witam wszystkich! posiadam golfa mk3 i od dłuższego czasu coś boli moją golfine.Ostatnio znalazłem dziure w tym przewodzie. Do czego służy ten element i czy uszkodzenie jego wpływa na prace silnika? dziękuje i pozdrawaim
jesli dobrze widze to masz dziure w odmie i to raczej nie wplywa na prace silnika a napewno nie tak zebys to zauwazyl. odma sluzy do odpowietrzenia silnika ale lepiej zaklej czyms ta dziure albo wymien odme
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-07-18, 09:30
zdecydowanie wpływa na pracę silnika i ma byc szczelne. Na razie zaklej, sztukuj jakkoolwiek byle uszczelnić. Kiedyś kupisz nowy waż luz ze szrotu. Cena nowego z ASO cię zszokuje, w podróbach go niema, tańsza opcja to waż z ASO ale do paska na silniku 2E - inny w wyglądzie i jednocześciowy lecz pasuje.
Silnik zasysa lewe, brudne i ciepłe powietrze z komory silnika, przez co komputer szaleje i auto może więcej palić i mieć mniej siły. Jest nawet możliwość że poleci przepływomierz, ja miałem taką samą dziurę to jak silnik był włączony to aż świszczało po kilku dniach po wymianie posypał mi się przepływomierz, może zbieg okoliczności, ale wydaje mi się ze dziura się do tego przyczyniła.
więc łataj ją na razie prowizorycznie i szukaj rurki na wymianę