Silnik: 2.0 ADY Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 27 Sie 2010 Posty: 885 Skąd: SKL/Cz-wa
Wysłany: 2010-09-06, 19:53
nie bawiłeś się nigdy trybem serwisowym?
ja mam trochę inne pytanie - nie wiem jak włączyć tryb serwisowy w MFA. Robię wszystko jak w instrukcji ale coś nie chce działać
Silnik: 2.0 ADY Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 27 Sie 2010 Posty: 885 Skąd: SKL/Cz-wa
Wysłany: 2010-09-06, 20:37
nie zrozumieliśmy się. chodzi mi o to:
Cytat:
Nie wszyscy jednak wiedzą iż można przełączyć komputer w tryb serwisowy (nawet niektóre serwisy volkswagena). Aby włączyć tryb serwisowy należy :
- przełącz MFA w pozycję 1
- włącz zapłon (nie musisz startować silnika)
- przyciśnij i trzymaj klawisz MFA
- wyłącz zapłon (trzymając MFA) i włącz ponownie
- puść klawisz MFA
Teraz kolejne pozycje mają funkcję :
MFA1 - dane stałe przy zgaszonym silniku
- kod silnika
- kod kraju
- zakres prędkości (???)
- górny limit obrotów
- dolny limit obrotów
- ciśnienie odłączania paliwa
- test wyświetlacza
MFA2 - dane zmienne podczas pracy silnika
- suma zaprogramowanych bajtów
- podciśnienie na wejściu powietrza
- obroty silnika
- chwilowe zużycie paliwa
- sygnał od czujnika prędkości (???)
- Temperatura silnika
- Temperatura otoczenia
Wysłany: 2010-09-10, 17:38
Dawidek napisał/a:
A czy też tak macie że jak zrobicie cyfrowy obrotomierz to wam wariuje wskaźnik paliwa?
nie
bawiłem się trochę dzisiaj przy golfie i wprowadziłem MFA w tryb serwisowy. na 1 pokazuje to samo co na 2. Wyświetla tylko 3 pozycje z dolnych funkcji MFA ( spalanie, temp oleju i otoczenia). Po odpaleniu silnika i ustawieniu MFA na spalanie pokazało 1,2 przy obrotach 850-900 (bez dodawania gazu). To spalanie chwilowe?? Temp oleju 66. Temp otoczenia -40 ale to akurat wina braku czujnika
Bawił się ktoś MFA u siebie? Jak to u was wygląda?