Wysłany: 2009-06-24, 17:36 Nie można wyregulować gazu
Witam, pojechałem dzisiaj do gazownika na regulację gazu, pierwszy problem jaki napotkał to brak sondy lambda. W 1.8 ABS powinna być wkręcona w katalizator? Samochód kupiłem niedawno i nigdy tam nic nie było, teraz zmieniłem cały układ wydechowy więc nawet nie musiałem sondy przekładać bo jej nie ma, żadnego kabelka do jej podłączenia też nie widać. Czy może w tej wersji sonda jest gdzieś indziej? Ewentualnie jak ją założyć?
I jeszcze jedno, czasami nie spadają mi obroty na jałowym, gazownik mówił mi że mam przeczyścić silniczek krokowy który znajduje się gdzieś w okolicy wtrysku, ale gdzie dokładnie?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-06-24, 17:51
sonda w ABS nie jest w katalizatorze, tylko bliżej silnika w kolektorze. Jeśli jej niemasz to załóż, być może nie będzie potrzebe czyszczenie krokowca, a jeśli będzie to użyj wyszukiwarki - znajdziesz szczegółowo łatwo