logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Sterownik Bingo-M ustawienia
Autor Wiadomość
Grzenio 
Grzenio

Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2008-12-03, 22:17   

http://rapidshare.com/fil...ik_1z2.avi.html [przed regulacją1z2]
http://rapidshare.com/fil..._forum.avi.html [po regulacji wg. dziabi3]
http://rapidshare.com/fil...ik_2z2.avi.html [przed regfulacją 2z2]
http://rapidshare.com/fil...ulacji.avi.html [przejażdżka po regulacji]

filmy z programu Bingo-M. Począwszy od pierwszego podłączenia interfejsu do sterownika -->zmiana nastaw-->przejażdżka po zmiania nastaw. Prośba o zerknięcie. Może ktoś swoim fachowym okiem zauważy coś ciekawego. Starałems ię postępowac zgodnie z instrukacjami dziabi3

[ Dodano: 2008-12-06, 23:38 ]
Autko jest po wstępnej regulacji wg. instrukcji dziabi3. Udało mi się uchwycić moment jak autko mi zgasło (8:47). Dojechałem do skrzyżowania poczekałem na zielone i próbowałem ruszyć. Może ktoś kto się oreintuje w tematyce regulacji gazu mógłby podpowiedzieć w czym tkwi problem.
http://rapidshare.com/fil...81_cie.avi.html

[ Dodano: 2008-12-07, 21:39 ]
Może ktoś potrafi jednak zdiagnozować przyczynę zgaśnięcia silnika (zapis na filmie 8min47s)

http://rapidshare.com/fil...81_cie.avi.html

Papiś 

Silnik: 1,4 ABD
Wysłany: 2009-05-13, 23:34   

Popróbowałem trochę przenieść w/w wskazówek na własne podwórko i w związku z tym kilka pytań.
Jeśli dobrze zrozumiałem to nastawy z pkt.<10 i 11> powinny ograniczać na jałowych otwarcie krokowca do zadanych wartości wartości. U mnie sprawa wygląda tak, że pasek obrazujący pracę aktuatora spokojnie i gładko sobie przechodzi po za zakres nastaw z pkt. <10 i 11> (u mnie są to sugerowane -10 i +15) nie wychylając się jednak po za nastawy z pkt. <12 i 13>.
I tu pierwsze pytanie czy ów niebieski pasek pracy aktuatora wskazuje faktyczną pracę krokowca czy też jest to wskazanie "życzeń" sterownika?
W kwestii żółto-zielonego przewodu ze sterownika i jego podpięcia pod przepustnicę(te 5V ;-) ): czy ma to być "na stałe" czy też tylko czasowo do regulacji oraz czy kolega dziabi3 ma na myśli wpięcie się do jakiegoś kabelka w czujniku położenia przepustnicy?
Pytania te podyktowane są faktem, że czytając ten temat staram się jakoś doprowadzić do ładu pracę mojej instalacji - "pływające" jałowe obroty przy pracy na LPG (na Pb jest oki).
Korzystając z okazji upomnę się o dziabi3 o obiecane screeny czy też filmiki, a kolegę Grzenia proszę o odświeżenie jego wstawek na Rapidzie, bo tylko jeden link działa (ten sprzed zmian).
Pozdrawiam.
Jeszcze dodam bo nie widzę w podpisie, że sterownik to BingoM

dziabi3 

Silnik: 1.4 ABD + NOS
Wysłany: 2009-05-20, 17:25   

niebieska kreska pokazuje autentyczny stan silnika krokowego

tps podpina się na stałe i on decyduje kiedy przełączyć zakresy pracy korkowca z jałowych na te pod obciarzeniem

jałowe to ten mały zakres od np -10 do +15 czyli 25 kroków do dyspozycji

a duze np -40 do +40 czyli 80

jeśli depniesz w gaz ok 1/5 jego zakresy to bingo przełącza na doże obciążenia i daje większa możliwość korkowcowi

ale dobrze wyregulowany reduktor nie da powodu korkowcowi aby musiał za wiele się wychylać na jałowych a na dużych obciążeniach praktycznie korkowiec będzie oscylował wokół pwa czyli punktu 0 tzn pwa to 0 dla granic jakie ustawiasz dla krokowa

przepraszam postaram sie nakręcić filmik z pracy bingo m

nagrałbym film instruktażowy ale marny zemnie aktor

napisze tak jeśli ustawcie zakresy pracy tak jak pisałem i tps włączony prawidłowo to robi sie tak:

}}}}}}}}stałym pwa ustawia się dawkę gazu pod obciążeniem i tak

jsli jest ubogo sonda na żółtym to pwa sie zwiększ a >>jeśli na czerwonym bogato to zmiesza >>jsli oscyluje to pwa właściwe

}}}}}}}}śruba reduktora ustawia się jałowe i tak samo jeśli ubogo to się wykręca jeśli bogato to wkręca >>> sonda oscyluje prawidłowo

ale dla ludzi nie lubiących lekkiego falowania na lpg polecam ustawić na bogato lub prwie bogato czyli sonda czasami zawieszająca się na bogatej ale nie dotykająca żółtej

a na dużych obciarzeniach będzie oscylować tak robią gaziarze

Amanda 

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2009-09-04, 12:15   

Cytat:
niebieska kreska pokazuje autentyczny stan silnika krokowego

Z tym się nie zgodzę - jest to wskazanie "życzeń" sterownika?
Z własnego doświadczenia - zacinał mi się krokowiec i zanim do tego doszedłem niejednokrotnie podniosło mi się ciśnienie :kwasny:
W krokowcu nie ma nic co odczytywałoby jego aktualną pozycję/stan - czujnik położenia, więc jak tłoczek będzie się zacinał w prowadzeniu/cylindrze, sterownik starał się będzie zmienić jego położenie (i pokaże to na ekranie) lecz nic z tego nie wyjdzie.

radek246 

Silnik: 1,4 ABD
Wysłany: 2009-09-20, 19:51   

Witam,mam pytanie?jezdze vw golfem3 abd bingo ,1.4 ABD.Mam taki problem że silnik na gazie na wolmych obrotach faluje a na bezynie jest ok.Sada pracuje raz uboga raz bogata czyli pracuje prawidlowo,a tps mam ustawiony, bosz mono,reszta ustawien fabryczna .Prosze o rade jak ustawic a zeby nie falował na obrotach? z gory dziekuje. :-)

k-m-r1 

Silnik: 1.4 LPG
Wysłany: 2009-09-22, 11:22   

to ja jeszce dorzuce byłem na regulacji po pierwszym tys i obroty podniesli mi chłopaki z 800-900 na 1050 widziałem jak zmieniał czyt obracał śrubą w parowniku po co to zrobili ??

[ Dodano: 2009-09-24, 06:53 ]
i brak odpowiedzi na moje pytanie :cisza:

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu