Silnik: brak
Wysłany: 2011-08-01, 13:25 Czy golf 3 to dobry samochód na początek?
Witam. Chciałbym wiedzieć, czy golf 3 nada się dla mnie na pierwszy samochód? Mam 18 lat, niedługo zrobię prawko i właśnie szukam samochodu do 5000zł. Ile mniej więcej (nie licząc kosztów paliwa) kosztuje rocznie utrzymanie golfa? I jeśli kupię egzemplarz z roku około 1995 to będzie się on ciągle sypał, ze względu na swój "zaawansowany" wiek? W sprawie kupna samochodu decydujący głoś ma mój wujek, którego sąsiadem jest mechanik. Mechanik ten mówi, żebym żadnego auta w tej cenie nie kupował, bo to same trupy, tylko jeszcze dozbierał 5000zł. Ale to zbieranie długo potrwa, a mi zależy na czasie. Może, jeśli pokażę, co o tym myślą wieloletni właściciele (i miłośnicy) golfów, to wujek zmieni zdanie. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Za ok 5000 można kupić w miarę zadbanego golfa. A czy się będzie sypał to zależy jak będziesz o niego dbał i od samego egzemplarza, jakie przebiegi robisz. Wiadomo trzeba na początku liczyć się z wymianą oleju, filtrów i rozrządu ew, kable, świece w benzynówce, świece żarowe w dieslu itp. Może jakieś elementy przy zawieszeniu albo drobne naprawy blacharskie. Ale to są części eksploatacyjne i czym by nie jeździł to trzeba się liczyć z wydatkami, a do golfa części są bardzo tanie. A jak mechanik mówił że za 5tys kupuje się same złomy to polecam zmienić mechanika. Jak mówi że dozbireaj jeszcze 5 tys i kupisz coś lepszego to tak można w nieskończoność. Będziesz miał 10tys to dozbieraj jeszcze 2 tys i kup jeszcze lepszy a w rzeczywistości nadal poruszasz się bez samochodu. A tym bardziej jak nie pracujesz to zapytaj się go skąd odłożyć te następne 5 tys?? ( Te pierwsze to rozumiem osiemnastka itp.)
PS. Na początku zdaj prawko i nie martw się na zapas. Samochodów jest dużo i zawsze zdąży się kupić.
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-08-01, 15:25
golfów 3 jest tyle że części do nich są bardzo tanie. Nie jest też skomplikowanym autem pod względem elektryki i mechaniki więc jeśli lubisz się bawić to jest to dobry wybór.
Wiadomo że samochód który ma tyle lat co ty to nie nowe auto ale wszystko zależy od historii danego egzemplarza. Jak właściciel był burakiem to i auto będzie miało długość życia buraka. A jak dbasz to będzie ci służyć.
Za 5 koła kupisz już fajny egzemplarz z klimatyzacją i innymi dodatkami. Nie bierz tylko jakiegoś 1.4 bo ktoś ci powie że mało palą itp etc. Bzdury.
Witek śmiało kupuj Golfa 3 , ja kupiłęm 3 miesiące temu i nie żałuje , tylko reguła jest prosta , nie wydawaj wszystkiego na zakup , dobrze sobie tysiaka zostawić na drobne naprawy i autko jest miodzio:)
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 5 razy Wiek: 22 Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 870 Skąd: Lubin
Wysłany: 2011-08-03, 17:55
Moim pierwszym autem jest golf3 1.6 i jestem z tego bardzo zadowolony.
Tak jak pisal kolega Marian0753 na samym poczatku trzeba powymieniac filtry swiece cos z zawieszenia nowe amorki.
Jak bedzie sz dbal o auto to nie bedzie Ci sie sypal.
Golfy3 nie sa skomlikowanymi autami jesli chodzi osilnik.
A mechanika to zmien,albo niech dolozy Ci tez 5tys i wtedy kupisz inne auto
Jak na 18urodziny to golf3 najlepszy prezent
Wysłany: 2011-08-05, 21:05
Dziękuję wszystkim za pomoc. Jest jednak pewna zmiana planów. Zwiększył się budżet do ok. 11 tysięcy. I tutaj pojawia się moje pytanie: zostać przy golfie 3, czy kupić coś innego? Ważnym kryterum są rozmiary samochodu (mamy garaż motocyklowy i największy samochód jaki do niego wchodzi to seat cordoba, więc golf 4 się nie zmieści). Myślę, że golfa kupiłbym za mniej więcej 7 tysięcy, a reszte zostawił na ew. naprawy, mody i paliwo. Czy to dobry pomysł?
EDIT:
Jak przeglądałem allegro to inne propozycje to:
VW Polo
Fiat Bravo/Punto II
Mitsubishi Colt
Hyundai Coupe
Ford Focus
Co Ty robisz z kasą, że Ci się tak mnoży??
Ja również polecam golfa. Ale powiem szczerze, że pewnie każdy z forum Ci go poleci. Zajrzysz na jakieś inne forum innej marki i oni będą Cię namawiać na swoją markę. Więc zasadniczo decyzja należy do Ciebie!!
Wysłany: 2011-08-05, 23:17
A mam jeszcze jedno pytanko. Jeśli bym nie wziął żadnej z tych sportowych wersji, tylko np. 1.8 czy 1.6, to czy na trasie bedę miał zapas mocy przy wyprzedzaniu? Czy 90km przy tej masie to nie będzie za mało? Kompletnie się nie znam na takich rzeczach
Silnik: 1.8 ABS + LPG było Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 16 Wrz 2008 Posty: 287 Skąd: Stegna
Wysłany: 2011-08-05, 23:43
Uwierz mi, że nie będzie. Sam mam 1.8 90KM i do tego w gazie. Jak dla mnie idzie jak przecinak i jest dla mnie wystarczający, więcej KM pod maską chciałbym tylko dla własnej frajdy Jadąc 70-100 redukcja do 3. biegu i but - łykasz co tylko chcesz
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-08-06, 10:27
ja bym brał 2.0 8v. Super ekonomia jak jeździsz normalnie i jakąś moc też jest. Nie wiem jak 2.0 16v ale spalanie też pewnie podobne a osiągi jeszcze lepsze. Celowałbym w takie silniki gdybym był tobą. Tylko z 16v to trza uważać i kupuj pod okiem kogoś kto zna się na tym.
Jak przeglądałem allegro to inne propozycje to:
VW Polo
Fiat Bravo/Punto II
Mitsubishi Colt
Hyundai Coupe
Ford Focus
Powiem ci tak polo to to samo co cordoba/ibiza dla minie jest tam mało miejsca bardzo wąski jest, a część silników takich samych jak w golfie III.
Fiat Bravo silnik 1.4 12V bardzo awaryjny, 1.6 16V dużo pali jedynie jak co to 1.2 ale tam może być ciut mała moc. Co do reszty to nie miałem styczności.