Wysłany: 2011-06-21, 11:45 Kupno Golfa 3 -pierwszy samochód
Witam wszystkich forumowiczów. Na początku parę słów o sobie. Studiuje wychowanie fizyczne we Wrocławiu. Teraz 4 rok. Troszkę odkładałem przez 3 lata , teraz jeszcze przez lipiec dorobię i chcę zakupić 1 samochód. Padło na Golfa 3. Mam do wydania 5 tyś.
Chciałbym się przemieszczać dynamicznie a jednocześnie tanio:) Czyli niestety Golfik musi mieć LPG. Stąd klika moich pytań.
1. Za 5 tyś jakiego golfa mogę szukać-który rok.
2. Jaki sinik dobrze dogaduje się z LPG.
3. Chciałbym kupić jak każdy auto zadbane, czy dobrze słyszałem ,że golfy3 od'95 mają ocynk??
4. Samochód będę kupował w sierpniu. Mam plan żeby pojeździć bo okolicznych wioseczkach i popytać się dziadków czy mają do sprzedania Golfika. Mój kumpel takiego znalazł Jeżeli nie wypali będę szukał poprzez portale internetowe.
5. Czy to prawda,że części do golfa są bardzo tanie
odp pyt 1
od 91 do 97 ja swojego z klima, pelna elektryka, abs, szyberdachem z grudnia 96 kupilem za 5200
pyt 2
z doswiadczenia 1,8 i 2,0
pyt 3
zadnego ocynku nie ma w tym modelu zalezy jak trafisz
pyt 4
od dziadka balbym sie kupowac autko wiadomo ze z zew moze byc zadbane a mechanicznie moze byc roznie (przewaznie nie smigane na 5biegu)
pyt 5
tak jak koledzy pisali czesci bardzo duzo nowe jak i uzywane rynek rzadzi sie zasada im bardziej popularne autko tym tansze czesci
na marginesie powiem ci ze szukam dla kuzyna tez golfika i dzisiaj bylismy ogladac we wroclawiu takie oto autko:
golf III 1996, ABS, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, alufelgi, szyberdach, centralny zamek, autoalarm, poduszka powietrzna, radio / CD (oryginalny zestaw Nokia 20Jahre), wspomaganie kierownicy, immobiliser, komputer, welurowa tapicerka, światła przeciwmgłowe, silniczek 2.0 kolor czarny mat, alusy 16'' z rantem, projektory gosciu chcial za niego 4700zl(do negocjacji) z tym ze bez gazu kuzynowi sie spodobal tylko dla neigo silnik za duzy (swiezy kierowca)
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Będę szukał, kurcze bo dużo jest ogłoszeń i jest z czego wybierać. Boje się tylko przebiegów :O Bo oglądałem auta to były właśnie 320 tyś , 250 tyś.
Ale przynajmniej wiem że realne a nie kręcone na 180 tys , ale będę działał zgodnie ze powiedzeniem, liczy się stan a nie cyferki.
Mam 22 lata. Do teraz jeździłem rodziców Sieną 1.2 w gazie. Wiem jak dbać o auto i jak jeździć- nie uważam się za super kierowce. Ale ileś tys kilometrów przejechałem, dlatego malacz odpada. Szukam golfa,bo jest prosty w budowie, z gazem jest bardzo ekonomiczny, i tanie są części. Silniczki 1.4 odpadają, dość się spinałem jak wyprzedzałem 1.2
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-06-22, 09:26
najbardziej oszczędny będzie 2.0 v tylko że największe opłaty chyba że masz na współę z kimś to będzie tanio. Ale 2.90 to już dużo elektroniki i czujników.
Silnik: 1.8 ABS + LPG było Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 16 Wrz 2008 Posty: 287 Skąd: Stegna
Wysłany: 2011-06-22, 11:55
Myślę, że 1.8 90KM Ci spokojnie wystarczy. Moje najniższe spalanie lpg to 7.7 a najwyższe 12l - wszystko zależy od tego jak ciśniesz (kliknij sobie w ten kolorowy obrazek w moim linku to zobaczysz szczegóły)
Wybór silnika 2.0 8V też byłby niezłym wyborem - w porównaniu do tego 1.8 masz 25KM więcej, a spalanie dość podobne, jak jeszcze zarzucisz sekwencję to będzie bajka
Panowie mam jeszcze jeden problem , otóż dzisiaj byłem oglądać 4 golfiki.
I każdy koleś mówił mi coś innego , chodzi o moc silników.
Byłem oglądać 1- 1.6 koleś mówił 75KM następny 1.6 i już 90 KM , 3- 1.8-75KM oraz 4- 1.8 90KM. Więc jak to jest z tą mocą ,każdy rocznik miał inną moc?? Na moje pytania właśnie tak odpowiadali ze w tych rocznikach tak miały golfy Sam już nie wiem. Patrzyłem na autocentrum i tam właśnie widać że zależy od rocznika.
Stąd moje pytanie. Jeżeli kupie 1.6 to tego 75KM + gaz a jak 1.8 to 90 KM +gaz. Chodzi mi o awaryjność. Które są bardziej sprawdzone.
Byłem oglądać 1- 1.6 koleś mówił 75KM następny 1.6 i już 90 KM , 3- 1.8-75KM oraz 4- 1.8 90KM. Więc jak to jest z tą mocą ,każdy rocznik miał inną moc?? Na moje pytania właśnie tak odpowiadali ze w tych rocznikach tak miały golfy Sam już nie wiem. Patrzyłem na autocentrum i tam właśnie
Sa takie silniki
1.6 75km i 101km (Polecam tego 75km wiecej czesci dostepnych)
1.8 sa 75km AAM i 90km ABS (sa dwie wersje)
Jenczu napisał/a:
Stąd moje pytanie. Jeżeli kupie 1.6 to tego 75KM + gaz a jak 1.8 to 90 KM +gaz. Chodzi mi o awaryjność. Które są bardziej sprawdzone.
1.8 to stara konstrukcja 8zaworowa tak jak 1.6 nadająca sie swietnie do gazu. Do 1.8 bedzie ciut tanszy rozrząd, ale za to ciut droższe OC wiec cos za coś zawsze sie znajdzie..
Ja na Twoim miejscu nie patrzylbym sie na pojemność bo ten i ten bedzie dobry tylko patrzyłbym sie na stan wizualny oraz stan silnika i zawieszenia. A mysle ze jak kupisz 1.6 albo 1.8 to i tak i tak bedziesz zadowolony...
Szkoda ze jestes z wrocławia bardzo daleko oddemnie bo chodze sie z myśla sprzedazy swojego auta,
Dla rodziców jechałem po samochód do Szczecina Więc interesuje mnie cała Polska Mam tylko 5 tyś Dziękuje za odpowiedź z tymi silnikami ,bardzo mi pomogłeś Kiedyś z Wrocka jechałem do Szczecina Wiec z dojazdem nie ma problemu