logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Aro
2009-04-16, 22:30
Wolfsburg.2009
Autor Wiadomość
Aro 
Anty Opel !!!

Silnik: 1.9 TDI [AHU]
Wysłany: 2008-12-14, 20:39   Wolfsburg.2009

Witam serdecznie użytkowników ;-)

Nie tracąc cennego czasu chce wam zaproponować na rok 2009 akcje o nazwie :

Wolfsburg.2009

O co chodzi ?

Otóż celem "akcji" jest odwiedzenie miasta które można uznać za mekke i miejsce które trzeba zobaczyć chociaż raz w życiu dla wszystkich VW.maniaków :mrgreen: Plan "Wolfsburg.2009" zakłada wyjazd do tego miasta w gronie forumowiczów Golf3.pl oraz zwiedzanie najważniejszych punktów miasta.

W jaki sposób ?

Realizacja "Wolfsburg.2009" miała by wyglądać następująco :

-> Do ustalonej daty wyjazdu trzeba zebrać liste osób które napewno są gotowe jechać
-> Trzeba ustalić kto bierze swoje auto , a kto chce jechać ale wolałby jechać nie swoim autem.
-> Dopasować liczbe osób do ilości aut
-> Spotkać się gdzieś w kraju lub na przejściu granicznym i wtedy ruszyć konwojem do Wolfsburg'a
-> Mile spędzić czas w drodze i na miejscu żeby zachować wspomnienia na zawsze :D

Czym jedziemy ?

Przejazd do Wolfsburg'a miałby się odbyć naszymi Golfami. W przypadku gdyby ktoś nie mógł jechać swoim Golfiaczem (strach że nieda rady , lub też zbyt paliwożerny) to by się dosiadł do kogoś , powodując tym samym spadek kosztów związanych z przejazdem.

Jakie koszty ?

Głównym kosztem będzie kwota jaką trzeba przeznaczyć na paliwo. Dlatego w celu redukcji tego wydatku należałoby :

-> (po raz kolejny pisze) Zebrać się po 3 - 4 os. do jednego mk3 i rozłożyć koszt wachy na pasażerów i kierowce.
-> Zrezygnować z jazdy VR'ami czy też 1.4 . Wybrać auta z jednostkami które spaliłyby stosunkowo niewiele paliwa , czyli praktycznie każdy TDI , a z benzyniaków pewnie najlepiej : 1.6 , 1.6 GT , 1.8 , no i 2.0 jest sprawą do przedyskutowania.

Pozostałe koszty (poza paliwem) związane są z wydatkami na jedzenie oraz opłatami na miejscu (zwiedzanie miejsc , pamiątki itp. itd.) Także koszt całej wycieczki na osobe jest zależny od tego jak tam dojedziemy i może wynieść od 200/300 do max. 600zl /os. (600zl zaklada ze ktos jedzie sam w Golfie i sam go sobie tankuje)

Na jak długo ?

Czas wyjazdu prawdopodbnie by wynosił ok. 2-3 dni (od dnia wyjazdu z kraju). Co do noclegu to pewnie w celu oszczędności spalibyśmy w Golfach , ale to się jeszcze zobaczy.

Gdzie to jest wogóle ?

Co do samego Wolfsburg'a to troche informacji (źródło Wikipedia)

Kod:
Wolfsburg - miasto na prawach powiatu w środkowych Niemczech w kraju związkowym Dolna Saksonia, na wschód od Hanoweru i na północ od Brunszwiku. Na trasie szybkiej kolei "ICE" (Hanower-Berlin), przy autostradzie A39 i nad ważną drogą wodną "Mittellandkanal" - Kanałem Śródlądowym umożliwiającym bezpośrednie połączenie miasta z systemem wodnym Łaby i Odry.

Liczba mieszkańców 123,3 tys. (2004). Ośrodek przemysłu samochodowego - zakłady Volkswagena. Siedziba klubu piłkarskiego VfL Wolfsburg

A w praktyce wygląda to mniej więcej tak :

Od mojej miejscowości (Gostynin , prawie środek Polski) odległość wynosi ok. 650 KM (ok. 1300w obydwie strony)

No dobra jedziemy i co na miejscu ?

Głównym celem wycieczki jest zwiedzanie , no i zobaczenie miejsc takich jak :

-> Muzeum Volkswagena (wejście kosztuje 6.euro od os. , w przypadku grupy powyżej 10.os koszt spada do 3.euro od os.)
-> Głownej siedziby/fabryki Volkswagen Auto Group (VAG)
-> Autostadt'u
-> Planetarium w Wolfsburgu
-> Zamek w Wolfsburgu
-> Phaeno
-> samo miasto Wolfsburg.

POZOSTAŁE INFO

Planowany wyjazd : Czerwiec.2009 .dlaczego ?

Ponieważ wydaje mi się że jest to najlepszy miesiąc ze względu na to że w maju mamy MajóVWke (teoretycznie) , potem w czerwcu byśmy skoczyli do Wolfsburg'a , lipiec wolny na odbicie finansowe , a w sierpniu mamy VW Manie i zlot Golf3.pl

Dlaczego pisze to już teraz skoro zostało ponad pół roku ? Ponieważ im wcześniej napsze tym więcej osób będzie miało czas na zastanowienie się nad tym i będziemy mogli ustalić czy to wypali wogóle i czy ma sens.

Wydaje mi się osobiście że warto jechać i poznać troche historii naszej ukochanej marki i spędzić miło czas z innymi forumowiczami :D

Czekam na wasze opinie , komentarze i pytania odnośnie planu Wolfsburg.2009. Pozdrawiam ARO.

Allwall
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-14, 20:40   

jade Aro jade :) jestem za !!

Aro 
Anty Opel !!!

Wysłany: 2008-12-14, 20:44   

:spoko: z Tobą już rozmawiałem hehe ... jeszcze czorny27- jest jak najbardziej za. Ale czekam jeszcze na wypowiedzi. :hyhy:

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2008-12-14, 20:55   

a z kim ja mógłbym sie zabrac bo mam obawy ze mój golf tego nie wytrzyma :niepewny:

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

Aro 
Anty Opel !!!

Wysłany: 2008-12-14, 20:57   

swatu, to wszystko kwestia tego ile osób będzie jechać własnymi autami , wtedy pakujemy tak wszystkich żeby wyszło po 3 - 4 osoby do golfa ... bo wiadomo 5 os. na tyle km. to niezbyt wygodnie będzie.

TomekKutno 

Silnik: 1.8 ABS + LPG
Wysłany: 2008-12-14, 21:00   

Pomysł dobry. Jadąc w kilka osób wyjdzie taniej oraz zawsze można się za kółkiem zmieniać (wiadomo, sami szoferzy).

Ja mógłbym jechać, ale bez samochodu czyli na gapę :D i pod warunkiem, że nie wyjadę do stanów - co z dnia na dzień staje się coraz bardziej prawdopodobne.

Fajnie by to wyglądało, jakbyśmy weszli taką bandą do muzeum VW w koszulkach 4umowych :)

Przy okazji wyjazdu trzeba by było koniecznie się zaopatrzyć w jakąś łączność (CB lub krótkofalówki)

Nie wiem, czy ty wiesz, ale ja lubię tak, kiedy widzę jak na Twego OPLA nasrał ptak. :)

Dam88 
Daminator

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2008-12-14, 21:08   

zalezy od kondycji mojego golfa...ale jak mowicie ze 1.4 odpada... :P to sie moze z kims zabiore...napewno chetny..ale czy dam rade nie wiem :)

>>mk3 abd by Dam88 <<

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-12-14, 21:12   

Ja bym się na to pisał tylko ktoś by musiał jechać ze mną jakiś inny szofer :hyhy: bo wiem z własnego doświadczenia ze ponad 1000km ciężko przejechać :/ ale we dwójkę lub w trzech to już luzik :super: Czerwiec hmm potrzebuję konkretną datę bo ja mam egzamin w czerwcu ale też jeszcze nie wiem dokładnie którego :hyhy: :niepewny:

Więc póki co to zapiszcie mnie na listę a jak bedę coś wiedział to będę pisał konkretnie informacje

!! REGULAMIN FORUM !!

farmero91 

Silnik: narazie brak
Wysłany: 2008-12-14, 21:13   

ja rowniez jak najbardziej za... :P z aro juz poszukujemy mk3 dla siebie :P wiec miejmy nadzieje ze wszystko sie uda i polecimy :P
Ostatnio zmieniony przez farmero91 2008-12-14, 21:20, w całości zmieniany 1 raz  

XmaverickY 

Silnik: 1.4 KAT ABD
Wysłany: 2008-12-14, 21:16   

Witam! Widzę, że konkretna wyprawa się szykuje :-D Muszę wam powiedzieć, że w Wolfsburgu byłem, bo u mnie z uczelni co roku organizowany jest taki wyjazd i naprawdę WARTO!!!Zobaczyć Autostadt VW-bezcenne :-D Na miejscu można zorganizować wycieczkę z pilotem niskopodłogową nowoczesną kolejką po fabryce i zobaczyć jak powstają VW, a także można zapisać się na jazdę w terenie albo na jazdę sprawdzającą nasze umiejętności. Niezwykle ciekawe są też hale poświęcone markom należącym do koncernu-można zobaczyć a nawet posiedzieć w super furkach :-DNie będę tu juz wspominał o masie prezentacji pokazów czy innych atrakcji,np. ruchomy chodnik o długości ponad 100m :-P No i oczywiście muzeum-nigdzie indziej nie zobaczycie takich fur...POLECAM i chętny oczywiście jestem :-D

Aro 
Anty Opel !!!

Wysłany: 2008-12-14, 21:23   

XmaverickY, myśle że ta wypowiedź jeszcze bardziej zachęci innych do pomyślenia poważnie nad tą wyprawą :ok:

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2008-12-14, 21:28   

Panowie to nas czeka :-) :-) :-)
http://www.joe-ks.com/arc...manParkade1.jpg
http://upload.wikimedia.o...urg_VW-Werk.jpg

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

XmaverickY 

Silnik: 1.4 KAT ABD
Wysłany: 2008-12-14, 21:29   

http://ipbmvr.simr.pw.edu...sp?IDTematyki=7 to link do strony poświęconej tym wyjazdom można tam zobaczyć m.in. właśnie zdjęcia z Wolfsburga-na pewno poznacie które to :-D

[ Dodano: 2008-12-14, 21:31 ]
swatuniestety do tych wież nie ma wstępu bo to magazyn tak naprawdę jest i tam oczekują nowe VW na prywatnych odbiorców, ale sam widok tych dwóch wież jest powalający :-D

KristoF 

Silnik: KL V6 24V EFI
Wysłany: 2008-12-14, 21:40   

witam :-)
DYSKRYMINACJA 1.4 protestuje!!!
jak bedzie końkretna data to oczywiście że jade ;-)

Aro 
Anty Opel !!!

Wysłany: 2008-12-14, 21:42   

krissmysticblau napisał/a:
DYSKRYMINACJA 1.4 protestuje!!

hehe jeżeli wiesz że nie spali dużo to możesz jechać :mrgreen:

Advertisement Reklama

Skad:...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi