nie możn! poza tym nie cofałbym z półsyntetyka na syntetyk.
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Zmieniasz najbezpieczniej na semi ewentalnie jesli blisko mu 200 tys. km to na mineralny.
nie trzeba wymienic na minerał jak uto ma przelatane 200 tysi a nawet więcej to głupota..... ja mam we swoim przelatane około 242 tysi i lata na półsytentyku i jest dobrze tylko.....
Jęsli kolega nie wie co było lane to przewaznie daje sie minerał... ale półsytentyk mu nie zaszkodzi a tylko pomoze......
Silnik: 1,8
Wysłany: 2009-07-31, 09:45
hmm ja za dorada niezbyt dobrego mechanika zlałem minerał bo niby juz ponad200tys to tak trzeba po czym sie do edukowalem zapytałem odpowiednich ludzi i zalałem połsyntetyk i nic sie silnikowi nie staneło zeroskutków ubocznych
jezeli producent przwidził połsyntetyk to taki ma byc az do smierci silnika
Mam do was jeszcze pytanko nie będę zakładał nowego tematu
Otórz już 2razy miałem kłopot z ciśnieniem oleju raz zatrzymałem autko na lekkim wzniesieniu po 3 godzinach odpaliłem lecz ciśnienie nie mogło się unormować nawet zaczął mi dzwonić alarm z tym związany po chwili było ok.
Pare dni potem Znów odjeżdżałem spod domu i znów nie chciała zgasnąć po kilku przejechanych metrach znów alarm.Łącznie po ok 100metrach uspokoiła się i na razie mam spokój jednak to chyba nie było normalne zachowanie ? kontrolka powinna gasnąć po kilku sekundach po odpaleniu a tu nie dość że dłużej to jeszcze ten alarm.
Z czym to może być związane ? Poziom oleju mam ok Co prawda mam uszczelkę w silniku do wymiany bo troszkę się zapocił ale to chyba nie w tym problem ? Chyba że się mylę
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-07-31, 18:47
nie wiadomo, sygnalizacja cię ostrzega o czymś konkretnym. Najcześciej to po prostu uszkodzenie któregoś czujnika ciśnienia lub jego kabelka albo wsuwki, ale nie możesz tego zakładać. Jeśli wzrokowo nic nie znajdziesz to jedź mierzyć ciśnienie oleju.