logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Plasticowa turbina xD
Autor Wiadomość
MTi 

Silnik: 1.9 TD
  Wysłany: 2011-12-05, 02:13   Plasticowa turbina xD

http://www.youtube.com/wa...feature=related
haha ;)

wald 

Silnik: 2,0 2E
Wysłany: 2011-12-05, 16:48   

HAHAH widziałem to - elektryczne turbo :D

na jakimś innym forum chyba oplowskim nawet ktoś to kupił bo na allegro było i na dolnych obrotach pomagało, ale później tylko opór w dolocie robiło bo silniczek nie wydalał :D

arthorius 

Silnik: 1.9
Wysłany: 2011-12-05, 17:52   

Bajer tylko. Równie dobrze mogę sobie wentylatorek założyć. Jak turbo to odpowiednie obroty, wydajność powietrzna oraz chłodnica by powietrze było jak najzimniejsze.

Gradon91 

Silnik: TDI 1z
Wysłany: 2011-12-05, 21:46   

dobry motyw ale nadawało by się do Simsona lub do tego typu motorków :-D

wald 

Wysłany: 2011-12-06, 13:28   

arthorius napisał/a:
Bajer tylko. Równie dobrze mogę sobie wentylatorek założyć. Jak turbo to odpowiednie obroty, wydajność powietrzna oraz chłodnica by powietrze było jak najzimniejsze.

No tu chłodnica nie potrzebna bo i tak schłodzi min do temp otoczenia - tu nie masz wymiany cieplnej między spalinami a dolotem,bo to zakladasz w miejsce filtra powietrza/zaraz za nim, a taki silniczek wiele nie nagrzeje :D

arthorius 

Wysłany: 2011-12-06, 15:07   

Powietrze przepływające między łopatkami turbiny w wyniku tarcia ulega ogrzaniu. Wiadomo od dawna że im temp. powietrza mniejsza tym lepsze spalanie, większa kaloryczność powietrza (jeżeli mogę tak to nazwać). Pytanie brzmi tylko jaka będzie wydajność przez co, czy rzeczywiście jest sens dodatkowo schładzać powietrze w stosunku do temp. wejściowej. :D

Snejk18 

Silnik: 1.9 TDI 1Z (97,6 KM, 212 Nm)
Wysłany: 2011-12-06, 20:18   

arthorius napisał/a:
Powietrze przepływające między łopatkami turbiny w wyniku tarcia ulega ogrzaniu.

:lol:

Powietrze w turbinie ogrzewa się, bo kilka centymetrów od niego przelatują rozgrzane spaliny...
Jedyny wzrost temperatury niezależny od spalin, może być spowodowany samym sprężeniem powietrza, ale przy wartościach które występują w seryjnych silnikach, jest to różnica nieznaczna.

Kiedy silnik wyposażony jest w kompresor, (a to co kolega pokazał, jest właśnie kompresorem, a nie turbiną),bo nie ma kontaktu ze spalinami, to intercooler jest zbędny, bo wzrost temperatury jest niezauważalny.

arthorius napisał/a:
Wiadomo od dawna że im temp. powietrza mniejsza tym lepsze spalanie, większa kaloryczność powietrza (jeżeli mogę tak to nazwać).

Tak, ale nie "kaloryczność", bo to się raczej do paliwa odnosi, a gęstość. Zimniejszego powietrza po prostu będzie "więcej" :p

arthorius napisał/a:
Pytanie brzmi tylko jaka będzie wydajność

Jeżeli silniczek jest odpowiednio mocny i wyrobi na wyższych obrotach, to coś tam może dać.

arthorius napisał/a:
czy rzeczywiście jest sens dodatkowo schładzać powietrze w stosunku do temp. wejściowej. :D

Tylko, że to nie służy do schładzania powietrza, a do jego sprężania...
Ale odpowiadając na twoje pytanie, to tak, im powietrze będzie chłodniejsze, tym więcej się go zmieści w cylindrze i teoretycznie nawet przy silniku wolnossący (chociaż tego nie jestem pewien) powinno coś dać.

Intercooler schłodzi zasysane powietrze min do temperatury otoczenia, ale są jeszcze inne patenty na to. Natryski zimnej wody, albo jakiegoś gazu na intercooler, żeby jeszcze te kilka stopni oberwać. A nawet czytałem gdzieś o wtrysku wody do dolotu...

arthorius 

Wysłany: 2011-12-06, 21:46   

Snejk18, Proszę się nie nabijać. Czasem człowiek innego słowa użyje niż ma na myśli. :P Lecz dziękuję za poprawienie.
Tak już pisząc filozowicznie to najlepiej zastosowac ciekły azot. :lol: Skoro ludzie mają patenty do chłodzenia kompów to może, który by wymyślił patent do auta :lol: :hyhy: Golf byłby niczym z :evil: :hyhy:

Piaggio 

Silnik: TDI AFN ++
Wysłany: 2011-12-06, 22:15   

Tak czy siak ta pseudo turbinka raczej nadawala by sie bardziej na wiatrak w gorace dni, który schładza a nie dodaje mocy hehe

http://www.golf3.pl/topic...4007.htm#219258

wald 

Wysłany: 2011-12-07, 12:10   

Piaggio napisał/a:
Tak czy siak ta pseudo turbinka raczej nadawala by sie bardziej na wiatrak w gorace dni, który schładza a nie dodaje mocy hehe

To fakt, choć w stanach takie elektro superchargerz można znaleźć... jako (tańszy od mech kompresora) tuning ichnich v8... tylko że mają pod 1kW mocy :!:

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu