nie powiem że nie jestem za...jeśli nie zmienie pracy lub zmienie ją na normalniejszą to lecę...myśle że moje 1,6 w gazie da sobie radę i nie będzie tak drogo...ale naprawdę za pomysł to powinno być ielgachne piwo...
Silnik: pracuje Pomogła: 1 raz Wiek: 28 Dołączyła: 29 Sty 2008 Posty: 69 Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-12-14, 23:09
Kiedyś sie już spotkałąm z takim wyjazdem i na planowaniu sie skonczylo może tu grupa jest bardziej zdeterminowana.
Aro, ja mam ogolnie jedno ale dlaczego nie 1,4 a jezeli ja bym miala ochote jechać akurat swoim autem to co bo mam 1.4 to juz odpadam? Domyslam sie ze na autostradzie był by problem z dogonieniem ale nie o to w tym chodzi.
Wiec nie rozumiem Twojej aluzji.
kolibera, nie zamierzałem urazić żadnego posiadacza 1.4 , poprostu twierdze że 1.6 spali podobnie wachy i będzie szybciej , ale nie napisałem nigdzie że jak ktoś chce jechać swoim 1.4 to nie może i koniec... jak dla mnie to możesz jechać nawet mk3 z silnikiem od malucha spoko
kolibera napisał/a:
Kiedyś sie już spotkałąm z takim wyjazdem i na planowaniu sie skonczylo może tu grupa jest bardziej zdeterminowana.
Ja jade na 101% ... coby się nie działo.
_________________ Posłuchaj go, prawde Ci powie ----------------------------------------------------->
Silnik: 1.4 KAT ABD
Wysłany: 2008-12-14, 23:50
No ja bym może swoim 1.4 też śmignął, tym bardziej, że mój egzemplarz właśnie w Wolfsburgu został wyprodukowany Skrzynie mam 4, ale dojechać bym dojechał tyle, że trochę wolniej ale teraz co najważniejsze to nie sprzeczki o to kto czym jedzie(bo w tym powinna być wolna ręka)tylko to, aby wyjazd się odbył
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-12-15, 17:54
pierwszy problem to termin - w weekendy fabryka jest zamknięta dla zwiedzających - praktycznie z atrakcji zostaje tylko autostadt i muzeum VW ...
pomysł zacny - jeżeli będziecie jechać w kilku kierowców - dacie rade ogarnącwszystko w 24 godziny - ja miałem blisko (szczecin) ale spotykaliśmy się z resztą grupy za berlinerring - oni jechali z wawy i śląska ... spotkali.smy się w nocy - dojechalismy koło 9rano na miejsce - muzeum i autostadt + obiad to zwiedzanie do wieczora (koło 20) - i powrót do domu ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
wstępnie się pisze, pewnie z Adim się zabiore bo jego tańszy i szybszy, hehe, a jeśli ja pojade to i on nie przegapi okazji
a z 1.4 chodzi nie o dyskryminacje tylko racjonalne myślenie bo przy 4 osobach w 1.4 to spalanie w trasie będzie spore, ale to juz jak kto woli, dla mnie możecie jechać tam VR'kami
sitek699, Tak jak pisałem , im więcej ludzi z własnym autem tym lepiej bo można więcej chętnych zabrać , co powoduje jednocześnie spadek kosztów podróży.
leopard, coś się pomysli. A nie orientujesz się może jakieś hotele , zajazdy albo coś w Wolfsburgu do wynajęcia po ile są ?
Jeszcze takie bonusowe opisy :
Muzeum Miejskie (Stadtmuseum)
Hala zamku w Wolfsburgu mieści Muzeum Miejskie w nowoczesny sposób prezentujące historię zamku, regionu i miasta. Słynna ekspozycja dotyczy rozwoju koncepcji „samochodu KdF” konzernu VW. Specjalna wystawa dokumentuje życie wolfsburskich robotników przymusowych oraz więźniów obozów koncentracyjnych. W dobrze zachowanym, średniowiecznym zamku na wodzie Neuhaus Muzeum Miejskie posiada pomieszczenia, w których w obrazowy sposób przedstawiona jest historia twierdzy.
Muzeum Hoffmanna von Fallersleben
August Heinrich Hoffmann von Fallersleben (1798-1874) był niemieckim lirykiem i historykiem literatury, który w 1841 roku napisał na wyspie Helgoland tekst do niemieckiego hymnu narodowego. W ramach ekspozycji stałych i czasowych oraz innych imprez muzeum szczegółowo przedstawia historię życia i działalności politycznej Hoffmanna.
AutoMuseum
Cała historia Volkswagena z ponad 200 różnymi pojazdami na powierzchni 5 tys. metrów kwadratowych. Przebojem ekspozycji są pływające „garbusy”. Jeden z nich uniósł się kiedyś w powietrze jako gondola balonu. Ofertę muzealną uzupełniają zbiory archiwum historii motoryzacji oraz sklepik z upominkami.
Phaeno
Zwiedzający natrafią tutaj na unikatowy w skali całych Niemiec „Pejzaż Eksperymentalny” poświęcony naukom przyrodniczym i technice. Całość wkomponowano w spektakularną architekturę futurystyczną. Kratery, tarasy, wzniesienia i podziemne twory jaskiniowe zajmujące łączną powierzchnię około 7 tys. metrów kwadratowych są atrakcją tłumnie oglądaną przez widzów w każdym wieku. Interaktywne stacje eksperymentalne, laboratoria dla zwiedzających, forum pomysłów i „teatr naukowy” zapraszają do niezwykle interesującej i kształcącej zabawy.
Autostadt Wolfsburg
To pasjonujące i innowacyjne forum dla wszystkich fanów motoryzacji. Zajmujący 25 hektarów teren z parkami i jeziorami oferuje fascynujące spojrzenie na świat automobilizmu i historię koncernu Volkswagen. Specjalne wycieczki z przewodnikiem w obrazowy sposób przedstawiają architekturę oraz atrakcje „miasta samochodów”, np. innowacje techniczne koncernu VW.
Planetarium
Planetarium w Wolfsburgu zaprasza w podróż do gwiazd – najnowsza technika pozwala niezwykle obrazowo przedstawić niebo wraz ze Słońcem, Księżycem i planetami. Niezliczone światłowody imitują ponad 9 tys. migoczących gwiazd. Specjalne rzutniki i projektory symulują obraz nieba i zachodzących na nim w rytmie doby i pór roku zmian.
_________________ Posłuchaj go, prawde Ci powie ----------------------------------------------------->
Jak poczytałem wasze opinie i obejrzałem foteczki, to powiem że bardzo mnie to zachęciło Tak jak powiedziała kolibera, nie mówię nic na 100% bo raz chwilowo jestem bez pracy więc nie wiadomo jak z kasą a i wiadomo że przez pół roku może wiele się zmienić. Generalnie jestem jednak za takim pomysłem, bo myślę, że to niezapomniane przeżycia dla vwmaniaka.
Nie wiem czy moje autko da radę tyle km, ale rozważałbym zabranie swojego 1,9 tdi (do tej pory w trasie udało mi się na pełnym baku zrobić jakieś 900-1000 km
minus nie mam klimy i trza by szyber naprawić, bo jak będą upały to masakra
Na pewno jest to wyjazd który trzeba by planować nieco inaczej niż np. zlot golfa 3 i decyzje na 100 % muszą być podjęte znacznie wcześniej.
Normalnie jawna dyskryminacja Vr-a protestuje jeżeli uda mi się złozyć auto na czas do końca to pisze się oczywiście swoim pociskiem moge zabrać też ew osoby ale na właśna odpoiwedzialnosc i bez choroby lokomocyjnej ani innej grawitacyjnej
_________________ Dobra gleba nie jest zła.... pod warunkiem, że leży na niej Volkswagen Vr6 !!!!