Silnik: 1,4 lpg Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 87 Skąd: nowy sącz
Wysłany: 2009-07-15, 13:35 Nierówne obroty w 1,4lpg
Witam! Mam taki problem otóż mam golfika3 1,4 z 92r z lpg i nierówno mi pracuje na benzynie jak i na gazie. I gdy przełącze na benzyne to po przejechaniu kilku kilometrów gdy wciskam gaz to najpierw go "zmuli" tak jakbym odłączył zapłon i dopiero po tym wchodzi na obroty. Dzieje sie tak nie zawsze niekiedy po przejechaniu ok 30 km na benzynie silnik zaczyna w miarę równo pracować również na lpg ale nie na długo i znów zaczyna wariować. Co może być tego powodem? Bardzo proszę o pomoc doświadczonych posiadaczy i z góry dziękuję. Aha i ostatnio jakby trochę wiecej pali bo kiedys robilem na pełnej butli 300-350km a teraz tak 250 i muszę na stację.
no to przepustnica zabrudzona raczej odpada ale wyczyścić nie przeszkadza oraz jak popatrzysz na nią to obadaj uszczelkę podstawy wtrysku i czy obudowa nie jest uszkodzona
a kumpel ma tak samo ale w 1,8 i winą okazał się silniczek krokowy
jesli wyczyszczenie przepustnicy nie pomoże to podjedź na kompa co by go sprawdził czy nie ma uszkodzony jakiś element
Silnik: 1,4 lpg Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 87 Skąd: nowy sącz
Wysłany: 2009-07-16, 20:49
aha i jeszcze jedną rzecz zauważylem, ze czasem jak jest na benzynie to na wolnych obrotach jest taka sinusoida caly czas sie rytmicznie obroty podnoszą i spadają moze to będzie jakaś wskazówka dla wtajemniczonych bo mnie to juz zaczyna szczerze mowiac wku...
Wysłany: 2009-08-15, 12:57
Witam ponownie koledzy otóż wymienilem podstawę wtrysku ponieważ rzeczywiście byla już mocno zniszczona i łapała lewe powietrze. gdy się przytykało wlot powietrza do filtra obroty się podnosiły na jakieś 2-3 tys. teraz gdy sie lekko przytka to jeszcze troszkę się podnoszą ale już niewiele ale jak całkiem zatkam to go dusi ale na wolnych jest w miarę dobrze przynajmniej w porównaniu z tym co było kiedyś. Ale ok do rzeczy teraz pojawił się inny problem otóż jak jeżdżę na lpg to jakoś tak dziwnie gdy próbuję się rozpędzić to najpierw go przydusi a dopiero potem wchodzi na obroty ale to i tak nie jest to co kiedyś jest jakiś taki dziwnie słaby o wiele słabszy żęby wyprzedzić jakieś auto musze przełączyć na benzynę. No i dosyć dużo pali kiedyś na butli robilem ok350km a teraz 250 i na stację trzeba. A na benzynie na wolnych obrotach cyklicznie co jakieś 3 sekundy obroty same spadają i się podnoszą czasem nawet zgaśnie. I ogólnie przy jeżdzie szarpie bardzo jak dodaje gazu to tak jakbym mu wyłączył zapłon najpierw a potem włączył i jest takie szarpnięcie za każdym razem jak ujmę i dodam gazu podobie na lpg. Panowie co to może być? Proszę o pomoc i z góry dziękuję...
Dodano: 2009-09-21, 23:19
Problem rozwiązany!!! winny był silniczek krokowy, który po wymianie podstawy wtrysku został źle podłączony. Teraz jest już ok na benzynie jak i na lpg tyle ze jeszcze troszke duzo pali ale za to 130km/h na 3 biegu wyciąga na lpg ale zostały mi do wymiany kable i filtr powietrza więc myslę, że sie poprawi spalanie:):):)