Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2009-07-27, 12:10 Remont silnika-czyżby już czas
Byłem ostatnio u gazownika i przy okazji sprawdził ciśnienie na tłokach. Na dwóch miałem około 12, a na dwóch pozostałych około 9. Dodam że autko bierze około 4 litró oleju na 10000km. Od spodu silnika są widoczne ślady wycieku oleju. Poza tym autko bardzo dobrze się sprawuje. Pytanie czy jest sens remontować silnik , jeżeli tak to czego to są objawy? Czyżby uszczelka pod głowicą. Jakie są szacunkowe koszty takiej naprawy? Dodam że autkol ma przejechane 183kkm w tym około 15kkm na gazie. Jeżdzę na oleju mineralnym. Słyszłąme o jakiś płynach uszczelniających do oleju, może ktoś ma doświadczenie z jakimiś dodatkami uszczelniającymi .
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2009-07-27, 12:28
uszczelnij porządnie silnik, chodzi o miskę olejową i uszczelkę pod pokrywa zaworów, oleju napewno mniej będzie ci ubywało (wyciekało na zewnątrz). W tych silnikach wycieki spod pokrywy zaworów to standard.
Widocznie Twój silnik nie był w dobrych rękach jak na 183 tys. lany jest już minerał.
Przykładowo u mnie przy 197 tys. (jak go kupiłem) to był jeszcze syntetyk, raz jeszcze zmieniłem na syntetyk, a przy 210 na półsyntetyk. Obecnie mam 281 tys. i nadal jeżdżę na półsyntetyku (olej zmieniany co 10 tys. Mój na LPG zrobił 200 tys.
A ciśnienie na tłokach powinno się wahać między 8 a 12 atm., także u ciebie nie jest źle.
W płyny uszczelniające typu "doktorek" się nie baw, bo możesz jeszcze skrócić żywot silnika.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę