Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 999 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2010-02-23, 23:31 kapie z liltra oleju
jakos we wrzesniu wymieniłęm olej i filtr ojelu zalałem chyba 4L oleju lub ciut wiecej
w grudniu sprawdzałem i musiałęm dolac bo mało było
ostatnio gdy grzebałęm przy wachaczach widze żę na filtrze jest mokro od spodu wienc dokreciłęm mocniej ale widze dalej kapie i sonczy sie nie mam wrzerów na silniku
niewiem czemu tak leci a olej znów musze dolac z 0.5L-0.7L bo mało jest na wskazniku
jak sobie z tym poradzic
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-02-25, 02:48
po zamontowaniu filtra trzeba co jakieś 200 km należy sprawdzić dokręcenie filtra i ewentualnie dokręcić. Uszczelka pod wpływem temp. robi się bardziej miękka i zaczyna przeciekać olej. Ja też tak mam zaraz po wymianie, także pilnuję tego i po wymianie oleju i filtra dokręcam go co jakiś czas.
Silnik: AhU Pomógł: 6 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 550 Skąd: siedlce/okolice
Wysłany: 2010-02-25, 10:13
a możę masz dwie uszczelki?starą i nową ja jak wkręcałem to stara się przykleiła i nie mogłem wkręcić nowego filtra, już się bałem że gwint zwaliłem ale gapa ze mnie
Silnik: 1.8 ABS 90 KM
Wiek: 30 Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 51 Skąd: Nowe Miasto
Wysłany: 2010-04-26, 12:41
Witam!!!
Kolego miałem ten sam problem i niestety skończyło się na wymianie silniczka.
Były przedmuchy olej wywalało odmą do góry dalej leciał rurą do puszki od filtra tam jest taki osuszacz którym wylatywało na zewnątrz , aż miałem dół zderzaka ufajdolony z prawej strony.Sprawdź czy masz zachlapany wtrysk od tyłu , mi dodatkowo olej kapał na kolektor i dymiło się strasznie , a nawiew wciągał to wszystko do środka .
Silnik: 1.8 ABS 90 KM
Wiek: 30 Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 51 Skąd: Nowe Miasto
Wysłany: 2010-04-28, 13:54
Witam.
Nie zauważyłem , że Ci chodzi o filtr oleju i nawypisywałem o tym jak to u mnie z filtra powietrza się lało.
A może cieknie gdzieś od góry i poprostu spływa i wisi kropla na dole filtra .
Ja miałem coś takiego jak mi ciekło przy czujniku ciśnienia oleju tyle , że w 1.8 nie wiem jak to jest w 1.4.
pozdro