Silnik: 1,4 Pomógł: 4 razy Wiek: 23 Dołączył: 29 Sie 2008 Posty: 185 Skąd: Białystok
Wysłany: 2010-02-22, 10:33 dziwne zachowywanie po dluzszym postoju
mam taki problem: po dluzszym postoju np nocy objawy sa takie: odpalam auto na benz. pali normalnie dodaje gazu i zaczyna tak jakby sie dlawic, podczas jazdy sie dusi, daje w rure to rozpedza sie ale tak jakby chcial a nie mogl ale wystarczy ze silnik troche pochodzi (jakies 2 min i wszysktko jest normalnie), po rozgrzaniu przelaczam na gaz i jest wszystko cacy, jak reka odjal, potem jak znowu przelacze na benz to tez jest w porzadku, wydaje mi sie ze to moga byc przewody wraz ze swiecami bo po dluzszym postoju moga lapac wilgoc, jakie macie pomysly?
Ostatnio zmieniony przez malapawel 2010-02-22, 14:15, w całości zmieniany 3 razy
Silnik: ABU
Wysłany: 2010-02-22, 15:22
Przyłączę się do pytania, dodając, że świece, kable, kopułkę i palec wymieniałem 05.2009 wszystkie części BERU. Przejechałem około 10tys. silnik ABU 1.6 - ktoś ma pomysły co to może być objawy dokładnie takie jak u kolegi wyżej, z rana wygląda to jakby nie palił na wszystkich świecach
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 3 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 14 Skąd: Bramki
Wysłany: 2010-02-22, 17:03
a sprawdźcie sobie też czy lewe powietrze się nie dostaje gdzieś. ja miałem do wymiany podstawę wtrysku i jak ręką odjął. może jak się rozgrzeje to niweluje tą nieszczelność? Dziwne, bo niby powinien tylko łapać powietrze z zewnątrz, ale u mnie też czuć było gaz. sprawdzenie niestety chyba tylko polega na dokładnych oględzinach, innego sposobu nie znam, ale może ktoś inny zna.
pzdr
_________________ "...krocz spokojnie wśród zgiełku i pospiechu..."
Silnik: 1,4 Pomógł: 4 razy Wiek: 23 Dołączył: 29 Sie 2008 Posty: 185 Skąd: Białystok
Wysłany: 2010-02-22, 20:46
a czy to moze byc spowodowae tym ze jak mendy mi gaz montowaly to zle uszczelnily? ale i tak wymienie przewody i swiece bo nie wiem kiedy byly wymieniane, dajcie wiecej info
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 3 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 14 Skąd: Bramki
Wysłany: 2010-02-22, 22:04
może być, że przy mikserze założono złe/źle uszczelki lub brak ich w ogóle, ale to gdybanie i trzeba najpierw sprawdzić. jeśli niedawno zakładałeś lpg to niech ci sprawdzą w ramach gwarancji jak nie to sam sprawdź lub jedź gdzieś niech ci zobaczą. Ja jeździłem kilka miesięcy z czymś takim, ale lepiej nie ryzykować z gazem.
Może być też tak, ze zapach beznyny czy gazu jest ze spalin, ale wtedy wchodzi w grę tylko niecałkowite spalanie, powody mogą być tu różne, ogólnie zbyt bogata mieszanka, tylko żeby od razu i lpg i pb... raczej odpada
pzdr
_________________ "...krocz spokojnie wśród zgiełku i pospiechu..."
Wysłany: 2010-02-23, 19:23
dzisiaj podobny motyw: jade na benz. sie dlawi mniej wiecej tak jak by gaz sie konczyl (ale jest na benz) przelaczam na gaz no normalnie jak reka odjal, przejechalem troche, przelaczam na benz. i dalej chodzi normalnie, ludzie help bo nie wiem juz co to moze byc
miałem podobny problem i gdy dotykałem kopułki to mnie prąd kopał popatrzyłem trochę i przewód od masy Cewki trzymał sie ledwo ledwo zmieniłem wsówke i wszystko oki
jak to nie przewód to zobacz na stan kopułki może wystarczy tylko przeczyścić papierkiem
pozdrawiam
(też działo mi się to tylko jak silnik był zimny jak sie rozgrzał wszystko oki)