Witam.
Mam pytanko gdzie w golfiku znajduje się regulator napięcia? Czy to jego wina że gdy włączę jakiś odbiornik energii to falują mi niskie obroty?
Np gdy włączę awaryjne albo nadmuch w kabinie
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

BORYSKA - Badacz tematu
wydaje mi sie ze to raczej wina silniczka biegu jałowego
przynajmiej jesli chodzi o obroty / Podłacz pod OBD(Komputer) Pokarze Ci bledy
przynajmiej jesli chodzi o obroty / Podłacz pod OBD(Komputer) Pokarze Ci bledy-

BialyUst - Members
BialyUst, obroty również gwałtownie spadają mi gdy hamuję na jałowym biegu. Kilkakrotnie już mi nawet zgasł na jeździe, odcięło wspomaganie i mało co nie zaliczyłbym dzwona!!!
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu
A konkretnie odpowiadając na pytanie: regulator napięcia jest wbudowany w alternator.
Jednak też polecam kontrolę komputerem, niestety. Ale wówczas jest szansa na uniknięcie kosztownego "trafiania" z wymianą elementów.
Jednak też polecam kontrolę komputerem, niestety. Ale wówczas jest szansa na uniknięcie kosztownego "trafiania" z wymianą elementów.
-

Zico63 - Members
Zico63, dobrze mówi ja bym na twoim miejscu pojechał na OBD samochodu
czyli na komputer to wszystko wykaże 
czyli na komputer to wszystko wykaże -

BialyUst - Members
Jak mam wyłączone odbiorniki to obroty mam w miarę stałe, choć też czasami lubią falować i na benzynie i na LPG. Najbardziej martwi mnie fakt "duszenia" samochodu gdy wciskam i puszczam pedał hamulca. Wtedy tak mu spadają obroty że nawet potrafi zgasnąć. A fakt falowania obrotów zauważyłem jak włączyłem awaryjne - w takt ich pracy obroty silnika spadały i zwiększały się
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu
moim zdaniem coś jest nie tak z układem od regulacji biegu jałowego tzn albo czujnik położenia przepustnicy albo silniczek krokowy a to że silnik przygasa przy włączeniu jakiegoś odbiornika jest tego wynikiem bo sterownik nie jest w stanie utrzymać zadanych obrotów...w każdym samochodzie tak jest, że słychać zmianę pracy silnika po włączeniu np świateł bo zwiększa się obciążenie, tak samo jest przy "pompowaniu" hamulcem...każdy sprawny układ poradzi sobie z tym i utrzyma obroty...tak więc ja podpiął bym pod kompa a wcześniej sprawdził jeszcze szczelność przepustnicy tzn czy nie łapie lewego powietrza bo jak są problemy z obrotami to bardzo często powodem jest nieszczelność...ja tak miałem że po wyrzuceniu na luz obroty spadały za bardzo a jak do tego jeszcze hamowałem np przed skrzyżowaniem to schodziły nawet poniżej 500 i dopiero po chwili szły w górę i też już byłem bliski wymiany krokowca bo tak mi każdy tu radził a okazało się że wystarczyło zmienić uszczelki przy przepustnicy i wszystkie problemy zniknęły a kosztowało mnie to dokładnie 0 zł i teraz każdemu radzę to sprawdzić a nie od razu wymieniać silniczek za jakieś 300zł
-

mani51 - Members
mani51, dzięki za podpowiedź.
Wymieniłem już podstawę wtrysku (tą między przepustnicą a kolektorem dolotowym), wymieniłem również uszczelki pod mikserem do LPG po podejrzewałem ich nieszczelność. Cóż, teraz została mi tylko diagnoza krokowca i czujnika położenia przepustnicy, ale to dopiero jak wyzdrowieję bo grypka mnie rozłożyła...
[ Dodano: 2008-12-19, 14:05 ]
Aha, jeszcze jedno. Jak puszczę pedał gazy to obroty nie spadają mi gwałtownie (a wcześniej tak było) tylko powoli
Wymieniłem już podstawę wtrysku (tą między przepustnicą a kolektorem dolotowym), wymieniłem również uszczelki pod mikserem do LPG po podejrzewałem ich nieszczelność. Cóż, teraz została mi tylko diagnoza krokowca i czujnika położenia przepustnicy, ale to dopiero jak wyzdrowieję bo grypka mnie rozłożyła...
[ Dodano: 2008-12-19, 14:05 ]
Aha, jeszcze jedno. Jak puszczę pedał gazy to obroty nie spadają mi gwałtownie (a wcześniej tak było) tylko powoli

-

BORYSKA - Badacz tematu
to zależy co masz na myśli pisząc "powoli"
jeśli przed wymianą podstawy i uszczelek opadały gwałtownie a po wymianie powoli to znaczy, że jednak jakaś mała nieszczelność była i to usunąłeś bo właśnie obroty powinny opadać powoli tzn wolniej niż rosną gdy naciśniesz gaz do podłogi...i im niżej to opadają wolniej ale płynnie
pewnie już to robiłeś ale jak nie to reset kompa napewno nie zaszkodzi a czasem może pomóc
jeśli przed wymianą podstawy i uszczelek opadały gwałtownie a po wymianie powoli to znaczy, że jednak jakaś mała nieszczelność była i to usunąłeś bo właśnie obroty powinny opadać powoli tzn wolniej niż rosną gdy naciśniesz gaz do podłogi...i im niżej to opadają wolniej ale płynnie
pewnie już to robiłeś ale jak nie to reset kompa napewno nie zaszkodzi a czasem może pomóc
-

mani51 - Members
mani51,
Z tego co napisałeś to rzeczywiście układ dolotowy mógł być nieszczelny bo przed wymianą obroty spadały gwałtownie, a teraz jak puszczę gaz to spadają powoli
obroty powinny opadać powoli tzn wolniej niż rosną gdy naciśniesz gaz do podłogi...i im niżej to opadają wolniej ale płynnie
Z tego co napisałeś to rzeczywiście układ dolotowy mógł być nieszczelny bo przed wymianą obroty spadały gwałtownie, a teraz jak puszczę gaz to spadają powoli
-

BORYSKA - Badacz tematu
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)