Wysłany: 2010-05-30, 05:24 kontrolka oleju dziwne zachowanie
Witam niestety mam problemów z golfikiem ciąg dalszy. gdy silnik się zagrzeje zaczyna się odzywać kontrolka oleju świeci i piszczy przy niższych obrotach ale gdy zwiększę obroty to przestanie co może być przyczyną proszę o pomoc.
Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2010-06-01, 08:08
Dołączam się do tematu. Niestety mam podobny problem. Jeszcze nie wymianiałem czujnika ale wydaje mi się że raczej nie w tym tkwi problem. Aktualnie jeżdżę na Castrol 15W40. Przy spokojnej jeździe (obroty do 2500/min) i bez gwałtownych przyspieszeń przy 2 osobach na pokładzie konrolka praktycznie nigdy się nie załącza. Jeżeli jest więcej osób na pokładzie lub obroty silnika dochodzą do 4000/min i później wracają do poziomu 1800-2300 niestety ale praktycznie zawsze załącza się czujnik. Po zwiekszeniu obrotów do około 2300-2500 czujnik przestaje się odzywać.
Zastanawiam się czy nie jest to sygnał na jakiś większy remont. Dodam że silnik bierze mi olej i to dość dużo( jakieś 2-3litry /10000km).
kolega niestety remoncik cie czeka. ja przemierzyłem właśnie ciśnienie i mam tragiczne tylko 0,5 myślę ze wleje minerał i sprzedaje nie będę się bawił w remonty jak myślicie?
Silnik: 1,8 KAT 90 KM
Wysłany: 2010-07-16, 23:53
Ja miałem problem z czujnikami ciśnienia oleju i okazało się że były zamienione miejscami i dlatego piszczał jak się rozgrzał. Napisz na priva jak masz rozmieszczone to odpowiem czy jest prawidłowo...
Ja się z tym bujałem 1,5 roku i wielu rzeczy próbowałem, najważniejsze to nie wykonywać nerwowych ruchów...
pzdr