logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy opłaca się zakładanie instalacji gazowej w silniku 1,4?
Autor Wiadomość
Grzesiek_2009 
Grzesiek_2009

Silnik: 1,4 benzyna EUROPE
Wysłany: 2009-08-25, 19:51   Czy opłaca się zakładanie instalacji gazowej w silniku 1,4?

Witam szanownych kolegów, mój problem jest taki jak w temacie. Interesuje mnie bowiem założenie instalacji gazowej w moim golfiku silnik 1,4 z 96 roku. Chodzi mi o to, czy sama instalacja gazowa nie spowolni jeszcze bardziej już i tak niezbyt żwawego golfika... czy nie będzie miała sama instalacja większego znaczenia na osiągi... Być może ktoś z mas ma golfa 1,4 z gazem i ma jakieś zdanie na ten temat? Jak chodzi o instalacje gazową to dowiadywałem się że dobre są te automatyczne - same się załączają ... nie pamiętam firmy ale kosztuje 2600 zł i jest z plastikowym kolektorem... Bardzo was proszę koledzy o jakieś opinie na ten temat czy w ogóle założenie takiej instalacji jest opłacalne w tych silnikach... w tej chwili mam wrażenie że w miescie spalanie mam na poziomie 8-9 litrów benzyny na 100 km. Jakie macie spalanie gazu w waszym 1,4 golfie???
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2009-08-26, 01:10   

założenie gazu jest jak najbardziej opłacalne. jak będziesz jeździł do pracy ok 37 km w jedną stronę dziennie tak jak ja to instalka LPG szybko się zwróci.
Jeżeli chodzi o spalanie to u mnie jest ok. 8,5 l LPG/100 km w trasie przy normalnej jeździe 100-120 km/h, na alu 15 cali i rozmiarze opony 195/50r15. Koledzy z forum mają golfy z silnikami 1.4 i czytając kiedyś jakieś wątki nt. spalania to spalanie jest nawet na pziomie ok. 7,5-8 l LPG/100 km.
Jeżeli chodzi o osiągi to niestety coś za coś - LPG trochę zmuli autko, napewno ucieknie jakieś 2-3 KM.

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

terfox 

Silnik: 1.8 AAM LPG
Wysłany: 2009-08-26, 06:49   

pewnie że się opłaci, zastanawiam się czemu ludzie jeszcze jeżdzą na pb. :lol:

Snejk18 

Silnik: 1.9 TDI 1Z (97,6 KM, 212 Nm)
Wysłany: 2009-08-26, 07:42   

terfox napisał/a:
pewnie że się opłaci, zastanawiam się czemu ludzie jeszcze jeżdzą na pb. :lol:

Bo nawet porządne zapalniczki są na benzynę :p

A wracając do tematu, przy tym spalaniu prawdopodobnie Ci się opłaci. Z gazem zacznie trochę więcej palić, prawdopodobnie około 10-11 l/100km. Natomiast jeżeli chodzi o moc to, wnioskując z twojej wypowiedzi chcesz założyć instalację sekwencyjną, przy czymś takim nie ma zauważalnego dla kierowcy spadku mocy. Więc jeżeli robisz dużo km miesięcznie i stać Cię na wydanie tych 2600 zł, to nie ma się co zastanawiać, montuj sobie instalacje.

Nowal 

Silnik: A4 Avant AFN
Wysłany: 2009-08-26, 07:48   

albo kup diesla :-D
Gaz jest nadal opłacalny ale tylko jezeli duzo jezdzisz.

SPRZEGAM MOJEGO GOLFA LINK DO OGŁOSZENIA

Grzesiek_2009 
Grzesiek_2009

Silnik: 1,4 benzyna EUROPE
Wysłany: 2009-08-26, 17:06   Do kolegi Prezesso

Wiesz, gdzieś na forum golf3.pl znalazłem temat odnośnie właśnie instalacji gazowej w golfie 3 1,4 silnik i tamten gosciu napisał żeby nie ładować się w to przez wzgląd na nerwy i pieniądze, twierdzi że w gazie spala dużo więcej no i że przez instaslacje gazową silnik jest dużo bardziej awaryjny - ogólnie odradzał tą instalację - chciał jak najszybciej sprzedać auto... Powiedz mi czy przez gaz miałeś jakieś awarie, potrzebuję jakichś obiektywnych opinii na ten temat... Jak na razie nie jeżdzę dużo, ale może się to zmienić a poza tym mój mechanik twierdzi że auto mam jeszcze w dobrym stanie i na pewno nie będę chciał go sprzedawać w ciągu kilku najbliższych lat... Bardzo Cię proszę o opinie faktyczne na temat tej instalacji gazowej w golfie 1,4 i jednocześnie pozdrawiam

rogal133 
Paweł

Silnik: 2.0 (2E)
Wysłany: 2009-08-26, 18:24   

jak masz zaplacic 2600 to sprzedaj tego golfa dołóż ta 2600 i bedziesz mial tdi a slyszales czhyba opinie na temat volkswagenowskich diesli ze sa nie do zajechania. moze i gaz sie oplaca ale gaz to jest do kuchenek a nie do samochodów. takie jest moje zdanie ja mam 2.0 silnik i gazu nie planuje zakladac a troche km robie

robercik 
golf

Silnik: 1,9 tdi
Wysłany: 2009-08-26, 18:40   

ten samochod ma malo mocy,mialem golfa 1,4 aex na gazie ,muł nieprzeciętny w trasie tylko rowery go nie mijaja,do gazu jest dobry 1,8 90 km,malo pali a ten skurcz 1,4 to zezre gazu 11 litrow,a jak szybko sie sypie silnik na gazie,mialem duzo samochodow i nie polecam ci do niego gazu,chyba ze z gorki i zwiatrem bedziesz jezdzil

bart_GT 

Silnik: 1.8 ABS 90 KM
Wysłany: 2009-08-26, 20:57   

nie polecam.... doloz te 2600 i kup TDI jak koledzy radza :)

Zapraszam :)

kojotAR 

Silnik: 1,4 AEX + LPG
Wysłany: 2009-08-27, 10:47   

Witam,
Ja mam golfa z tym samym silnikiem co ty i sekwencyjna instalacją gazu. Faktem jest, że gazu będzie palił więcej a demonem prędkości to nawet na benzynie nie będzie. Ja jeździłem przez ok.rok zanim założyłem gaz a przy sekwencji bardzo nie czuć spadku mocy. Moim zdaniem gaz ci się opłaci bo przy obecnych cenach za 1litr Pb masz ponad 2litry LPG a jeśli masz zdrowy silnik to na pewno go szybko nie zajeździsz. Najlepiej przelicz sobie kiedy gaz ci się zwróci i wtedy podejmij decyzję.
Tu masz link do kalkulatora, może pomoże ci w podjęciu decyzji http://www.gazeo.pl/kalkulator.php

terfox 

Silnik: 1.8 AAM LPG
Wysłany: 2009-08-27, 11:35   

doskonały kalkulator, wyliczył dobrze wprowadzone dane, kosztuje mnie 100 km 19,50 na gazie tylko nie wiedziałem że tyle już oszczędziłem. :shock: :shock:

Golfik1986 
LICZY SIE TYLKO ZAWISZA [Z]

Silnik: a4 avg
Wysłany: 2009-08-27, 19:02   

ja kalkulator oblicza ile ci zuzyje gazu na 100km jakas totalna bzdura wpisalem moje wyniki spalania ze skody tzn palila mi 8 l beny a kalkulatorowi wyszlo ze gazu bedzie palil 9.2l totalna porazka bo palila mi 11-12 jak przycisnalem w miescie wiec skad te obliczenia cale sie biora

[ Dodano: 2009-08-27, 20:07 ]
a po drugie nikt juz mnie nigdy nie namowi na gaz. reasumujac wydatki: czestsza wymiana swiec i kabelkow filtrow czestsze padanie sondy co jakis czas regulacja wymiana filterka gazowego co miesiac benzyny tesh musisz zalac a jak sekwencja to jej troche wiecej niz przy starszych instalkach wiec gdzie tu ta oszczednosc dlatego zlotym srodkiem jest diesel :-P

strzeliniasty 
Grupa Dolnośląska

Silnik: 2.0 8V (AGG) 115KM
Wysłany: 2009-08-27, 19:49   

racje maja ci co radza zalozenie i ci co odradzaja zalozenie i ci co polecaja diesla

ad. tych pierwszych: jezeli duzo jezdzisz i stac cie na wydanie 2600 na sekwe to prosze bardzo ale ja bym wolal zalozyc taka za 1200 (a reszte zostawic na przyszloroczne wakacje) zeby miec mozliwosc odpalania albo na gazie albo na benzynie albo na benzynie z przelaczeniem auto na gaz, sekwa zawsze ale to zawsze potrzebuje benzyny na rozruch jak ci jej braknie to kicha nie odpalisz samochodu bo nie masz przelacznika manualego

ad. tych drugich: tez maja racje, jezeli chodzi o moc fakt faktem auto muli i to strasznie i zeby jechalo to trzeba je wysoko krecic, wymiana swiec przewodow filterka gazu kopulki palca raz na rok, przy kazdej wymianie filtra powietrza konieczne jest ustawienie dawki, uklad wydechowy krotko zyje i czesciej sie wymienia tlumik koncowy niz w przypadku jazdy na PB

ad. tych trzecich: diesel dobra alternatywa malo pali i dynamiczny ale jak juz cos sie popsuje to ....................... moze kosztowac duzo piniondzorkow

ja mam 1,8 ABS 90KM i LPG auto jezdzi przy spokojnej jezdzie pali jakies 8,5/100, cala butla starcza na ok 270km czyli przy tej pojemnosci za 55zl robie wlasnie okolo takiego przebiegu, trzeba pilnowac wlasnie swiec przewodow oraz co wazniejsze zeby uklad chlodzenia byl sprawny bo jak cos jest nie tak z ukladem to mozesz miec problemy gdyz parownik niebedzie schladzany. to juz moje drugie auto z LPG zwarzywszy na fakt e duzo jezdze (odkad go kupilem czyli od pazdziernika 2008 zrobilem juz 32tys km) to sie naprawde oplaca. szukalem w TDI ale jak sie nasluchalem ile przykladowo kosztuja czesci i robocizna to mi sie odwidzialo :P hehe w benzyniaku wiekszosc mozesz sam sobie naprawic i to jest wlasnie dobre :P

ale to tylko moje zdaie moja wypowiedz wiec prosze posiadaczy TDI i TD i D o nie unoszenie sie :P <piwo>

kojotAR 

Silnik: 1,4 AEX + LPG
Wysłany: 2009-08-28, 09:45   

[quote="strzeliniasty"]racje maja ci co radza zalozenie i ci co odradzaja zalozenie i ci co polecaja diesla

W pełni się z tym zgadzam.

Odnośnie zakładania LPG to przy tym silniku jest ona najlepszym rozwiązaniem bo jest tu plastikowy kolektor, który może zostać rozerwany przez "strzał" jak instalacja się rozstroi. Co do diesla to faktycznie są dobre, lepiej się zbierają, nie trzeba wydawać kasy a jakieś instalacje,itp. ale jak np.przyjdzie ci uszczelnić pompę wtryskową (moi rodzice mieli tą "przyjemność" - TDI AFN) to w najlepszym wypadku (wymiana uszczelki + regulacja) żegnasz się z 500zł...

Ja osobiście jestem zadowolony z jazdy na LPG a jedyne co mi "przeszkadza" to mała moc silnika.

v1rooz 
user bot

Silnik: ------
Wysłany: 2009-08-28, 09:46   

Z jednej strony Gaz jest dobry z drugiej nie.
Tanio sie jedzie ale silnik i glowica dostaja niezle po garach.

do 1,8 to chyba jedynie sekwencja sie nadaje.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu