 stopniach i nic wcześniej i tak chłodzi gdzieś tak do 92-91 stopni czy może być przyczyną to że mam czujnik od sharana TDI ????
Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2009-06-02, 17:41
Krzych89 napisał/a:
no właśnie ten termo włącznik jest nowy to co może być przyczyną że mój wentylator dopiero zaskakuje przy równych 100 stopniach i nic wcześniej i tak chłodzi gdzieś tak do 92-91 stopni czy może być przyczyną to że mam czujnik od sharana TDI ????
Tak zapewne...od dizelków nie pasują przedzialem temperator do bęzyniaka a zwłaszcza 1,6 popytaj u elektryków oni Ci powiedzą..