Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1096 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2011-05-16, 14:10 TAkie pytanie o program do grafiki wektorowej
Chce wykonać ulotkę reklamową ale osoba która to będzie drukowała chce by napisy były wektorami bo inaczej to może być kicha
co polecacie?
o ulotce
będzie to A5 i A6 2 stronie z przewaga koloru czerwonego
z jednej strony 4-5 linijek zwartego tekstu grafika i znów tekst 3-4 linijki
na odwrocie centralnie będzie tekst wypunktowany w 4 grupach
Na dole kontakt do góry 1 linijka tekstu czcionka 26/32 zależy od broszury
czy ktoś jest mi w stanie pomóc podpowiedzieć z tym programem?
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 107 razy Wiek: 29 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 5190 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2011-05-16, 19:48
ja osobiscie korzystam z corela Draw x3 jest po polsku ,a interfejs ma nieco prostszy niz nowsze wersje i tak jak wspomniał PiJey88 nie jest to program dla laików.
jeśli chodzi ci o sam tekst to bez problemu go utworzysz i bedzei to plik wektorowy natomiast jesli chodzi o grafike czy tez przerobka pliku jpg na cdr to ciezka sprawa.
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1096 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2011-05-17, 13:44
Jpg czy pgn albo gif
Czyli wychodzi na to że musiał bym grafikę sam zrobić?nie wygląda na trudną
obrazek mógł bym wkleić ale czy nie uzna tego ktoś za reklamowane?
Projekty przyjmujemy w formatach cdr, tiff, jpg, eps, pdf
tylko z racji tej że jest to druk offsetowy i będzie tekst panowie zalecili mi bym był zadowolony i współpraca układała się dobrze to tekst była jak wcześniej napomniałem z krzywych
tak sie zastanawiam jaka to różnica
dlatego lepiej wektorowo bo jak sie drukuje to masz pewne ze wyjdzie tak jak ma byc a inaczej to bywa roznie. chodzi tu o sam fakt drukarkowania i zmielenia tego. najlepiej by bylo jakbys pokazal co i jak bo z opisu to ciezko sie robi a przeciez mozemy ci pomoc
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 107 razy Wiek: 29 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 5190 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2011-05-17, 20:09
jesli chodzi o plik graficzny . robiac od podstaw np. w corelu nie bedzeisz miał pixeli gdy obraz powieksza i wydrukuja a wprzypadku edycji jpg nie uniknione jest powstanie tzw. zabkow i pixeli. i wydruk jest wyrazniejszy.kojena rzecza jest kolor w corelu wydruk jest robioniy barwami CMYK a inne pliki jpg RBG.
taki maly przykład:
Wysłany: 2011-05-18, 17:16
grafika to na razie tylko
do tego planuję resztę tekstu informacyjnego
przyglądając się tym 2 grafikom już dostrzegam wszystko
a kiedys kombinowałem co zrobic by nie było "ostrych" krawędzi
robiłem kiedys rysunki w szkole w coreldraw ale to tak luzno było jak to w liceum
dziś instaluje program i podeśle pierwszy projekt
[ Dodano: 2011-05-18, 18:18 ]
a i jeszcze pytanie czy obecną grafikę zostawić czy poprawiać czy robić od nowa kopie
Wysłany: 2011-05-18, 20:42
k-m-r1 napisał/a:
a i jeszcze pytanie czy obecną grafikę zostawić czy poprawiać
a co chcesz przy niej jeszcze poprawiac? według mnie jest dobrze tylko widac ze cały tekst jest takjakby na jakims szaarym tle .no chyba ze tak ma byc .
Wysłany: 2011-05-20, 08:53
jesli jest to plik cdr w corelu to sa 2 opcje albo go całkiem usunac albo zmienic na biały.no chyba ze jpg to wtedy juz tylko mozolne zaznaczanie i malowanie na biało.