Wysłany: 2011-07-08, 16:41 Zmiana pojemności silnika w dowodzie rej.
szukałem w necie, sporo tematów, ale każdy pisze inaczej, no i wiadomo, prawo się cały czas zmienia, więc jak to jest aktualnie?
Załóżmy że Pan Kowalski ma silnik 1.4 w swoim Golfiku, zrobił Swapa na 2.0
Co musi zrobić by w dowodzie miał 2.0 ? Chodzi o to że mając 2.0 pod maską przy ewentualnej stłuczce ubezpieczalnia ma powód by nie wypłacić OC i Pan Kowalski jest uziemiony jeśli rozbije komuś S-klase czy Lambo.
Rozumiem że musi się udać na Okręgową stacje kontroli pojazdów, tam diagnosta wystawia zaświadczenie że aktualna pojemność to 2.0 itd itd
Następnie udaje się do Wydziału Komunikacji i zgłasza tą zmianę i daje kwitek z przeglądu. Czy potrzebny jest jakikolwiek dokument zawierający informacje o pochodzeniu silnika? Np faktura czy umowa kupna sprzedaży? Jakieś ksera dowodów rej. pojazdu z którego jest silnik?
W internecie sporo takich rzeczy wyczytałem, ale jak jest na prawdę?
kiedys chyba tak bylo jak napisales, teraz oile mi wiadomo silnik jest jako czesc zamienna-tak jak bys wymienial wachacz czy cos w tym stylu, ale lepiej niech sie wypowiedza ci co sa na bierzaco z przepisami
_________________ "Życie jest zbyt krótkie by jeździć powoli..."
Jedziesz na diagnostyke mowisz ze wymieniales silnik na inna pojemnosc ...
Dostajesz papierek od diagnosty...
Idziesz z nim do wydziału komunikacji, wypełniasz Wniosek o zmiane w dowodzie rejestracyjnym na np te 2.0 i oni wspisują Ci w dowód nową pojemność (aby koszty bylo 0 wpisuje sie w Adnotacje, przy wymianie dowodu dopiero nowa pojemnosc widnieje w swoim miejscu...)
Legionista, jest to gdzieś odgórnie ustalone? musi być czy nie musi? silnik załóżmy kupiony z auta powypadkowego, czyli z rozbiórki od prywatnej osoby, więc faktury żadnej nie ma itd. W takim przypadku potrzebna jakaś umowa spisana z poprzednim właścicielem na której widnieje numer silnika?
Nigdzie nie jest to ustalone.
Idziesz do urzędu komunikacji, dają Ci taki jakiś świstek na przegląd rozszerzony, wychodzi typ sprawdza, spisuje że się zgadza, wracasz z tym do urzędu, Dowód wydadzą Ci nowy, naklejki pozostają bez zmian ..
wyłapane z netu !
EDIT:
Gashkas napisał(a):1. Czy jest szansa, ze jakis diagnosta przeprowadzi przeglad i nie bedzie przeszkoda w wystawieniu opini pozytywnej w/w swap (bez zmiany papierow)? Pewnie nie ale wole zapytac.
2. Czy w razie stluczki itp (nie z mojej winy) policja moze nalozyc na mnie jakis mandat lub zabrac dowod? Zakladajac, ze jakos dojda, ze mam zmienione zasilanie a papiery stare (w dowodzie tylko napisane '1.6' - brak 'i', 'd' itp)
3. Oplacajac dalej ubezpieczenie zglosic zmiane zasilania? Ma to wplyw na stawki albo na cos innego? Pojemnosc i tu i tu 1.6. Na odcinku ktory sie wozi w razie kontroli tez tylko pojemnosc podana takze nie wiem co z tym.
4. Ostatnie pytanie - czy jesli juz bede robil zmiane papierow (powiedzmy rzeczoznawca - jesli bedzie potrzeba - potem przeglad to czy diagnosta musi koniecznie miec umowe kupna na nowo nabyty silnik? Czy to tylko moze byc jego 'widzi mi sie' a w rzeczywistosci wcale nie konieczne?
ad. 1. bez zmiany papierów nie
ad. 2. zatrzymanie dowodu rejestracyjnego z uwagi na niezgodność danych ze stanem faktycznym
ad. 3. tak, musisz powiadomić ubezpieczyciela
ad. 4. nie trzeba ale nie zaszkodzi mieć
A który ubezpieczyciel patrzy się jaki masz silnik w aucie ? przecież ludzie się nie znają na tym.. idziesz i każdy ubezpiecza auto z danymi z dowodu
Ja bym nie zgłaszał tego nikomu i cieszył się mniejszymi opłatami ..
Najlepiej Patryk podbij na stajcie diagnostyczną i się dopytaj
pzdro
to jest tak ja mam 2,0 i chce 1,4 a ty masz ten 1,4 a chcesz mieć 2,0 my sie mieniamy i finał bynajmniej tak mi sie to widzi
---------------
Wiem jak to już jest, tak dla wiadomości innych
1. udajemy sie na przegląd na OKRĘGOWĄ stacje kontroli pojazdów, tam robimy przegląd potwierdzający zmianę pojemności i mocy silnika (koszt 182 zł, 100zł za przegląd ważny rok, i 82zł za opinie o zmianie danych do dowodu)
2. z papierkiem ze stacji udajemy się do urzędu i tam wypełniamy podanie o wymianę dowodu rej z uwagi na zmianę danych w dowodzie (pojemność, moc), nie wiem niestety ile to kosztuje.
NIE JEST potrzebny żaden dowód zakupu/pochodzenia silnika, czyli już wiem to co najważniejsze
Odkąd numery silnika zniknęły z dowodów rejestracyjnych, silnik stał się normalną częścią wymienną, na którą nie są potrzebne żadne papiery jego pochodzenia lub nabycia.
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
Tak dla uściślenia np. co w przypadku jeśli zmieniam silnik 1,4 ABD na np. też 1.4 ale nowszy o innym oznaczeniu, to oznacza że nic nie muszę zgłaszać?
Silnik: ABU Pomógł: 15 razy Wiek: 30 Dołączył: 24 Kwi 2008 Posty: 455 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-07-23, 09:59
sebik85 napisał/a:
Tak dla uściślenia np. co w przypadku jeśli zmieniam silnik 1,4 ABD na np. też 1.4 ale nowszy o innym oznaczeniu, to oznacza że nic nie muszę zgłaszać?
dokładnie tak bo nie zmieniają Ci się dane w dowodzie rej.
post wyzej Silnik to czesc wymienna tak jak np opony albo klocki hamulcowe (trzeba tylko zgłaszać czy zmianie POJEMNOŚCI)