Zacznę może od tego, że znudziło mnie już wpychanie dużej ilości pieniędzy w samochody (mam za sobą e36 w german style, oraz kilka innych BMW, e30, e32) Wobec tego postanowiłem więc zmienić mój obecny pojazd (BMW e34 Touring 525iA - 1995r) na Golfika III z silnikiem diesla, z racji tej, że chcę czegoś EKO, też z racji tej, że w 80% zamieszkuję w Norwegii gdzie pokonuję w granicach 100km dziennie, a po co przepłacać na paliwie, częściach itd.
Aby nie zanudzać Was. Mam kilka pytań ponieważ robię tabelkę porównującą kompletne koszta utrzymania obu pojazdów (e34 vs Golf 3). Na chwilę obecną mój benzynika (192km) w automacie pali 16L/100km (~70 zł/100 km) z tego co się orientowałem 1.9TDi spali ~5.5-6L/100km. To już spora oszczędność. Co dalej. OC, wychodzi 23 zł taniej od BMW.
Nie orientuję się w ogóle w golfikach jakie są orientacyjne ceny części do mk3 (z silnikiem 1.9TDi), które są dobre i sami ich używacie u siebie ?
Czy to prawda, że 90km TDi powyżej 120km/h ma już problemy z dalszym przyśpieszaniem, wyje i nie ma siły ? (słyszane od znajomego)
Chciałbym abyście pomogli mi wybrać, Czy wymiana obecnego auta będzie EKOnomiczna. Nie zależy mi już na komforcie (w e34 jest ogromny). Szukam auta tzw "bez wypasów" bowiem im mniej bajerów tym mniej siwych włosów i więcej zaoszczędzonych pieniędzy.
Czy to prawda, że 90km TDi powyżej 120km/h ma już problemy z dalszym przyśpieszaniem, wyje i nie ma siły ? (słyszane od znajomego)
Jak złapie notlafua to ma problem jak jest sprawny silnik to ciągnie zdrowo do 160 około, potem ma już problem
STi napisał/a:
Nie orientuję się w ogóle w golfikach jakie są orientacyjne ceny części do mk3 (z silnikiem 1.9TDi), które są dobre i sami ich używacie u siebie ?
części do zawieszenia są porównywalne - znajomek ma e36 coupe i ma części podobnie cenowo do mojego - więc myślę, że u Ciebie nie będzie tak źle. Natomaist taniej wychodzą części do silnika wgolfie niż w bmw. To też niestety mamy sprawdzone .
STi napisał/a:
z tego co się orientowałem 1.9TDi spali ~5.5-6L/100km.
To jest tak, że pali mi np. na 195/50 r15 przy w miarę ciężkiej nodze i agresywnej jeździe około 6,2l/100km w miescie. W trasie zjadę do 5,5 jadąc jak mi się podoba, maksymalnie zjechałem do 4,8 jadąc do 110km/h
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Silnik: AhU Pomógł: 6 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 550 Skąd: siedlce/okolice
Wysłany: 2010-01-14, 16:58
1.9TDi może Ci spalic nawet do 7 litra wszstko zależy od budy, stanu silnika, rozmairu felg, trybu jazdy, drogi, temp powietrza, max 7 litrów tam mi się wydaję z róznych obserwacji i spostrzeżeń
myślę że w kosztach VW biję BMW, im prostsza konstrukcja,,,, tym Taniej
jak chcesz coś mocniejszego to poszukaj Mk3 AFN 110 kucy
Mając za sobą 1,5 roku jazdy TDI-kiem w zasadzie potwierdzam wszystko co napisał e2,
jacekjurzykkk napisał/a:
1.9TDi może Ci spalic nawet do 7 litra
chyba AFN...
Ja jeżdżąc do i z prazy, robię dziennie mniej więcej 90 km. W dwie osoby, z praktycznie cały czas włączona klimą, na trasie mieszanej (miasto/trasa) doszedłem max do 6.5 l (a 0.5 l przy dieslu to sporo ).
jacekjurzykkk napisał/a:
jak chcesz coś mocniejszego to poszukaj Mk3 AFN 110 kucy
W sumie tak, ale przy AFN-nie trzeba już uważać na turbo, a konkretnie na kierownice spalin w nim zastosowane, jeżdżąc zbyt "oszczędnie" można je pozapiekać.
W sumie tak, ale przy AFN-nie trzeba już uważać na turbo, a konkretnie na kierownice spalin w nim zastosowane, jeżdżąc zbyt "oszczędnie" można je pozapiekać.
a tu ja potwierdzam raz na jakiś czas trzeba go porządnie przedmuchać na wysokich więc się to mija z celem . 90km mi starczy
Silnik: AhU Pomógł: 6 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 550 Skąd: siedlce/okolice
Wysłany: 2010-01-14, 17:46
Snejk18 napisał/a:
jacekjurzykkk napisał/a:
1.9TDi może Ci spalic nawet do 7 litra
chyba AFN...
Ja jeżdżąc do i z prazy, robię dziennie mniej więcej 90 km. W dwie osoby, z praktycznie cały czas włączona klimą, na trasie mieszanej (miasto/trasa) doszedłem max do 6.5 l (a 0.5 l przy dieslu to sporo ).
7 maX
tobie się udało 6,5, aleeeee no właśnie aleeee jest długie
nie udało, tylko max mi tyle spalił. Ja wcale lekkiej nogi nie mam. Średnią prędkość to ja mam koło 110 km/h. A momentami łapię i po 140 . Więc to nie jest, jak to się fachowo (:p) nazywa "ekodriving" A tak do wiadomości, TDI (90KM) ma najmniejsze spalanie tak gdzieś w okolicach 90km/h.
Ceny części do e36 coupe nie były moim zdaniem przesadnie drogie, z tym że jednak tam np. z tyłu było 6 lub 8 tuleji (ze względu na sanki RWD), w mk3 chyba jest mniej ?
Wybiorę 90km, które lekko sobie podkręcę do 110km i więcej nM.
Jeździłem (co prawda tylko 1200 km) Audi A4 b5 1.9TDi (116km) i byłem wniebowzięty. Benzyna, dieslowi nie równa, małe spalanie, mało koników a porusza się i to mi wystarczało.
CD. Moich pytań do Was.
1. Przychodzi taki moment, że muszę zjeżdzać do Polski (od września do marca - Norweskie zimy )
tu zaś w PL robię bardzo małe przebiegi, dziennie 2 x 5 km lub w ogóle. Czy takie niskie przebiegi są bezpieczne dla TDi ? Wiem np. jak dobrze obchodzić się z turbinką.
2. a) Czy Golf 3 jest prostym autem w budowie ? można większość naprawiać samemu ?
b) Prosto wymienia się np. filtr kabinowy czy nagrzewnicę nie rozkładając pół auta ?
c) Czy mk3 ma unoszoną maskę na teleskopach czy kijek ?
Wielkiego komfortu nie szukam. Czy komfort mk3 można porównać z seryjnym e36 ?
Jeździłem seryjną e36 odpowiadał mi komfort. Później założyłem gwint, 8,5 i 10"x17" na profilu 40 i 35 i właściwie też byłem zadowolony z jazdy kebaba (e36)
Wybaczcie za mój zestaw pytań chcę prawidłowo ulokować pieniądze i nie pomylić się w zakupie.
2. a) Czy Golf 3 jest prostym autem w budowie ? można większość naprawiać samemu ?
b) Prosto wymienia się np. filtr kabinowy czy nagrzewnicę nie rozkładając pół auta ?
c) Czy mk3 ma unoszoną maskę na teleskopach czy kijek ?
a - tak jak się ma gdzie to nie ma problemu z naprawami
b - filtr tak, nagrzewnicy nie wymieniałem - nie wiem
c - na kijek, ale można dokupić teleskopy za ~70zł
z tym że jednak tam np. z tyłu było 6 lub 8 tuleji
Na tylnej belce masz dwie tuleje, dosc szybko sie zuzywaja na Pl drogach, koszt z wymiana jakies 100 zlotych, roboty troszke, poniewaz trzeba wypiac belke.
STi napisał/a:
Prosto wymienia się np. ... nagrzewnicę nie rozkładając pół auta ?
Trzeba wyjac deske, wiec roboty duzo.
STi napisał/a:
Czy komfort mk3
można porównać z seryjnym e36 ?
Jak dla mnie Golf jest twardszy, BMW ma bardziej dokladny uklad kierwniczy. Ogolnie trakcja jest na dobrym poziomie.
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3
Wysłany: 2010-01-15, 13:08
Sivy napisał/a:
STi napisał/a:
z tym że jednak tam np. z tyłu było 6 lub 8 tuleji
Na tylnej belce masz dwie tuleje, dosc szybko sie zuzywaja na Pl drogach, koszt z wymiana jakies 100 zlotych, roboty troszke, poniewaz trzeba wypiac belke.
STi napisał/a:
Prosto wymienia się np. ... nagrzewnicę nie rozkładając pół auta ?
Trzeba wyjac deske, wiec roboty duzo.
STi napisał/a:
Czy komfort mk3
można porównać z seryjnym e36 ?
Jak dla mnie Golf jest twardszy, BMW ma bardziej dokladny uklad kierwniczy. Ogolnie trakcja jest na dobrym poziomie.
nie strasz kolegi aż tak bardzo
ja mam w rodzinie i wśród znajomych jako jedyny VW i są momenty że mi zazdroszczą jak idze o serwis i części
[ Dodano: 2010-01-15, 13:09 ]
[quote="STi"]Najlepiej jak najmniej myślę od 7k do 8k, ale liczę na słabą wersję tzn, zadowole się el.szybami i szyberdachem lub klimką, więcej nie potrzebuję [/quotea]