Witam, mam pytanie. Zmieniłem pompę paliwa. Na starej zapalałem na benzynie a po przełączeniu (ręcznie) na gaz szarpało samochodem, często gasł. Po wymianie to przełączenie działa sprawnie, mogę przełączyć na jałowym (wcześniej musiałem to robić w czasie jazdy/gazowania). Czy ta wymiana pompy może mieć coś wspólnego czy też coś sobie wmawiam?
Zadam jeszcze pytanie o to, czy trzeba startować na benzynie? Czy to jest zależne od temperatury?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-07-27, 09:03
Powinno się zawsze na benzynie. Ale można na gazie - z tym że niektore strowniki np starszy Bingo na to nie pozwalają. Czy przełączanie jest zależne od temperatury zalezy od ustawień komputerka LPG i obecnosci lub braku czujnika temperatury w reduktorze.
Wpływu samej pompy na przełączanie na gaz sobie nie wyobrażam. Raczej może jest coś z czasem nakładania paliw przy przełączaniu, może jest za długi lub za krótki. Ale nie napisałeś jaka instalka, nie każda daje mozliwośc ustawienia czasu nakładania. Zależy to od składowych elektronicznych czyli komputerka LPG i przełącznika w kabinie oraz sposobu podpięcia elektrozaworów gazowych i odcięcia wtryskiwacza benzyny.