3tyg temu wymienilem wszystkie filtry w samochodzie (powietrza, oleju, gazu itp) i teraz spalanie mojego samochodu znacznie wzroslo
BA znacznie to malo powiedziane
przed wymiana filtrow auto palilo srednio 9litrow a tu od tych paru tygdni na 31litrach robie tylko 230km czyli spalanie nie schodzi ponizej 12l/100km a styl jazdy mi sie nie zmienil
czy po wymianie filtrow musze jechac do gazownika na ustawienie dawki??
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2009-07-21, 20:21
pierw sprawdź czy masz szczelną obudowę filtra gazu - jak wymieniałeś filetrek gazu to może czegoś nie dokręciłeś lub źle jest wstawiona uszczelka (oring) i może gaz wydostaje się na zewnątrz.
Najlepiej podjechać do jakiegoś gazownika lub na stację diagnostyczną, oni sprawdzą swoim urządzeniem do nieszczelnosci gazu.
Innej przyczyny nie widzę...
jeżeli nie ruszaleś parownika to nie musisz ustawiac dawki LPG.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
prezesso, wlasnie nie wymienialem filtra gazu ani nie ruszalem parownika
ale podkresle to jeszcze raz ze przed wymiana filtra powietrza auto palilo 8,5-9 gazu i na pelnej butli robilem bez niczego 300km a po wymianie spalanie nagle skoczylo do 12-14litrow przejade 200km i musze tankowac
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-07-23, 15:51
Zakładając że technicznie wszystko zrobiłeś dobrze, to tylko wymiana filtra powietrza może wpłynąć na skład mieszanki, przy czym założenie czystego może spowodować jej mocne zubożenie. Może tak jest i spaalanie wynika z tego że silnik osłabł i rekompensujesz to więcej wciskając gaz. Jednak w instalacji II generacji takie rzeczy nie powinny się dziać.
Więc oczywiście jedź na regulację, ale napewno wymiana akurat filtr gazu tego nie spowodowała (chyba że gaz ucieka), sprawdź jeszcze wcześniej czu czegoś tam w połączyniach elektrycznych od LPG nie naruszyłeś.
dziex panowie
dzisiaj bylem na komputerku, wymienili od razu filtr gazu, ustawili dawke cala zabawa 50zl a na MFA widac od razu roznice :d auto zatankowane do pelna teraz bede jezdzil az sam zgasnie
PS po podpeciu sie pod komputer byskoczyla giga dawka gazu, gazownik az sie sam zdziwil i nic dziwnego silnik dostawal tyle gazu ze nie przepalal calosci i "wypluwal" ja przez rure wydechowa
jesli pokazuje mi tylko z benzyny to wytlumacz dlaczego jak jezdzilem na gazie srednio pokazywal 12,6 13,5 a jak sie przelaczalem na benzyne ten sam styl jazdy i pokazywalo 9,5 10??
powiem tylko tyle.. jak jade na benzynie to spalanie mam 11. 13L na poczatku.. a jak przerzuce na gaz to ponad 20 litrów pokazuje na zimnym silniku... i teraz ci powiem jak jechałem do wawki 80. 90 km i pokazał mi na gazie 7.3 dolewam do pełna i weszło mi tylko 8 litrów woow.. to jednak coś w tym musi być prawda??
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-07-23, 21:40
Spalanie jest wyliczane z czasu impulsów podawanych na wtryskiwacze benzyny. Te impulsy są też podawane w czasie pracy na LPG. Nie może pokazywać spalania LPG, ale te wskazania mogą być zbliżone bardziej lub mniej.