Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Problem z obrotami przy zmianie biegów
Witam. Mam Golfa III 1.8 ADZ z Lpg .Więc tak opiszę problem, przy zmianie biegów w dół czy w górę na ok 1 s. silnik podnosi obroty o około 500 np. zmieniam bieg z 2 na 3 przy 2.500 obrotach to na chwile zwiększa obroty do 3000 a potem spada, gdy dam na luz potrafi zawiesić się na 1500-1700 , mała przegazówka i wraca na ok. 900. Dzieję się tak i na zimnym i ciepłym silniku jak również na benzynie lub Lpg. Czyściłem przepustnicę, wymieniłem krokówkę , przeczyściłem i ustawiłem od nowa TPS. Aha gdy na wolnych zawiesi się na ok. 1500 to po wyjęciu wtyczki z TPS przepustnica działa w porządku czyli nic się nie zawiesza ale tylko do momentu wyłączenia zapłonu. Czy ktoś miał do czynienia z podobnym przypadkiem? Zastanawiam się czy nie ma winny sterownik silnika. Pozdrawiam
- dudi_p
- Berbeć
Moim zdaniem to walnięty jest TPS ,Dobrze go sprawdziłeś ? Napięcia miał wg instrukcji???
Sprawdź jeszcze podstawę wtrysku
Sprawdź jeszcze podstawę wtrysku

-

pietrasiak2 - Members
podstawa wtrysku to częsty objaw, można sprawdzić pryskając czymś łatwopalnym np. Plakiem lub samostartem w jego okolicy jak pójdą obroty w górę to raczej podstawa wtrysku
-

greg001 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
greg001 napisał(a):paxstor napisał(a):greg001, dobra jest też pianka do golenia na test szczelności
ooo.... tego motywu nie słyszałem, zapamiętam
Tak , to dobry sposób dla wycieków /nieszczelności / gazowo - pneumatycznych ciśnieniowych
Są nawet preparaty np.dla gazowników

-

pietrasiak2 - Members
Dzięki za odpowiedzi, TPS ustawiłem od nowa ale nic to nie zmieniło,szczelność podstawy sprawdzę jutro jak wróce z pracy. Linkę z gazu sprawdzałem ale nie ma żadnych oporów chodzi bez problemu w pancerzu. Aha zauważyłem jescze jeden dziwny objaw ,im chłodniej na dworze tym mniej szaleją obroty. Dziś wystąpiło to tylko parę razy , najwięcej jak stałem w korku. A przedwczoraj gdy temperatura otoczenia była ok 30 stopni lub więcej działo się to bardzo często. Dziwne nie 

- dudi_p
- Berbeć
Witam wszystkich jestescie ostatnia deska ratunku moj problem jest taki mam golfa III 1.4 benz mono wtrysk i gdy silnik sie rozgrzeje do ok. 70 stopni to obroty mam pomiedzy 1500 a 400 i tak caly czas co sekunde robi do gory i na dol a nieraz na luzie gasnie ( wymienilem tam czujnik polozenia przepustnicy silnik krokowy czujnik temperatury wyczuscilem przepustnice i nie mam pojecia co moze byc z gory dziekuje za odp
lolo
- karl_123456
- Berbeć
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)