Wysłany: 2009-11-07, 20:23 Gigantyczne spalanie 1.8GT Pomocy !!!
Po wyjeżdżeniu gazu do zera wyszło, że spalanie wychodzi na poziomie 17l LPG/100km Mam auto dopiero tydzień. Sprawdziłem silnik VAGiem i wyszedł błąd lambdy. Skasowałem błąd i po przejechaniu ok 20km na lpg zczytałem ponownie VAG i oto lista błędów:
End -------------------------------------------------------
I teraz pytanie. Co robić z tym smokiem
Wymiana lambdy może pomóc na taki objaw
Wymieniłem filtr powietrza i poprawiłem ciśnienie powietrza w oponach.
Dadam, że silnik poprawnie pracuje na biegu jałowym, nie dusi się, odpala bez problemu.
A czy ta lambda ma aż taki wpływ na spalanie gazu
Tak myślę, że najpierw pojadę do mechanika niech zrobi lambdę a później jak nie będzie błędów to pojadę do gazownika.
Ciekawe ile mnie to wyniesie
za kazdym razem jak wymienisz ten filter to musisz podkreslamMUSISZ jezdzic na ustawienie dawki nawet jak filter wymieniasz 12razy w roku tyle samo razy musisz jechac na ustawke.
jak pojedziesz do gazownika przy okazji niech ci wymienia filterek gazu a profilaktycznie jeszcze wymien swiece kopulke przewody i palec
ja mam tez 1.8 na wiosne wymienilem wszystkie wspomniane rzeczy pojechalem na ustawienie dawki i srednie spalanie mam na poziomie 9l/100km
Kolego jedz najpierw do gazownika zeby ci podłaczyl gazoline pod kompa i sprawdzil co ją boli, niech zmieni filterek ustawi gaz i zobaczysz czy pomoże, jeśli nie to dalej trza szukac usterki.... Ale w tym przypadku pomoze gazownik...
Obiawy uszkodzonej sondy
Za duże spalanie, nierównomierna praca silnika przekroczona analiza spalin itp.
gazownik to sa male koszty u mnie w miescie podlaczenie ustawienie dawki i wymiana filterka kosztuje 50 zeta a naprawde pomaga. mi z spalania 13 pomogl zejsc na 9,10l
wiec zajedz pierwsze do gazownika.
Jak to nie masz Sam odłączyłeś czy nie było fabrycznie
U mnie w instalacji jest emulator sondy lambda i komputer od gazu widocznie zczytuje wskazania z sondy.
u mnie nie ma mam przelotowy uklad wydechowy, nie mam sondy jest sterownik sondy od gazu jest wylaczony tak samo jak odlaczony mam czujnik temperatury zasysanego powietrza
Ale przecież lambda wpływa na skład mieszanki.
A ile Ci pali benzyny
benzi bierze jakies 8l/100km gaziura 9,5/100km a sondy nie mam silnik chodzi rowno nie dlawi sie ani nic z tych rzeczy
chyba jezdzisz na 1,5tys obrotow i na 5biegu po miescie. bo nie wierze w to co piszesz.
Sam wiem jakie jest spalanie w 1,8GT ABS i w zime ponizej 11-12 nie zejdziesz po miescie.
Byłem u mechanika i okazało się, że lambda działa w zakresie wyższych obrotów a na niskich pokazuje za wysokie wartości. Nie wymienialem jej bo w gazie nie mam sterownika tylko śrubę więc sonda nie gra roli. U gazownika wyszło, że 12 razy mam przekroczoną dawkę gazu. Po wymianie filtra i regulacji ma być dobrze. Zobaczymy przy następnym tankowaniu
Ps. Jakby ktoś chciał to mam świetnego gazownika w Kielcach
no to napisz gdzie jest ten swietny bo bylem juz chyba u wszystkich w ck bo mam juz 3 samochod na gaz i zadne z tych gazownikow nie okazywal sie dobry a co tu mowic o swietnym hehe