logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
ile za naprawę gwintu korka miski olejowej?
Autor Wiadomość
kasta 
masta

Silnik: 1.6 AEE benz+LPG
Wysłany: 2009-07-07, 17:44   ile za naprawę gwintu korka miski olejowej?

Jak w temacie.
Oddałem niedawno golfa do wymiany oleju - w domu niestety nie mam warunków. Mili panowie stwierdzili że gwint jest wyrobiony i nie można tego tak zostawić - trzeba naprawić. A do tego trzeba zdemontować całą michę, nagwintować u tokarza i z powrotem zamontować (na silikon). Całość wyniosła mnie 280 zł... Bez oleju oczywiście, bo przytargałem własny. W dodatku rozwiercili mi miskę korkiem o 2 numery większym. Waszym zdaniem moja podejrzliwość jest uzasadniona, czy panowie z warsztatu działali zgodnie z jakąś powszechnie przyjętą praktyką? Dla odniesienia dodam, że w ASO Daewoo ojcu niedawno naprawiali dokładnie to samo - zapłacił 33 zł robociznę i coś 5 zł za nowy korek.

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2009-07-07, 20:14   

kasta, pokazali Ci to uszkodzenie? czy uwierzyłeś im na słowo bo na te korki nakłada się taką miedzianą podkładkę uszczelniającą co zapobiega wcieką i co wymiana to ma byc ona nowa

widocznie albo faktycznie dali nową bo coś nie grało albo zostałeś naciągnięty na nowe koszta

swoją drogą pytałem na szrocie o alu miskę bo mam wgniecenie ale nie pękła :zdziwko: to zaśpiewali mi za używany oryginał od 160zł do 220zł tak że reszty domyśl się sam :idea:

!! REGULAMIN FORUM !!

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2009-07-07, 21:29   

kasta, zostałeś bez dwóch zdań naciągnięty. Dziwi mnie tylko że nie zapytałeś o cenę usługi zawczasu. Przecież kupiłbyś dużo taniej miskę ze szrotu prawdopodobnie całą. A na przyszłość - znajdź jakiś warsztat tokarski czy ślusarski, dorobią ci korek z gwintem ciut większy może z pół milimetra i tyle, wkręcisz go w zepsuty gwint, za pierwszym razem ciężko będzie potem już normalnie.

kasta 
masta

Wysłany: 2009-07-07, 22:36   

marcinkoz2910 napisał/a:
kasta, pokazali Ci to uszkodzenie? czy uwierzyłeś im na słowo bo na te korki nakłada się taką miedzianą podkładkę uszczelniającą co zapobiega wcieką i co wymiana to ma byc ona nowa

widocznie albo faktycznie dali nową bo coś nie grało albo zostałeś naciągnięty na nowe koszta

swoją drogą pytałem na szrocie o alu miskę bo mam wgniecenie ale nie pękła :zdziwko: to zaśpiewali mi za używany oryginał od 160zł do 220zł tak że reszty domyśl się sam :idea:

słuchaj, pokazali mi, że się śruba kręci w misce, ale przy jej wkładaniu nie widziałem tam żadnej podkładki :(
co do cen nowej miski - również rozważałem taki wariant i padały podobne kwoty jak piszecie. Chłopaki policzyli sobie 150 zł za demontaż+montaż miski + 80 za toczenie nowego gwintu (koszty tokarza niby...) + 30 silikon do montażu + 20 filtr oleju bodajże. Cena +/- 50 zł była uzgodniona na początku, ale sytuacja była patowa, bo spuścili mi przecież olej i auto unieruchomione na podnośniku...

Legionista 

Silnik: mk4 2.0 variant
Wysłany: 2009-07-08, 08:57   

kasta, no Kolego pojechali z toba równo... Tacy fachowcy ze rozwiercili odwór 2 razy większym wiertłem nie no tragedia...
Ja za wymiane uszczelki na misie oleju zapłaciłem 60 zł z uszczelko...
Jednym słowem OSZYŚCI ja bym ich powiedział ze z nich tacy fachowcy jak z mysiej piczki wór na mąke :!:

Moje byłe mk3 GTI -> http://www.golf3.pl/topic...7829.htm#150845

kasta 
masta

Wysłany: 2009-07-08, 09:31   

ehhh... czyli kasa wywalona w błoto :zalamany:
Ale przynajmniej wiem już gdzie NIE jeździć.

Bradley 
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2009-07-08, 20:47   

Chcialem wymienic u siebie profilaktycznie uszczelke pod miska (bo chcialem przyczyscic smoka w pompie olejowej) ale cena uszczelki powalila mnie na cycki. Prawie 100zl a do Nexii mialem za 20zl. Roznica taka, ze tam sie lalo zawsze skads, a u mnie suchutko :P

IHMO jesli wczesniej wiesz, ze nie cieklo spod korka (bo bylo by to widac na ukreconym gwincie) spod miski to mam brzydkie podejrzenia, ze podczas dokrecania korka najnormalniej w swiecie przekrecili gwint i cala wine zwalili na Ciebie. Nagwintowanie nowego otworu u tokarza mialbys nawet za slowo "dziekuje". Jedynie rozchodzi sie o nowy korek, jaki on ma gwint.
Pod korek oczywiscie przychodzi miedziana uszczelka.

pawelek03576 

Silnik: 1,8 GL AAM+LPG
Wysłany: 2009-07-08, 21:53   

Bradley, to troche dużo wołają za tą uszczelkę ja kupiłem za około 30 zł

Procent 
sssyyyk

Silnik: 1.9 TDI (AHU)
Wysłany: 2009-07-08, 23:02   

Polecieli w ch***. Więcej tam nawet nie jedź bo to chamy i oszusty.

Mój Goferek http://www.golf3.pl/-vt16182.htm#133380

Bradley 
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2009-07-09, 09:20   

pawelek03576, no w sumie mozna kupic tez toprana za 28 :-P

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu