logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy golf 3 to dobry samochód na początek?
Autor Wiadomość
AdiK__ 
VAG Podlasie

Silnik: 1Z

Wysłany: 2011-08-07, 08:10   

Witek_12 napisał/a:

EDIT:
Jak przeglądałem allegro to inne propozycje to:
VW Polo
Fiat Bravo/Punto II
Mitsubishi Colt
Hyundai Coupe
Ford Focus

Od fiatów kolego trzymaj się jak najdalej, mitsubishi słaba dostępność części. hyundai podobnie jak mitsubishi a ford tak jak fiat ;) pamiętaj nigdy samochodu na F oraz francuzów :) Golf bedzie idealny :) i ze swojej strony polecam TDI :D

AdamPLSieradz 

Silnik: 1.8 GT z LPG
Wysłany: 2011-08-08, 08:19   

Kolego ja też nie dawno kupiłem Golfa 3 :D ( niedawno tj. ponad 3 miesiące temu )
Kupiłem go za 3600 zł .... z gazem BRC rocznik 93 :D jest super. Do tej pory nie popsuł się.
Po zakupie było trochę rzeczy do porobienia, lecz z większością już się uporałem. Silnik jak na 90 km jest dynamiczny, pali ok 10 l gazu, jest w nim już dosyc sporo miejca w środku wbrew pozorom, wygodne, części naprawdę tanie np. wszelkiego rodzaju filtry, czy nawet elementy zawieszenia.
Fajnie się prowadzi. Twój budżet jest spory, więc kupisz naprawdę zadbaną furę, ja zrobiłem sobie taki "margines bezpieczeństwa" tzn. nie wydałem wszystkiego na zakup i do tej pory mam pieniądze. Moje dochody to ok 300 zł miesięcznie ( praca dodatkowa ) i spokojnie daję radę go utrzymac. Więc na pierwsze autko przy małych dochodach uważam że jest SUPER.
P.S. tak jak koledzy pisali ja również nie polecam fiata ( zwłaszcza punto ), a jeśli chodzi o Forda to jedynie Mondeo mi podchodzi, ma niezłe silniki ... kiedyś takiego chciałem , ale częsci już droższe niż do Golfa 3, francuzy nie są takie tragiczne, ale częsci drogie i ciężkie naprawy bo skomplikowane dosyc, Mitsubishi b.dobra marka , nie psują się często, lecz częsci drogie i faktycznie nie tak łatwo je zdobyc....Hyundai Coupe fajnie wygląda ale nic nie oferuje, marka kiepska ( w tamtych latach ), VW POLO -dobry lecz jeśli masz do wyboru Golfa to POLO sobie daruj. Ceny częsci podobne a miejsca w środku znacznie mniej

Pro100 
(___]====(\X/)====[___)

Silnik: SDi
Wysłany: 2011-08-08, 10:52   

A diesla nie chcesz? Ogólnie na pomorzu jest super mk3 na wypasie za 8k

Witek_12 

Silnik: brak
Wysłany: 2011-08-09, 09:21   

Dziękuję za odpowiedzi, już się zdecydowałem na golfa i nawet rodzinę sterroryzowałem ;-) .

Pro100, diesla nie chcę, ponieważ naprawy są na pewno trudniejsze i droższe, obsługa trudniejsza, no i nie wyjdzie wiele taniej niż benzyna. A jeśli wszystko się potoczy tak, jak się zapowiada, to dziennie może będe robił nawet 50 kilosów. Więc nawet jeślibym musiał sam zainstalować lpg, to pewnie dosyć szybko się zwróci.

Pozdrawiam!

uzbek 
Wiśniowy Pirat

Silnik: 1.9 TURBO! (1Z)
Wysłany: 2011-08-09, 17:12   Re: Czy golf 3 to dobry samochód na początek?

Witek_12 napisał/a:
Witam. Chciałbym wiedzieć, czy golf 3 nada się dla mnie na pierwszy samochód? Mam 18 lat, niedługo zrobię prawko i właśnie szukam samochodu do 5000zł. Ile mniej więcej (nie licząc kosztów paliwa) kosztuje rocznie utrzymanie golfa? I jeśli kupię egzemplarz z roku około 1995 to będzie się on ciągle sypał, ze względu na swój "zaawansowany" wiek? W sprawie kupna samochodu decydujący głoś ma mój wujek, którego sąsiadem jest mechanik. Mechanik ten mówi, żebym żadnego auta w tej cenie nie kupował, bo to same trupy, tylko jeszcze dozbierał 5000zł. Ale to zbieranie długo potrwa, a mi zależy na czasie. Może, jeśli pokażę, co o tym myślą wieloletni właściciele (i miłośnicy) golfów, to wujek zmieni zdanie. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Witek

Kolego, ja pierwszego golfa kupiłem za 2000, do wglądu tutaj: http://www.fotosik.pl/u/uzbekistan/album/836728
Z wyglądu nie był zły, jak to mój ojciec powiedział wyglądał nawet "reprezentacyjnie", niestety do roboty podłoga, progi, zawieszenie, uszczelka pod głowicą, drzwi, dach. Ale 4 miesiące u mnie przejeździł właśnie w takim żałosnym stanie i nie włożyłem w niego NIC! Oprócz wymiany oleju która i tak musiała być zrobiona czy trup czy nie. Za 5000zł to już kupisz dość fajny egzemplarz, pooglądaj oferty.
Sam teraz kupuję drugiego golfa w TDI i mam podobny przedział cenowy, 4-5tyś. i auta są interesujące. Dzisiaj np. oglądałem Varianta z silnikiem 1.9D (1Y). Wyposażenie golas oprócz poduszek ABSu i haka, rok 1996. Gość woła 4000 a autko ładnie się zbierało, nie kopciło, silniczek suchy, zadbany środek, progi nie pognite (prawy wymieniony) podłoga ok. Tylko gdzieniegdzie schodziła bezbarwna warstwa lakieru ( http://tablica.pl/oferta/...996-IDb5FN.html ).
Pojeździj z wujem, pooglądaj, obadaj poszczególne egzemplarze i na pewno zmieni zdanie ;) Na pierwsze auto na prawdę super, zwrotny, wygodny, łatwy w naprawie, b.dużo części (tanich), super stosunek cena/jakość.

I co do postu wyżej, poczytaj w dziale "Na Luzie" mój temat "Gaz czy Diesel" i wtedy wydaj wyrok, dobrze utrzymany dieselek sypać się nie będzie, też chciałem gaz a jednak :)

@edit
Doczytałem dalej, za 7tyś to ty kupisz rakietę! I zostanie ci kasy żeby auto zrobić pod siebie (tuning dodatki etc.)
I błagam, nie bezcześć VRki gazem... AFN jeżeli chodzi o osiągi jest ok, a jeżeli już upierasz się na gaz to któryś z 2.0 115km (ABFa też bym gazem nie psuł) :)

golfsport 

Silnik: 1.6
Wysłany: 2011-09-01, 13:50   

Golfik zdecydowanie bardzo fajne autko na pierwszy samochód :)
Pochwal się jak coś kupisz.

Pozdrawiam. :-)

Witek_12 

Silnik: brak
Wysłany: 2011-09-01, 18:20   

Ja właśnie zdałem prawko i czekam na mój "bankomat" aż wróci z urlopu (czyt. mamę). Wtedy pewnie rozpoczę poszukiwania. Wezmę 1.8 GT lub 2.0 GTI. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc!

Dembi 
TczeVW

Silnik: 1.8 AAM
Wysłany: 2011-09-04, 20:59   

Myślę, że dobrze wybrałeś. Ja osobiście także niedawno kupiłem Golfa na swój pierwszy samochód. Kupiłem 1.8 za niecałe 3k (niestety tego słabszego 75 konnego). Co do części to tanie są, auto stosunkowo mało pali i nawet z tym słabszym silnikiem dosyć dobrze idzie. Na pewno dobry samochód, żeby robić mody we własnym zakresie, bo sam nie jestem jakąś alfą i omegą w kwestii mechaniki.blacharki itp., a dużo robię właśnie we własnym zakresie i auto u mechanika stało jak na razie tylko raz. Podsumowując kupuj tą swoją rakietę i rób topica co byśmy zobaczyli co tam nabyłeś. Pozdro ! :-D

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu