Silnik: 2.0 VW Bora Pomógł: 27 razy Wiek: 27 Dołączył: 24 Paź 2007 Posty: 826 Skąd: grudusk
Wysłany: 2009-06-09, 12:14 mk3 strzela w filtr powietrza
witam
powiedzcie mi co jest
brat ma golfa 3 s silnikiem 2e 2.0 115ps
ostatnio po kilkudniowym postoju jak był zapalany to zachwilę gasł jak dodałem gazu to strzelał w filtr powietrza zrywając przewód doprowadzający powietrze do silnika...
co się dzieje???;;;
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-06-09, 12:35
Na chwilę obecną sprawdź czy jeszcze wybuch czegoś nie rozszczelnił, np pierścień zabezpieczający gumowy gdzieś od spodu czego nie widać dokladnie, weze od odmy i regulatora obrotów.
Potem pierwsza sprawa to doprowadzenie do stanu idealnego układu zapłonowego, czyli dobre świece i kable ew. kopułka.
Na koniec musisz zajrzec do przepływomierza, po prostu zdejm pokrywę filtra, dostań palcem do klapki przepływomierza i sprawdź czy otwiera się bez ocierania o ścianki.
Nigdy nie miałem w tym silniczku wystrzałów jeśli świece i kable były sprawne. A ponieważ narażony najbardziej na uszkodzenie jest przepływomierz, i jest on drogi (300) to wydatek na dobry uklad zapłonowy musi brat ponieść.
Ja miałem i mam to samo w swoim golsfie, 1.4 ABD.Wczoraj wymieniałem kopułkę z palcem, przed wymianą jeszcze odpalał, a po juz niestety nie... monowtrysk mi coś strzelił przy odpaleniu i kupa dymu się zrobiła... mozecie mi powiedzieć, co moze być nie tak, jak powinno być?