Silnik: 2E
Wysłany: 2011-10-23, 08:59 Usuwanie nie aktywnych kont na forum
Witam,
Ostatnio na forum VwZone zauważyłem, że jest tam taki temacik, w którym piszą jakie i dlaczgo konta zostały usunięte, myślę, że można by i u nas coś takiego zrobić, wiem że to czasochłonne zajęcie, ale pewnie usprawni forum i taki mały porządek raz na jakiś czas by się przydał
A przy okazji nowi użytkownicy mogli by mieć w miarę normalne nicki a nie pięć cyferek z przodu bądź z tyłu żeby się nie powtarzały..
Jestem za, to wbrew regulaminowi zeby zakładać konta jednopostowe a jest ich sporo, nawet są dodawani do Grup na forum gdzie niby trzeba aktywnie uczestniczyć w życiu forum, a tu wiele kont po kilka lub kilkanascie postow które ostatnio były odwiedzane w tamtym roku...
Powiem szczerze ze sam sprawdzałem
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
Również jestem na tak, nawet przy zakładaniu konta ciężko jest o swój nik który trzeba ozdabiać jakimiś cyferkami czy cuś, a ich loginy są zajęte przez konta jednopostowe.
Zapraszamy tez Administracje do dyskusji, czy cos jest w tym kierunku pomyslane, czy jednak sadzicie ze nie trzeba takiego zabiegu
Przyznam ze dosc pozny odzew panowie
Martwe konta to problem wielu for, sam u siebie tak miałem i wywaliłem wszystkich którzy nie logowali się w ciągu ostatnich 3 miesięcy
Pomysł sprawdzony i poprawny.
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
Ja prowadziłem forum klubowe kiedyś citroena i sami wprowadziliśmy 2 zasady:
- jeśli ktoś miał do 30 postów na koncie i nieaktywny był przez rok to konto zostało usunięte
- tym samym pozostałe konta które miały więcej niż 30 postów to karencja była powyżej 1,5 roku nieaktywności
tym sposobem pamiętam wywaliło się sporo nieaktywnych użytkowników...
tylko że to trochę czasochłonne zajęcie niestety...
Trzeba by ustalić zakres postów do ilu i jaka nieaktywność... bo jak ktoś ma np 80 postów a nieaktywny był przez 4 miechy to mógł mieć jakiś wyjazd albo coś i takiego usuwać to wiecie ale jestem jak najbardziej ZA
Ps. Przejrzałem spis użytkowników to jak patrzeć na aktywność od 2010.10.31 i starsze
to wychodzi 140 stron (1 str = 25 użytkowników) to wychodzi 3500 osób które były nieaktywne przez ponad dobry rok, nie patrząc na ilość postów...
przed chwilą usunąłem około 2,5 tyś kont użytkowników którzy nie napisali żadnego postu i nie logowali się od 6 miesięcy
na jakiś czas powinno być ok, za miesiąc powtórzę selekcję
PiJey a czy jesli jednak ktos bedzie chcial sie zalogowac a jego konto zostanie usuniete, dostanie jakies powiadomienie
2.5 Tysiaca to niezla suma, z jednej strony dobrze ze martwe konta padly, z drugiej widac ilu uzytkownikow w kulki lecialo
Tak sobie myślę, najgorzej jest z tymi, co zakładają konto żeby w dziale sprzedam zamiescic ogłoszenie, a potem jest dwadziescia odpowiedzi i zero odzewu od takiego gostka, no bo nie uczestniczy w zaden sposob w w forum, poza oferta sprzedazy
Silnik: 1.6 AEE
Wiek: 42 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 262 Skąd: EL ... EL
Wysłany: 2011-12-23, 10:16
PiJey88 napisał/a:
przed chwilą usunąłem około 2,5 tyś kont
Myślę że przed usunięciem czyjegoś konta warto dać uzytkownikowi ostatnią szansę poprzez info na PW o tym że np " Twoje konto zostanie usunięte w ciągu ... dni jeżeli nie odwiedzisz forum " czy jakos podobnie .
Myślę że przed usunięciem czyjegoś konta warto dać uzytkownikowi ostatnią szansę poprzez info na PW o tym że np " Twoje konto zostanie usunięte w ciągu ... dni jeżeli nie odwiedzisz forum " czy jakos podobnie .
No to wówczas każdy automatycznie odwiedzi forum aby odczytać pw. Więc to raczej nie jest dobry pomysł. Jak komuś będzie zależało to zarejestruje się na nowo.
A tak poza tym to można by do regulaminu wprowadzić punkt dotyczący nieaktywnych kont np w ciągu 3 miesięcy, z informacją iż będą usuwane.