Wysłany: 2009-09-26, 13:16 Naprawa miski olejowej, bierze olej
Witam, mam pytanko, dzisiaj zmieniałem olej i okazało się że prawdopodobnie ukręcony jest korek miski olejowej, tzn obraca się i nie da się go wykręcić. Olej odessał mi koleś przez otwór do bagnetu i wymienił na nowy, a korek zostawiliśmy w spokoju. Jedynie mam go obserwować czy nie leci. Czy jest jakiś tani sposób na naprawienie tego - może gwintowanie ? Czy ktoś ma już jakieś z tym doświadczenia. Podobno to częsta usterka w tego typu samochodach. Druga rzecz - bierze mi silnik całkiem sporo oleju ok. 4l na 15000km. Co może być tego przyczyną ? Na silniku wycieków nie widać. Podejrzewam jakieś nieszczelności w silniku. Gościu od oleju podowiedział mi że gumy (chyba nazwał to oringi) na zaworach (mam nadzieje że nie przekręciłem czegoś i jest to zrozumiałe). Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za info
Samochód: Golf III, 1.6ABU + LPG, 204tyś. przebiegu (60tyś na LPG)
akwodahs, Co do naprawy misy olejowej to tylko nowe gwintowanie ( rozwiercenie i nagwintowanie jak sie nie myle to klucz 17 lub 19) Co do silnika to bym rownież stawiał na uszczelniacze ... A powiedz mi kopci ci (czujesz spalany olej)??