Wysłany: 2009-06-19, 17:38 dziwne objawy - prośba o poradę
Słuchajcie kupiłem moją golfinę (1.6 AEE, LPG sekwencja OMVL) w zeszłym roku na jesieni i od tego czasu obserwuję następujące problemy:
- gdy jest duża wilgotność powietrza (szczególnie po deszczu) coś z przodu niezbyt głośno, ale rytmicznie i upierdliwie świergoli, zwłaszcza na jałowym biegu albo niskich obrotach. Najpierw było to ciche ćwierkanie, ale z czasem jakby powoli się nasila.
- przy dojeżdżaniu do skrzyżowania (hamowanie), na wstecznym albo przy wchodzeniu w zakręt silnik lubi sobie czasem zgasnąć. Zdarza się to też gdy gwałtownie dodaję gazu (po to, by nie zgasł ) Nie jest to reguła, czasem mam kilka dni spokoju, kiedy indziej potrafi zgasnąć 5 razy w czasie przejazdu przez miasto. Co ważne - problem na kilka dni znika po ściągnięciu klemy z akumulatora (reset ustawień). Ogólnie ten typ chodzi na niskich obrotach, ale falować +/- 200 to chyba nie powinien, co...?
- przy jeździe ze stałą prędkością czasem coś szarpie, jakby przerywa, szczególnie gdy jadę z górki, dodając niewiele gazu. Podczas jazdy "na pełnym bucie" tego nie obserwuję
Rozrząd był robiony podobno 40 tys. temu, ale "u znajomego".
VAG nie wykazuje błędów, wcześniej były sporadycznie "styki biegu jałowego", skasowałem jakies 2 miesiące temu i od tego czasu czysto.
W pierwszej kolejności planuję wymianę świec i tu pierwsze pytanie - co możecie mi polecić? I jak się do tego zabrać, dysponując niewielką wiedzą i warunkami domowymi. Jest to gdzieś w miarę przystępnie opisane? Co jak co, ale ze świecami do majstra nie pojadę
A następna sprawa - co wymieniać/czyścić/naprawiać w następnej kolejności, gdyby po wymianie świec było bez zmian? Podejrzewam że te objawy to efekt kilku różnych usterek...