Witam wiec tak, moim wymarzonym autkiem zawsze byl golf III, az przyszedl ten moment w ktorym moge go kupic ;d Moj siostrzeniec posiada golfa MK3 1.8 gt 90 km po tuningu wizualnym (nie jakis tam wiesniacki tuning tylko w miare rozsadku, mi sie podoba stasznie ).Co w nim zrobil to: szyby przyciemnione 94%, wydech sportowy MUGEN, przednie lampy z oringami, sportowe zawieszenie, swietny sprzet audio (trzeba wymienic wzaczniac bo sie spalił ), biale klosze migaczy przednich jak i bocznych, ładne alufelgi r14), dodam ze samochod jest jezdzony w Niemczech wiec zawieszenie zdrowe majace zaledwie 3k kilometrow. Cena jaka go interesuje to 4000 zl. W golfie jest jedynie do wymiany z silnika sprzeglo (chyba tylko tarcze bo zaczyna slizgac) a czytalem ze jest to tania czesc. W srodku to jakies pokrowce na siedzienia bo troche przybrudzone i nie działający szyberdach(jeszcze jest licznik ale go chyba zrobi). Z jednej strony stasznie chce ten samochod a z drugiej sie wacham. Sprawa ktora mnie matrwi to spalanie, zwykle jezdze w miare spokojnie, malo kiedy przekraczam 100km/h. Jezeli juz go kupie to mam zamiar z nim jezdzic do szkoly na spole z kumplem 12km z czego 2km po miescie. Mieszkam na wsi wiec 3/4 jazdy bd pozamiejska. Jezeli ktos by mogl mi podac srednie spalanie benzynki na to co podalem bylbym wdzieczny. Samochod jest na polskich blachac i leci na mojego ojca wiec nie trzeba nic robic z dokumentami. Czekam na wasze porady VWowicze
mam okacje kupic 1.6 z gazem i slysze od ojca gadke ze gaz jest suchy i niszczy silnik. Wytlumaczcie mu tu ktos ze jest inczaczej bo nia mam sily. A ile kosztuje taka przecietna instalacja gazowa?
Silnik: 1.8 ABS + GAZ Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 712 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2011-09-17, 17:27
instalacja chyba kolo 2000 3000 tys z papierami
gaz suchy ? a jaki problem przejechac od czasu do czasu na benzynie ?
ja jezdzilem polonezem na gaz trzy lata chodzil tylko na gazie i co ? i nic dalej chodzi moja siostra nim smiga. takze mowienie ze gaz jest suchy itp to fikcja . jak masz 1.6 z gazem to moze bierz chociaz ja uwazam ze min 1.8 a 1.6 to jak ktos ma bardzo spokojna noge
jest tyle samo za co i przeciw za instalacjami lpg takze musisz sam podjac decyzje ja wiem jedno bede jedzil tylko autami na gaz chyba ze cena bedzie taka jak benzyny lub on
Silnik: 1.8 Ben + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Dołączył: 19 Lip 2010 Posty: 116 Skąd: Mława/Toruń
Wysłany: 2011-09-17, 19:26
Mi spalanie wychodzi w miescie benzynki 10-11 a gazu 12-13( w trasie benzynki 8-9 a gazu nie sprawdzalem) dodam ze mam 2-3 tygodniowa instalacje;)
Gaz niszczy silnik? Nie tyle niszczy co bardziej go zuzywa ale jesli nie bedziesz go kitowal a szczegolnie jak sie silnik rozgrzeje to bedzie dobrze Aha i zasada jest jedna: rozgrzac troche silnik na bezynie i dopiero na gaz go przelaczyc chociaz polonezem jak jezdzilem to lepiej na gazie pali jak na benzynce
Dobra koniec lekkiego OT Moim zdaniem jesli silnik chodzi dobrze nie slychac az tak mocno zaworow i nie cieknie nigdzie olej to zainwestuj w gaz... Powiem ci szczerze ze kolosalna roznica w $$$
Cena 2000-3000? za sekwencyjny jak najbardziej ale do jednopunktu sekwencje? ja za tzw zwykly gaz zaplacilem 950zl z papierami tyle ze uzywana butla i jak narazie nie narzekam zrobilem 700km i w piatek go troche przegonie do Torunia i nie obawiam sie o zadna awarie Chociaz fakt faktem musze jechac do gazownikow bo momentami mi sie dlawi na benzynie a szczegolnie jak jest cieply co nie wystepowalo przed zalozeniem... Ale wkoncu na gazie sie glownie jezdzi Wybor nalezy do ciebie;) Zaznaczam ze spadek mocy tez jest troche odczowalny bo juz sie tak szybko krecic na obroty nie chce ale cos za cos prawda?
Ps przepraszam za brak polskich znakow ale na tel siedze i pisze
_________________ Najmniej groźny pies jest ten co najwięcej szczeka...
=>zmiana zawieszenia na ORI str3<=>kolizyjka str4<=>ORI FRONT str5<=
Moja mała Biała Bestia
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1096 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2011-09-17, 21:02
sam mieszkałem na wsi i to nie znienia wiele jak krecisz sie w ko ło komina to swoje pali mi tyle samo co miasto
pamietaj żewłasne auto to wydatki licz rocznie 1 tys inwestycji plus opłaty oc przegląd
wiem tesz napalałem sie na pierwszego golfika ale u mnie to było poparte potrzebą w 50 %
pomaranczowy malacz ojca wiecej stał a jak gdzies jechac to 3 dni naprawiania...
zle zrobiłem ale teraz wiem że nie sugeruje sie mniejszy silnik mniejsze opłaty
1.4 60 km opłaty około na teraz 430 zł 1.9 110 550 zł
jak masz auto i masz po co je miec a nie trzymac i podziwiac to kupuj
to dobra marka i udane konstrukcje
popularne auto czesci tanie to samo kupując do audi droższe o 1/3 i wiecej wienc warto
patrz czy silnik nie zarżniety i czy nie cieknie to bierz go
ale z drugiej strony te 1.8 w gazie spali tyle co 1.9 90 km dizel w sumie dizel ciut taniej wyjdzie jak zagazowanie
liczyłem po sobie gdybym jak bozia każe wymieniac swiece kable kopułke palec filtr plus przegląd
obecnie w trasie moje 1.4 przy 90 pali 7,5L gazu PB niecałe 6 przy 105 8.3LPG PB 6,6
w miescie i koło komina 9.5 LPG 8 PB
srednio 100 km kosztujemnie 20 zł plus utrzymanie
autem niedługo bedzie jezdzic moja dziewczyna wienc brak wspomagania to minus i mało mocy
przy kupnie popatrz w dłuższej perspektywie
nie sugeruj sie el szybami ale klima przydatna bedzie i 4 furtki 3 letn ie doswadczeniei zadowolenie że mam taki dostep do tyłu za taką kase to nie maluch
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył