Silnik: W trakcie poszukiwań
Wiek: 20 Dołączył: 28 Kwi 2011 Posty: 1 Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2011-04-28, 20:30 Prośba o ocenę Golfa
Witam. Pragnę się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post na forum.
Proszę o ocenę golfa, Silnik 1.6 75KM benzyna + 2-letnia instalacja gazowa. Rocznik 1994.
Mam okazję kupić to auto od znajomego (ma to być moje pierwsze auto), który wcześniej kupił go od rodziny (bardzo długi czas tam spędził golfik), więc przebieg najprawdopodobniej jest oryginalny. Auto mechaniczne ponoć w pełni sprawne. Dla mnie rzucają się w oczy drzwi kierowcy, nie wyglądają na oryginalne (złe spasowanie, co sprawdzić przy nich?). W kilku miejscach powierzchowne uszkodzenia lakieru (np. na dachu jakby lekko zeszła wierzchnia warstwa lakieru), miejscami wypryski rdzy przy szybach. No i ta rdza z jego lewicy. W środku czyste i zadbane.
Pytanie pierwsze: Ile warte jest to auto?
Na co zwrócić szczególną uwagę przy teście diagnostycznym bądź co też sprawdzić bardziej wnikliwie?
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1096 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2011-04-29, 08:35
jak dla mnie to będziesz niedługo progi robił dżwi to nie problem tak jak i dach u mnie teżfarba nie najlepsza ale to jest stary rocznik
troche zastanawia mnie ta antenka na dachu ponoc po 95 był ale kto wie skąd on przyjechałtrzeba by wlepke w bagażniku zobaczyc
auta nie oceniaj po blacharce bo to nie auto silnik zawieszenie....
sprawdz wycieki przejedz sie jak bedzie znimny tak z ranca zobacz jak chodzi na lpg
auto warte 4 tys niewiem czy ma wspomaganie czy jeszcze jakies bajery dodaje...
ale dla porównania ja swojego 1.4 1993rok +LPG wyceniam na 4,5-5 tys blacha dobra 2 odpryski i maska zagnieciona ale takie kupione zawieszenie nowe hamulce też gumy jesienią nowy aku płyny i filty
Nie szata zdobi człowieka
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
Silnik: 1,6 AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 25 Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 302 Skąd: Dębica
Wysłany: 2011-04-29, 09:05
k-m-r1 napisał/a:
auta nie oceniaj po blacharce bo to nie auto silnik zawieszenie....
brakuje tu przecinków ale wydaje mi sie, że chodziło Ci o to żeby nie oceniał auta po blacharce. Jeśli mam racje to jesteś w dużym błędzie. Naprawy blacharsko lakiernicze są bardzo drogie a jak już go je to będzie jadło dalej. w tak starych autach blacha to jeden z ważniejszych elementów. Drzwi kierowcy pomalowane chyba lakierem, którego zostało koledze albo babci po malowaniu bramki bo różnią sie znacznie. Skup sie na tych progach bo nie wyglądają za dobrze, potem podłoga, błotniki to co lubi kwitnąć w MK3. Jak tam gdzieś zawieszenie stuknie to nic strasznego. Tulejki, końcówki drążków groszowe sprawy. Co do silnika obadaj na zimnym jak chodzi na pb i na gazie tak jak kolega wyżej napisał. Obadaj czy są jakieś wycieki itp. Cena? Moim zdaniem całkowity max to 4 tys. Przynajmniej ja więcej bym nie dal.
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1096 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2011-04-30, 10:33
Kod:
auta nie oceniaj po blacharce, bo to nie auto, silnik zawieszenie....
blacharkę sie zrobi ale nie każdy może i umie sam
dla mne ważne by silnik nie siadł pi pół roku a jak auto było jeżdżone to albo ktoś dba i kupuje wymienia to co siadło albo olewa i auto zmienia rece na naiwniaka
ja za swojego golfa 3 lata wstecz dałem 5,5 a chodziły takie same po 4 tyle że jak narazie to wymieniłem zawieszenie i przy hamulcach robiłem bo swoje przejechało nic poważnego nie było wiem przepłąciłem za autko ale teraz siadam i smigam bo to jest ważne dla mnie i niemoge sobie pozwolic na wpadki
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył