Nie tracąc cennego czasu chce wam zaproponować na rok 2009 akcje o nazwie :
Wolfsburg.2009
O co chodzi ?
Otóż celem "akcji" jest odwiedzenie miasta które można uznać za mekke i miejsce które trzeba zobaczyć chociaż raz w życiu dla wszystkich VW.maniaków Plan "Wolfsburg.2009" zakłada wyjazd do tego miasta w gronie forumowiczów Golf3.pl oraz zwiedzanie najważniejszych punktów miasta.
W jaki sposób ?
Realizacja "Wolfsburg.2009" miała by wyglądać następująco :
Do ustalonej daty wyjazdu trzeba zebrać liste osób które napewno są gotowe jechać
Trzeba ustalić kto bierze swoje auto , a kto chce jechać ale wolałby jechać nie swoim autem.
Dopasować liczbe osób do ilości aut
Spotkać się gdzieś w kraju lub na przejściu granicznym i wtedy ruszyć konwojem do Wolfsburg'a
Mile spędzić czas w drodze i na miejscu żeby zachować wspomnienia na zawsze
Czym jedziemy ?
Przejazd do Wolfsburg'a miałby się odbyć naszymi Golfami. W przypadku gdyby ktoś nie mógł jechać swoim Golfiaczem (strach że nieda rady , lub też zbyt paliwożerny) to by się dosiadł do kogoś , powodując tym samym spadek kosztów związanych z przejazdem.
Jakie koszty ?
Głównym kosztem będzie kwota jaką trzeba przeznaczyć na paliwo. Dlatego w celu redukcji tego wydatku należałoby :
(po raz kolejny pisze) Zebrać się po 3 - 4 os. do jednego mk3 i rozłożyć koszt wachy na pasażerów i kierowce.
Zrezygnować z jazdy VR'ami czy też 1.4 . Wybrać auta z jednostkami które spaliłyby stosunkowo niewiele paliwa , czyli praktycznie każdy TDI , a z benzyniaków pewnie najlepiej : 1.6 , 1.6 GT , 1.8 , no i 2.0 jest sprawą do przedyskutowania.
Pozostałe koszty (poza paliwem) związane są z wydatkami na jedzenie oraz opłatami na miejscu (zwiedzanie miejsc , pamiątki itp. itd.) Także koszt całej wycieczki na osobe jest zależny od tego jak tam dojedziemy i może wynieść od 200/300 do max. 600zl /os. (600zl zaklada ze ktos jedzie sam w Golfie i sam go sobie tankuje)
Na jak długo ?
Czas wyjazdu prawdopodbnie by wynosił ok. 2-3 dni (od dnia wyjazdu z kraju). Co do noclegu to pewnie w celu oszczędności spalibyśmy w Golfach , ale to się jeszcze zobaczy.
Gdzie to jest wogóle ?
Co do samego Wolfsburg'a to troche informacji (źródło Wikipedia)
Kod:
Wolfsburg - miasto na prawach powiatu w środkowych Niemczech w kraju związkowym Dolna Saksonia, na wschód od Hanoweru i na północ od Brunszwiku. Na trasie szybkiej kolei "ICE" (Hanower-Berlin), przy autostradzie A39 i nad ważną drogą wodną "Mittellandkanal" - Kanałem Śródlądowym umożliwiającym bezpośrednie połączenie miasta z systemem wodnym Łaby i Odry.
Liczba mieszkańców 123,3 tys. (2004). Ośrodek przemysłu samochodowego - zakłady Volkswagena. Siedziba klubu piłkarskiego VfL Wolfsburg
A w praktyce wygląda to mniej więcej tak :
Od mojej miejscowości (Gostynin , prawie środek Polski) odległość wynosi ok. 650 KM (ok. 1300w obydwie strony)
No dobra jedziemy i co na miejscu ?
Głównym celem wycieczki jest zwiedzanie , no i zobaczenie miejsc takich jak :
Muzeum Volkswagena (wejście kosztuje 6.euro od os. , w przypadku grupy powyżej 10.os koszt spada do 3.euro od os.)
Głownej siedziby/fabryki Volkswagen Auto Group (VAG)
Autostadt'u
Planetarium w Wolfsburgu
Zamek w Wolfsburgu
Phaeno
samo miasto Wolfsburg.
POZOSTAŁE INFO
Planowany wyjazd : Czerwiec.2009 .dlaczego ?
Ponieważ wydaje mi się że jest to najlepszy miesiąc ze względu na to że w maju mamy MajóVWke (teoretycznie) , potem w czerwcu byśmy skoczyli do Wolfsburg'a , lipiec wolny na odbicie finansowe , a w sierpniu mamy VW Manie i zlot Golf3.pl
Dlaczego pisze to już teraz skoro zostało ponad pół roku ? Ponieważ im wcześniej napsze tym więcej osób będzie miało czas na zastanowienie się nad tym i będziemy mogli ustalić czy to wypali wogóle i czy ma sens.
Wydaje mi się osobiście że warto jechać i poznać troche historii naszej ukochanej marki i spędzić miło czas z innymi forumowiczami
Czekam na wasze opinie , komentarze i pytania odnośnie planu Wolfsburg.2009. Pozdrawiam ARO.
_________________ Posłuchaj go, prawde Ci powie ----------------------------------------------------->
swatu, to wszystko kwestia tego ile osób będzie jechać własnymi autami , wtedy pakujemy tak wszystkich żeby wyszło po 3 - 4 osoby do golfa ... bo wiadomo 5 os. na tyle km. to niezbyt wygodnie będzie.
_________________ Posłuchaj go, prawde Ci powie ----------------------------------------------------->
Pomysł dobry. Jadąc w kilka osób wyjdzie taniej oraz zawsze można się za kółkiem zmieniać (wiadomo, sami szoferzy).
Ja mógłbym jechać, ale bez samochodu czyli na gapę i pod warunkiem, że nie wyjadę do stanów - co z dnia na dzień staje się coraz bardziej prawdopodobne.
Fajnie by to wyglądało, jakbyśmy weszli taką bandą do muzeum VW w koszulkach 4umowych
Przy okazji wyjazdu trzeba by było koniecznie się zaopatrzyć w jakąś łączność (CB lub krótkofalówki)
Ja bym się na to pisał tylko ktoś by musiał jechać ze mną jakiś inny szofer bo wiem z własnego doświadczenia ze ponad 1000km ciężko przejechać ale we dwójkę lub w trzech to już luzik Czerwiec hmm potrzebuję konkretną datę bo ja mam egzamin w czerwcu ale też jeszcze nie wiem dokładnie którego
Więc póki co to zapiszcie mnie na listę a jak bedę coś wiedział to będę pisał konkretnie informacje
Silnik: 1.4 KAT ABD
Wysłany: 2008-12-14, 21:16
Witam! Widzę, że konkretna wyprawa się szykuje Muszę wam powiedzieć, że w Wolfsburgu byłem, bo u mnie z uczelni co roku organizowany jest taki wyjazd i naprawdę WARTO!!!Zobaczyć Autostadt VW-bezcenne Na miejscu można zorganizować wycieczkę z pilotem niskopodłogową nowoczesną kolejką po fabryce i zobaczyć jak powstają VW, a także można zapisać się na jazdę w terenie albo na jazdę sprawdzającą nasze umiejętności. Niezwykle ciekawe są też hale poświęcone markom należącym do koncernu-można zobaczyć a nawet posiedzieć w super furkach :-DNie będę tu juz wspominał o masie prezentacji pokazów czy innych atrakcji,np. ruchomy chodnik o długości ponad 100m No i oczywiście muzeum-nigdzie indziej nie zobaczycie takich fur...POLECAM i chętny oczywiście jestem
[ Dodano: 2008-12-14, 21:31 ] swatuniestety do tych wież nie ma wstępu bo to magazyn tak naprawdę jest i tam oczekują nowe VW na prywatnych odbiorców, ale sam widok tych dwóch wież jest powalający