Witam !
Kupiłem nowy silnik 1.8 90km benz.+LPG
Założyłem silnik wszystko chodziło.Dzis rano odpalilem go i zimna chlodnica ,wode gotuje i i temp nie spada i brak cieplego powietrza
Jesli wezme odpowietrze go tzn rozgrzeje go do 90st trzymajac gaz do 2tys obr jest cieple powietrze nie wiucha mocno ale jest jesli go zgasza i rusze ponownie parownik jest zimny (zamarza) brak cieplego powietrza. Dolny wąż od chlodnicy jest zimny i chlodnica tez co moze byc objawem ? Termostat ? sprawdzalem w garnuszku i sie otwiera wiec niewiem .... prosze o pomoc
Kolego sprawdź czy nie masz nigdzie nieszczelności, po drugie jak masz możliwość to zamień korek od zbiorniczka wyrównawczego. Nie wiem ile w tym prawdy ale w układzie musi być ciśnienie. Osobiście miałem taki przypadek w vencie nieszczelna nagrzewnica (kto to wymyślił żeby ją tam wsadzić ) , gotował się wyrzucało wodę. Zaślepiłem nagrzewnice i jak ręką odjął, ładnie się nagrzewa termostat pracuje. Którędy wyrzuca wodę?? Zbiorniczkiem czy gdzieś indziej?
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1098 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2012-02-01, 18:53
nie trzeb miec układu pod cisnieniem i wszystko ma furac
wiem bo u siebie tak sprawdzałem
zerknij czy dobrze masz podpiete werze
i czytermostat dobrzezamontowany nie odwrotnie
w układzie jest pompa która tłoczy w silniku i do małego układu nagrzewnica z krucca wychodzi odpowietrzenie do zbiorniczka i woda sie przelewa
jak nagrzeje sie układ to otwiera sie termostat i puszcza jak woda przejdzie chłodnice i nagrzeje sie to wentylator
teraz z tego co piszesz opcja A w układzie zbyt wiele wody i galaretka jest przez co silnik gotuje sie ale nie przecisnie galarety
opcja B zle układ pozpinany może błąd gdziec przy wpieciu lpg ?
radze 2 wiadra goracej wody 1 wiadro na chłodnice zalac niech zagrzeje sie
po drugie odpal zagrzeje sie zgas łapiesz waż od nagrzewnicy zciskasz by wymienic płym ogrzac go przez mieszanie kilka razy tak samo można zalac parownik lpg
Oczywiscie nie gwarantuje że odpalisz Ja nie raz ak myłem silnik w wekend zalałem tak silnik bo odma zamarzła ale u mnie brak problemów wtyczki mam szczelne to moge
i zmien płyn na orlen i koncentrat kupic 28zł za 1,5 litra mieszasz 1:1 i masz do -37 reszte dolewasz wody ile braknie lub borygo czy co tam chcesz... to moja diagnoza galaretka w układzie nie wysadzi i nie odpalisz bo zagotujesz
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
A jest to mozliwe ze jest wlaniety blok lub iszczelka pod glowica czy po prostu gotuje wode bo chlodnica jest zimna i nie ma gdzie wydostac sie plyn i jest powietrze w ukladzie
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-02-01, 20:22
k-m-r1 uzywaj znakow przestankowych, bo tego czytac sie nie da.
Smeciu jezeli bombluje ze zbiorniczka i sie silnik przegrzewa to na bank masz walnieta uszczelke pod glowica. Spaliny z komory spalania dostaja sie do ukladu chlodzenia i wypychaja plyn ze zbiorniczka, silnik sie przegrzewa bo zamiast plynu ma powietrze.
Przerabialem to u siebie juz 2x i czegos mnie to nauczylo.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2012-02-02, 17:34
k-m-r1, no to niezły magik musiał być u mnie nie da rady odwrotnie włożyć termostatu:P Smeciu, jak się zagrzeje to dolni wąż od chłodnicy robi się gorący?? możliwe że po prostu ci padł czujnik w chłodnicy odpowiadający za włączanie wentylatora, nawet jak masz walniętą uszczelkę pod głowicą to powinien termostat i wiatrak schładzać silnik, a dodatkowo jak by ci poszła uszczelka pod głowicą to byś miał w środku saunę ja podejrzewam że u ciebie to może być pompa wody nie rozgania ciepła i układ nie może się odpowietrzyć bo nie ma ciśnienia
a i twarde masz węże od chłodnicy na ciepłym da się ścisnąć palcami??
Panowie wszystko jest tak jak napisaliście . Dawno kupowałeś ten silnik ? Stał na mrozie pod chmurką ? bo może woda załatwiła sprawę . Nie wiem jak wy ja bym zaczął od
1. sprawdzenia czy nie ma ubytków i wycieków na wyłączonym silniku
2. Na odpalonym czy pompa wody daje jest jakiś przepływ cieczy nawet proponował bym do próby
wyjąć termostat . wtedy układ pracuje na pełnym obiegu od razu i powinien łatwiej się dać odpowietrzyć
3.Jeżeli 1 i 2 wyeliminowane są i wali kompresję wtedy zabrać się za uszczelkę lub sprawdzić czy woda nie rozsadziła jakiegoś kanału układu chłodzenia
Więc tak termostat kupiony nowy ....
Tylko to jest dziwne jezdzilem przez 3/4 dni na tym silniku i wsyztsko bylo ok, a na 5 dzien mi sie tak stało:
Włączam silnik rozgrzewam go do 90 st po czym waz gorny od chlodnicy jest cieply dolny jest zimny
Myslalem ze moze byc chlodnica walnieta lecz przeplyw plyny jest przez chlodnice ale plyn ktory plynie w chlodnicy jest zimny i chlodnica jest zimna. Gdy silnik osiagnie 90st chlodnica jest ziman a dolny waz jest raz cieply raz zimny (wiem ze to moze byc wina termostatu ktory sie nie otwiera) i plyn wywala mi ze zbiornika , wentylator mam zrobiony na krotko(sam wł) ale jak wl wentylator na wl aucie temp osiaga nawet 100st i nic nie spada....