Wysłany: 2009-07-07, 17:44 ile za naprawę gwintu korka miski olejowej?
Jak w temacie.
Oddałem niedawno golfa do wymiany oleju - w domu niestety nie mam warunków. Mili panowie stwierdzili że gwint jest wyrobiony i nie można tego tak zostawić - trzeba naprawić. A do tego trzeba zdemontować całą michę, nagwintować u tokarza i z powrotem zamontować (na silikon). Całość wyniosła mnie 280 zł... Bez oleju oczywiście, bo przytargałem własny. W dodatku rozwiercili mi miskę korkiem o 2 numery większym. Waszym zdaniem moja podejrzliwość jest uzasadniona, czy panowie z warsztatu działali zgodnie z jakąś powszechnie przyjętą praktyką? Dla odniesienia dodam, że w ASO Daewoo ojcu niedawno naprawiali dokładnie to samo - zapłacił 33 zł robociznę i coś 5 zł za nowy korek.
kasta, pokazali Ci to uszkodzenie? czy uwierzyłeś im na słowo bo na te korki nakłada się taką miedzianą podkładkę uszczelniającą co zapobiega wcieką i co wymiana to ma byc ona nowa
widocznie albo faktycznie dali nową bo coś nie grało albo zostałeś naciągnięty na nowe koszta
swoją drogą pytałem na szrocie o alu miskę bo mam wgniecenie ale nie pękła to zaśpiewali mi za używany oryginał od 160zł do 220zł tak że reszty domyśl się sam
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-07-07, 21:29
kasta, zostałeś bez dwóch zdań naciągnięty. Dziwi mnie tylko że nie zapytałeś o cenę usługi zawczasu. Przecież kupiłbyś dużo taniej miskę ze szrotu prawdopodobnie całą. A na przyszłość - znajdź jakiś warsztat tokarski czy ślusarski, dorobią ci korek z gwintem ciut większy może z pół milimetra i tyle, wkręcisz go w zepsuty gwint, za pierwszym razem ciężko będzie potem już normalnie.
kasta, pokazali Ci to uszkodzenie? czy uwierzyłeś im na słowo bo na te korki nakłada się taką miedzianą podkładkę uszczelniającą co zapobiega wcieką i co wymiana to ma byc ona nowa
widocznie albo faktycznie dali nową bo coś nie grało albo zostałeś naciągnięty na nowe koszta
swoją drogą pytałem na szrocie o alu miskę bo mam wgniecenie ale nie pękła to zaśpiewali mi za używany oryginał od 160zł do 220zł tak że reszty domyśl się sam
słuchaj, pokazali mi, że się śruba kręci w misce, ale przy jej wkładaniu nie widziałem tam żadnej podkładki
co do cen nowej miski - również rozważałem taki wariant i padały podobne kwoty jak piszecie. Chłopaki policzyli sobie 150 zł za demontaż+montaż miski + 80 za toczenie nowego gwintu (koszty tokarza niby...) + 30 silikon do montażu + 20 filtr oleju bodajże. Cena +/- 50 zł była uzgodniona na początku, ale sytuacja była patowa, bo spuścili mi przecież olej i auto unieruchomione na podnośniku...
kasta, no Kolego pojechali z toba równo... Tacy fachowcy ze rozwiercili odwór 2 razy większym wiertłem nie no tragedia...
Ja za wymiane uszczelki na misie oleju zapłaciłem 60 zł z uszczelko...
Jednym słowem OSZYŚCI ja bym ich powiedział ze z nich tacy fachowcy jak z mysiej piczki wór na mąke
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2009-07-08, 20:47
Chcialem wymienic u siebie profilaktycznie uszczelke pod miska (bo chcialem przyczyscic smoka w pompie olejowej) ale cena uszczelki powalila mnie na cycki. Prawie 100zl a do Nexii mialem za 20zl. Roznica taka, ze tam sie lalo zawsze skads, a u mnie suchutko
IHMO jesli wczesniej wiesz, ze nie cieklo spod korka (bo bylo by to widac na ukreconym gwincie) spod miski to mam brzydkie podejrzenia, ze podczas dokrecania korka najnormalniej w swiecie przekrecili gwint i cala wine zwalili na Ciebie. Nagwintowanie nowego otworu u tokarza mialbys nawet za slowo "dziekuje". Jedynie rozchodzi sie o nowy korek, jaki on ma gwint.
Pod korek oczywiscie przychodzi miedziana uszczelka.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2009-07-09, 09:20
pawelek03576, no w sumie mozna kupic tez toprana za 28
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0