Witam
Mam takie pytanie ile pali wam golfik z takim silniczkiem jak w tytule 1.6 AEA oczywisc gazu. Wazna jest dla mnie kazda wypowiedz jak zarowno spalania w miescie/trasa/tryb mieszany
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-08-22, 18:13
ja też mam ABU podobny motor spalanie w mieście 11-13l LPG w jeździe mieszanej 10,5 l a w trasie 10- czasami troche mniej ;| gdybym miał teraz kupować golfika to nawpewno bym z tym silnikiem nie kupił wcale nie chce jechać a pali jak smok ;|
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-08-23, 13:54
a ja jeżdże jak sie tylko da najoszczędniej przy skrzyżowaniach hamuje silnikiem a jak jade z górki to wyrzucam na luz mi zimą golfik palił 9,5 litra LPG w mieście teraz się coś popieprzyło ale to nie wina regulacji tylko coś z silnikiem
ja mam instalację LPG II gen. od 4 lat (koszt założenia 1500zł) zakładana przy przebiegu 150tyś km. Na instalacji przejechałem 90tyś km czyli obecnie auto ma 240 tyś.
Średnie spalanie w cyklu miejskim i trochę poza miastem mieści się w 10L LPG. Natomiast na trasie przy prędkościach 90-120km/h spada do 8,5l LPG.
Rekord na długiej trasie 7,3L LPG/100km. Natomiast najwięcej zdarzało się zimą w mieście przy wciskaniu pedału gazu z kontrolowanym poślizgiem na śniegu palił nawet do 13L.
Raz w miesiącu czyli co jakieś 1500km wlewam paliwa 95 za 50zł. Tankuje na Statoil, Shell i Lukoil.
Ogólnie z ręką na sercu w 9,5L/100km spokojnie się mieści.
Pamiętajmy jednak, że koszt przejechania 100km to nie tylko samo paliwo.
Ostatnio znalazłem fajny kalkulator i wyszło mi 35zł/100km wszystkich kosztów związanych z utrzymaniem auta.
Dla porównania koledze w 7 lat młodszym focusie w tdci wyszło 90zł/100km;)
Mój AEA spala średnio od 8-10l/100km
W trasie 8.0, 8.2,
a jak tylko jeżdżę po mieście to i potrafi ponad 10 spalić, ale wiadomo jak się teraz po Łodzi jeździ...
Powiem wam tak mam ABU a to jeden pies jak AEA , Po przeróbkach dolotu itp . Auto mi paliło ciągle 12L LPG miasto trasa 10 LPG Jeździłem szlag mnie trafiał że takie , za przeproszeniem gówno tyle pali . Jeździłem szukałem regulowałem itp nic . Pojechałem na stacje paliw Valdi oni wożą gdzieś gaz z rosji nie pytałem dokładnie z skąd . Auto po pierwszym tankowaniu spaliło 10 LPG miasto , i czułem na gazie jak bym na benie jechał znacznie osiągi się poprawiły dziś sprawdzałem spalanie 7,4 LPG 50 % miasto 50% trasa . Nic nie reguluje tylko tam tankuje , uświadomiłem sobie że nie chodzi o instalacje a o gaz . Stacje wożą takie dziadostwo że szok szukajcie takich stacji nie wiem co to za LPG ale rakieta
tak samo jak LUk Oil maja prosto gaz od ruskich bez zadnych jakis ich tam zmianek mieszanki i wiecej km sie przejedzie na baku tak samo jak maleje spalanie.