Witam po dłuższej przerwie
Zastanawiam się nad kupnem Skody Felicji z silnikiem 1.3 z dosyć pewnej ręki i mam taki kłopot czy warto zakupić taki samochodzik z tym silnikiem...
mialem demon to nie jest na benzynie jeszcze jakos ale w gazie to juz maskra. ogolnie moja skoda nie trawila gazu problemy z rana czy to zima czy to lato zanim nie zalapal jakiejs temp nie chodzil na gazie... walczylem juz ze wszystkim w nim jakos nie dalo rady do konca albo instalka zle albo te silniki nie lubia gazu.. co moge powiedziec auto bylo w domu od nowego 9 lat jakis wiekszych problemow z nia nie bylo za mojej kadencji uczelka pod glowica robiona. silniczek chodzil ladnie cichutko. sprzeglo do konca oryginalne. wiadomo jakies wklady w zawieszenie przednie koncowki sworznie tulejki ale wszystko to banalne tanie koncowka drazka 12zl sworzen kiedys kupilem za 8zl wiadomo jak to skoda z tych starszych jakos taka raczej na 4 ale wszystko rekompensuje cena czesci. jak wytrzepana byla koncowka z lewej strony wozilo na prawo i kierownica leciala na prawa strone ogolnie autko proste w swoim wykonaniu wszystko zrobisz sobie sam swiece to kazdy zrobi cewke termostat wszystko dostepne pod reka jest gdzie lapy wlozyc bo silniczek maly i jest duzo miejsca. ogolnie termostat mi padal 4 czy 5 razy w niej aha jedyne co trzeba uwazac jaki olej i plyn sie leje do niej i uwazac zeby nie przegrzac bo one maja aluminiowe glowice i pekaja czesto. co jest ewenementem w tym aucie starzy kupili nowa z salonu a konarzewski kazal od nowosci lac olej 15w40 i taki byl lany do niej rzadnych wyciekow rzadnych przedmuchow silnik cykal ladnie chyba wszystko jak cos mi sie przypomni to napisze
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986, widze ze wszedzie miales problem z gazem
a tak na marginesie
ja mialem favoritke z tym samym silnikiem (koncowka produkcji) BA nadal ja mam bo nie mam serca jej sprzedac koszt czesci - za 100zl reklamowka gratow nowych ze sklepu, kompletne zawieszenie koszt ok 150zl , filtr pwoietrza 13zl, oleju cos okolo 10zl haha
duzo czesci jest takich samych bo felicja to w zasadzie favoritka z tym ze bardziej zaokraglone nadwozie,
ja jak ja kupilem (zaraz po tym jak zdalem prawko) miala najechane cos okolo 85tys km i od razu zalozylem gaz, obecnie licznik pokazuje 193tys km a w silniku nic nie bylo robione (poza wymiana sprzegla w skrzyni)
rozrzad na lancuszku wiec jest super
a jak chcesz felcie to szukaj w silniku 1,6 lub 1,9 D
Golfik1986, widze ze wszedzie miales problem z gazem
to wlasnie o ten problem z gazem mi chodzi skoda byla jedyna w gazie pierwsza i ostatnia po niej same diesle i nigdy juz powrotu do gazu. a silniki w favce a felcii chyba nie byly te same bo favka miala na gazniku a felcia wtrysk juz jezeli sie myle mnie popraw moj ojciec mial przed felcia favke ogolnie skoda mial z 7. tanie auto i tyle... jezeli za dobra kase wez sam bym lyknal do 3 kolek jakas w dieslu do tluczenia...
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}