Silnik: 1.6(abu) + LPG Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 158 Skąd: woj. Śląskie
Wysłany: 2010-07-28, 21:20 obroty rzędu 2500 na lpg bieg jałowy
hej potrzebuje pomcy... ostatnio zrobiłem reset kompa po resecie zrobiłem tak 1 bieg 40 2 60 3 80 4 100 5 120 i komp zaprogramował takie nastawy że trzyma duże obroty w sumie po przejechaniu paru kilometrów na bp jest ok !!! ale na gazie na biegu jałowym około 2500!!!!!!!! i zleksza falują i niemozna ich zmniejszyć robiłem już dwa resety i niepomogło!!! przypominam że na bp jest ok.... (1.6 abu + lpg instalka bez silniczka korkowego z zzzaworkiem) pozdro.. prosze o rade
_________________ vw-eje to najlepsze wózki na świecie
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-07-29, 05:53
Jeżeli instalka bez silniczka krokowego na wężu od gazu to napewno masz parownik z możliwością regulacji wolnych obrotów. W parowniku powinna być taka mosiężna śrubka. Wkręć ją ok. 0,5 obrotu w prawo, obroty powinny spaść.
Najlepiej zrób fotki parownika lub znajdź identyczny na allegro i wstaw link, może coś się poradzi.
Silnik: 1.6(abu) + LPG Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 158 Skąd: woj. Śląskie
Wysłany: 2010-07-29, 06:40
a więc tak jak mówie od czasu do czsu robie reset przed resetem niemajstrowałem nic przy parowniku tak jak robił gazownik pozostało dopiero po resecie jak go przegoniłem to po przełączeniu na gaz wchodzi na te wysokie obroty ........patrzyłem na nastawnik przepustnicy w momencie przełączenia na gaz otwiera przepustnice.......czyli moim zdaniem niemoże to być kwestia regulacji śrubą na parowniku
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-07-29, 07:46
PaNdA, napisz wyraźnie czy po resecie na bp jest całkiem ok bo to istotne. Napisz czy przez zaworek rozumiesz śrubę regulacyjną na wężu czy też jest to instalacja typu Blitz z zaworem elektromagnetycznym zamiast silnika krokowego. Jeśli nie do końca idealnie jest na bp to czy sprawdziłeś szczelność podstawy pod wtryskiem? A w ogóle jeśli to instalka I-ej generacji to nie masz ochoty zmienić na II-ą?
Wysłany: 2010-07-29, 15:22
sprawdzałem podstawe koledzy...... jest ok tak jak mówie przed resetem było ok wszystko obroty książkowe tyko robiłem cos w okolicach akusia przy okazji go odłączyłem zrobiłem reset po resecie było ok tylko go przegoniłem na benzynie na każdym biegu do 4000 obrotów no i po tym trzyma jałowe obroty ok 2500 na gazie a teraz i na benzynie sprawdzałem nastawnik to on otwiera przepustnice sam tak jakby komp przyzwyczajił sie do ostrej jazdy robiłem dwa resety i niemożna wrócić do ustawień fabrycznych pomocyy