logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaśnie po załączeniu sekwencji
Autor Wiadomość
szymek_bi 

Silnik: 1.6 AFT
Wysłany: 2010-02-21, 20:39   Gaśnie po załączeniu sekwencji

Witam wszystkich.
Mam taki problem z sekwencja. Odpalam samochód normalnie na benzynie ale (po 4 sekundach) w momencie załączenia się zaworu na butli i na parowniku silnik mi gaśnie i mam problemy z odpaleniem. Wydaje misie że go zalewa dostaje za bogata mieszankę. Dodam jeszcze że gdy odpalę samochód i wyłączę centralkę tylko na benzynę to samochód normalnie pracuje, a gaz włączam po przejechaniu dopiero kilku kilometrów i wtedy jest wszystko ok. Takie objawy mam tylko na zimnym silniku. Wtryskiwacze gazowe wymieniłem tydzień temu bo myślałem że to one puszczają mi gaz.
POMOCY

Goral1985 

Silnik: 1.8 GT ABS+lpg
Wysłany: 2010-02-21, 21:52   

Kolego ja radze podjechac do dobrego gazownika on juz napewno bedzie wiedzial czego to wina ;-) ale poczekaj na wypowiedz innych bo ja nie mam sekwencji!!! wiec ci nie pomoge,ale wyglada jakby moze czujnik temperatury ci padl,bo jak silnik cieply to i na gazie idzie a na zimnym za duzo paliwa dostaje i ci zalewa swiece.

BORYSKA 
##ELEKTRONIKUS##

Silnik: 1.8 ABS benzynka LPG
Wysłany: 2010-02-22, 07:04   

szymek_bi, jeżeli dzieje ci się tak na zimnym silniku to chyba sam odpowiedziałeś sobie na pytanie w drugiej części postu
:arrow:
szymek_bi napisał/a:
Dodam jeszcze że gdy odpalę samochód i wyłączę centralkę tylko na benzynę to samochód normalnie pracuje, a gaz włączam po przejechaniu dopiero kilku kilometrów i wtedy jest wszystko ok

Nie każda instalka może poradzić sobie z odpalaniem silnika gdy jest zimny. Wtedy są twarde membrany w reduktorze i nie puszczają gazu do wtryskiwaczy. po przejechaniu kilkunastu km gorący płyn ogrzewa reduktor i możliwa jest jego normalna praca

szymek_bi 

Wysłany: 2010-02-26, 23:13   

Witam. Mam sprostowanie na benzynie silniczek pracuje mi idealnie czyli nie wiem czy czujnik temperatury jest do wymiany. Stawiałbym na parownik że za wcześnie puszcza gaz lub za duże ciśnienie że przebija przez wtryskiwacze ale to tylko przypuszczenia nie znam się na tym.

BORYSKA 
##ELEKTRONIKUS##

Silnik: 1.8 ABS benzynka LPG
Wysłany: 2010-02-27, 00:51   

szymek_bi napisał/a:
Stawiałbym na parownik że za wcześnie puszcza gaz lub za duże ciśnienie

szymek_bi, problem w tym, że na zimnym silniku jest dokładnie odwrotnie niż napisałeś. Od dawna masz ten problem? "Kupiłeś" go razem z samochodem, czy może wszystko było ok do czasu?

szymek_bi 

Wysłany: 2010-02-27, 11:09   

Witam.
Samochód mam 2 lata i tyle instalację bo jak kupiłem to zaraz założyłem. Problem pojawił się od ok 2 miesięcy wcześniej wszystko było ok zdarzyło mu się zawachlować obrotami ale nigdy nie zgasną. A teraz odpali na benzynie normalnie.
Muszę dodać jeszcze że on odpala na benzynie po chwili pykają zawory na butli i na parowniku ale on nadal chodzi na benzynie na gaz przełącza się dopiero gdy osiągnie temperaturę.
Ja to robię teraz w taki sposób że ustawiam centralkę aby chodził tylko na benzynie a dopiero po przejechaniu ok 2 kilometrów przełączam centralkę na automat. Jazda na gazie zaczyna się dopiero po osiągnięciu jakiejś temperatury.

miro1 

Silnik: 2.0 GTI 8V
Wysłany: 2010-02-28, 19:00   

Jaką masz temp. przełączania, bo prawdopodobnie za wcześnie przełącza się na gaz. Ja mam STAG-200, temp. przełączania 30 st. i jest ok.

szymek_bi 

Wysłany: 2010-03-02, 18:58   

Co do temperatury przełączania to ok 30 stopni dokładnie nie wiem.
Ale wy mnie źle rozumiecie. Jak zapale samochód to słychać puknięcie zaworów na butli ale to wcale nie oznacza że już jedzie na gazie. Instalacja wchodzi w fazę gotowości a dopiero po osiągnięciu zadanej temperatury zaczynają działać wtryskiwacze.
Tak działa sekwencja. W starszych instalacjach jak załączył się zawór na butli to oznaczało jazdę na gazie tu tak nie jest.

[ Dodano: 2010-03-04, 19:12 ]
Witam wszystkich.
Problem rozwiązany wina był parownik. Albo jak kto woli maż znajdująca się w nim. Po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu