logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki silnik?
Autor Wiadomość
Calypsett 

Silnik: 0,0
Wysłany: 2010-08-16, 09:27   Jaki silnik?

Przymierzam się do kupna Golfa III. Korzystając z doświadczeń znajomych, wnioskuję, że ten samochód gwarantuje tanie części i brak większych trudności w naprawie. Pytanie - jaki silnik wybrać? Od jednostki napędowej wymagam, aby była ekonomiczna i bezawaryjna.
Wcześniej miałem Calibrę 2.0 16V 150KM i zepsuł się rozrząd, co niestety zdarza się w tych egzemplarzach...
Nie zależy mi na aż takich osiągach, jakimi mogłem cieszyć się w Oplu, najważniejsze są koszty eksploatacji. Wiadomo, można kupić tanio samochód z dużym i mocnym silnikiem, ale późniejsze koszty o już nie jest bajka :-(
1.9 TDI jest dobrym wyborem? Trafiłem już na kilka egzemplarzy z niesprawną turbiną, jak wygląda usterkowość tego silnika?

pood181 

Silnik: 1.8 AAM
Wysłany: 2010-08-16, 16:01   

ja polecam 1.8 czy to w wersji 75 czy 90 KM bo jest praktycznie bezawaryjne i spalanie tez nie jest tragedia. co do diesla, fakt taniej może pojeździsz ale jak ci ktoś wciśnie "igle" to będziesz go remontować i remontować....

v1rooz 
czarny pas w ponizaniu

Silnik: ------
Wysłany: 2010-08-16, 16:31   

Polecam kupic 1,8 90km benzyna + gaz Silniki naleza do jednych z najmniej awaryjnych i najbardziej zywotnych czesci sa tanie tak jak i jazda.

Sivy 
GT Special

Silnik: ABS
Wysłany: 2010-08-16, 23:41   

Calypsett napisał/a:
Wcześniej miałem Calibrę 2.0 16V 150KM i zepsuł się rozrząd, co niestety zdarza się w tych egzemplarzach...

Przykro...

Jak nie chcesz juz Opla to dobrze trafiles. Szukaj zdrowej budy, zreszta wiesz jak wygladaja Ople. 1800 cm3 da rade do turlania sie w ta i spowrotem. 7 litrow zdrowy spali srednio.
Bierz mojego ja szukam GTI 2.0 16V 20J.

v1rooz 
czarny pas w ponizaniu

Wysłany: 2010-08-17, 15:58   

Sivy, Co to wgl ma byc ze twoim autem jezdzi moj koles ode mnie z silowni ;D

ps musze do Ciebei do Media wpasc ;p

Sivy 
GT Special

Silnik: ABS
Wysłany: 2010-08-18, 21:03   

v1rooz napisał/a:

Poszedl mu na kolizje silnik w Deewoo, notabene Oplowski, wiec czasem ratuje go swoim

v1rooz napisał/a:

Na spota i po rabaty :)

v1rooz 
czarny pas w ponizaniu

Wysłany: 2010-08-19, 04:52   

Sivy napisał/a:
v1rooz napisał/a:

Poszedl mu na kolizje silnik w Deewoo, notabene Oplowski, wiec czasem ratuje go swoim

v1rooz napisał/a:

Na spota i po rabaty :)

no słyszalem ze mu rozrzad walnal i silnik kolizyjny ;D ehhh ma pecha ;)

darkmen21 
Król jest tylko jeden-VW GOLF

Silnik: 1.8 Bon Jovi 90PS
Wysłany: 2010-08-19, 13:46   

Calypsett, Także polecam 1.8 miałem AAM 75 koni z gazem i teraz mam ADZ 90 koni bez lpg. Bardzo trwałe i nie szarpiące po kieszeni na stacji silniki, za rozrzad kompletny z wymiana dalem 200zł albo i mniej-nie pamietam.

Co do 1.9tdi, to coż, kolega to przez cały rok naprawial, to turbina, to pompa oleju, to cos innego,ale jak powymienail to juz ok, szkoda tylko ze kosztowalo go to okolo 6 klockow. poza tym stary diesel??golf ma na miescie opinie czesto przechodzonego auta,dodaj do tego opinie eksploatacji ropniaków i masz odpowiedz.Cięzko trafić niezajechanego-niestety

2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków

Adam.M
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-20, 15:52   

jak bezawaryjny to benzyna jak ekonomiczny to 1.4, najmniejsze silniki powstaja ze wzgledu na uzytkownikow szukajacych oszczednosci. rowniez naprawy sa najtansze bo silnik jest najprostszy np wymiane termostatu robi sie od gory a w 1.8 z kanalu

Calypsett 

Wysłany: 2010-08-29, 09:32   

Wiem, temat już trochę nieświeży...
Wyhaczyłem Golfa z 1993 roku z silnikiem VR6 2.8 z LPG. Przebiegu nie znam, ale przy tym wieku pewnie z 300 tys. lekko... Nie spodziewam się igiełki, ale ten silnik chyba nie jest jakoś bardzo wyżyłowany, więc może nie będzie bardzo zużyty. Nie mylę się czasem? Warto, czy może okazać się źródłem samych problemów? Czytałem, że skrzynia biegów potrafi się psuć. Model jest raczej rzadki i spodziewam się że nie tani w ewentualnej naprawie...
Jakiego spalania się spodziewać? Internet mówi, że E95 połyka 10-11l, liczę, że na gazie zmieszczę się w 12l (jeśli nie będę bardzo deptał), nie jestem przesadnym optymistą?
To prawda, że w tym modelu jest napęd na 4 koła??
Planuję jeździć nim rok, a później wymienić na młodszy wóz. Nie chcę do neigo dołożyć majątku. Jazda głównie w mieście, szacuję, że przejadę ok. 5 tys. km/rok.
Auta jeszcze nie oglądałem. Co oznacza, że na wyposażeniu jest komputer?
Przy okazji - w Golfach III było montowane ogrzewanie siedzeń? Tylko raz spotkałem się z tą opcją.
Proszę o szczere rady. Liczę na Was :)

pood181 

Silnik: 1.8 AAM
Wysłany: 2010-08-29, 10:04   

vr6 się kupuje żeby mieć frajdę z jazdy a nie dla ekonomii. jak ty masz zamiar robić 5k km rocznie to kup sobie 1.6 mniej zapłacisz za eksploatacje, benzynę. pyzatym, nawet jeśli cie stać to spoko, ale jak nie trafisz na bardzo bardzo zadbany egzemplarz to możesz więcej wsadzić w remonty, a są kosztowne. i hmm vr6 na gazie nie spali 12 litrów, a raczej 15-17 przy jeździe po mieście tylko. komputer w wyposażeniu to mfa, pokazuje szacunkowe spalanie, temp oleju i coś tam jeszcze. a grzane tyłki tak występowały w mk3, np: wersje ze skora, klima, bądź bogato wyposażone gti.

Calypsett 

Wysłany: 2010-08-29, 10:31   

Czyli raczej muszę sobie go odpuścić...
Racja - nie chcę się nim ścigać, tylko normalnie kulturalnie jeździć.
Cena jest dosyć przekonywująca 4,5 tys. do negocjacji, więc za 4 tys. poszedłby, ale pewnie co tanie, to drogie.
Podoba mi się wizualnie, czarny, 5 drzwi, elektryczne szyby, elektryczne lusterka, szyberdach. alufelgi.
Jeśli nie ma żadnych poważnych wad, myślę, że za rok powinienem sprzedać go bez straty.
Ile będzie kosztowała kontrola stanu technicznego w stacji diagnostycznej?

v1rooz 
czarny pas w ponizaniu

Wysłany: 2010-08-29, 10:34   

pood181 napisał/a:
hmm vr6 na gazie nie spali 12 litrów, a raczej 15-17 przy jeździe po mieście tylko.

pisalem o tym juz wczesniej gdzies 12-13 litrow tyle LPG pali mojego kolegi Vrka. jak sie umie jechac nie gazowac i hamowac to nie spali wiecej.

co do tego auta nie kupuje sie go aby jezdzic powoli.

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2010-08-29, 12:52   

Calypsett napisał/a:
ale ten silnik chyba nie jest jakoś bardzo wyżyłowany, więc może nie będzie bardzo zużyty. Nie mylę się czasem?

Mylisz sie :P sam szukalem zdrowego vr :lol: a za 4tys nie dostaniesz zdrowego i ladnego

byry007 

Silnik: 1.9TDI PD
Wysłany: 2010-11-10, 20:43   

Widze po wypowiedziach ze z benzynki to najlepiej kupic 1.8, zastanawiam sie wlasnie nad kupnem golfa 3 i nie wiem czy bezynke czy moze dizla wczesniej mialem golfa 3 1.9td i nie nazekalem na niego ale teraz bedzie nim jezdzic moja kobieta do pracy 30km dziennie i nie wiem czy nie lepiej kupic 1.9D lub cos z LPG poradźcie cos ??

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu