Z uwagi, że sporo jeżdżę i już 3 lata nie czyściłem odmy postanowiłem zajrzeć "co tam słychać".
Potrzebne klucze:
- płaski lub nasadowy klucz nr 10
- imbus nr 5
- śrubokręt plaski/krzyżak
- zaczynamy od zdjęcia pokrywy filtra powietrza ( u mnie jest jeszcze tzw. "UFO" )
- odkręcamy trzy nakrętki ( oryginalnie ), ja kiedyś wstawiłem śrubki - klucz nr 10
- aby zdjąć obudowę filtra powietrza trzeba odłączyć przewód doprowadzający ciepłe powietrze z kolektora wydechowego
- odłączamy gumowy wąż odmy oraz cienki przewód podciśnieniowy sterujący klapką powietrza ciepłe/zimne
- po zdjęciu obudowy filtra mamy większy dostęp do tylnej części silnika
- zaglądamy do węża odmy i ukazuje nam się piękny widok "masła", które zamarza zimą, stąd wywalony olej przez bagnet, czy któryś z uszczelniaczy
- do odmy dołączony jest też cienki przewód gumowy odpowietrzający przestrzeń z pokrywy zaworów
- odłączyłem także przewód doprowadzający gaz do wtrysku, bo mi przeszkadzał
- separator oleju ( odma ) przykręcony jest z tyłu silnika na dwie śrubki imbusowe ( klucz imbusowy nr 5 )
- i nasz imbusik potrzebny do odkręcenia odmy
- po wyjęciu odmy mamy taki widok
- odłączyłem gumowe węże od separatora oleju i wyczyściłem je wkładając stalowy drut przymocowując na końcu jego gąbkę. Po przeciągnięciu drutu z gąbką oczyści nam przewód z zalegającej zawiesiny "masła"
- sam plastikowy separator płuczemy benzynką ekstrakcyjną. Wlewamy ok. 50-100 ml, zakrywamy ręką wyloty i robimy "szejkera", następnie wylewamy. Czynność powtarzamy 2-3 razy aż do całkowitego wypłukania separatora z "masła".
Tak wygląda separator po wypłukaniu
- czyścimy miejsce separatora w bloku silnika z zalegającego oleju
- następnie przykręcamy do separatora gumowe węże i całość przykręcamy do bloku silnika
- przy okazji zmieniamy filtr powietrza
Wszystko skręcamy.
Powodzenia!
_________________ Jeżeli brak ąćęłśóźż - to piszę z Nokii
REGULAMIN