Witam
Mam taki problem ostatnio wymieniłem olej i mam taki problem gdy odpalam zimny silnik to kontrolka od oleju zgaśnie a później 3 razy mignie chociaż nie zawsze czasami tylko raz ,wlałem 3 litry przejechałem już 250 km i mam 3/4 na bagnecie , jak silnik jest ciepły to kontrolka nie miga dzieje się to tylko wtedy jak auto trochę postoi i ostygnie jak nawet go zgaszę jak jest zimny to za 2 razem już nie miga jak odpalam auto co to może być ????
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-09-06, 19:07
Niewykluczone że to tylko uszkodzenie któregoś czujnika ciśnienia oleju. Ale kontrolka jest po to żeby cię ostrzegać o niskim ciśnieniu oleju. Pomyśl o jego pomiarze u mechanika który ma manometr, ale póki gaśnie - śpieszyć się nie musisz.
no ale to się stało dopiero po wymianie wcześniej i on nie gaśnie tylko to mignie 3 razy i tyle a tego nie było czy mogę tak jeździć czy coś się dzieje ?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-09-07, 07:31
trzeba sprawdzić, możliwości są różne - luźna wsuwka na którymś czujniku z tyłu głowicy, niskie ciśnienie oleju. Winny moze być też filtr oleju - znana jest historia że w 1.8 taki problem pojawia się po założeniu filta od nie tego rocznika mco trzeba, i ludzie też piszą że filtry Filtrona taki problem moga dać, chociaż osobiście w życiu się. z tym nie spotkałem. Ale jeszcze raz powtarzam że jak gaśnie to dobrze, można jeździć, a dla pewnosci zaplanuj sobie pomiar ciśnienia oleju - jesli chcesz spać i jeździć spokojnie
no ja założyłem oryginalny filtr oleju i jest jeszcze jedna sprawa dzisiaj odpaliłem auto i nie migała wczoraj raz migała a raz nie na zimnym silniku bo na ciepłym prawie nigdy nie miga a nic przecież nie robiłem tylko spuściłem stary i wlałem nowy olej
Silnik: 1,4 CL (ABD) Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Sie 2008 Posty: 262 Skąd: Jastrzębia
Wysłany: 2009-09-07, 10:27
Ja wlałem niedawno troche za dużo i też zawsze na zimnym silniku mrugnie mi pare razy. Dzieje sie tak poniewarz musi minać kilka sekund zanim pompa wytworzy odpowiednie cisnienie. Wszystko jest wporzo nie przejmuj sie tym
no tak ... ale "zdrowy silnik" odrazu ma ciśnienie ok i kontrolka nie mruga po odpaleniu ... (przynajmniej u mnie)
ale sprawdź jeszcze czujniki , może tam tkwi problem.
no ale coś się mogło stać z czujnikami od wymiany oleju bo wcześniej tego nie było ?? zalałem olej Castrol Magnatec a i jeszcze mam pytanko do saladrus pisałeś żebym dolał oleju mam 3/4 mam dolać do max ? wcześniej miałem niecałe pół i nic nie migało
No wlane jest jakieś 3.1 litra i mam prawie do końca siatki na mierniku a filter był na pewno smarowany do około na uszczelce a czy było wlewane do filtra to nie pamiętam nie ja to robiłem
hmm.. to ciekawe, bo ja już kila razy sam wymieniałem olej u siebie, i jeszcze ani razu nie wlewałem oleju do filtra. A nawet mechanika się pytałem i powiedział mi, że się nie wlewa, smaruje się tylko uszczelkę.
hmm.. to ciekawe, bo ja już kila razy sam wymieniałem olej u siebie, i jeszcze ani razu nie wlewałem oleju do filtra. A nawet mechanika się pytałem i powiedział mi, że się nie wlewa, smaruje się tylko uszczelkę.
tez wlasnie o tym slyszalem ze sie nie wlewa tylko smaruje uszczele, nie wiem dlaczego chodza dwie wersje
Wlewa sie olej do filtra i smaruje uszczelke.
Jak nie wlejesz to po wymianie oleju przy odpalaniu auta mruga ci kontrolka od oleju az olej nie przejdzie przez filt i przestanie.
A jak wlejesz odrazu to takiego zjawiska nie ma