logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana pojemności silnika w dowodzie rej.
Autor Wiadomość
PiJey88 
Administrator

Silnik: 2.8 VR6
Wysłany: 2011-07-08, 16:41   Zmiana pojemności silnika w dowodzie rej.

szukałem w necie, sporo tematów, ale każdy pisze inaczej, no i wiadomo, prawo się cały czas zmienia, więc jak to jest aktualnie?

Załóżmy że Pan Kowalski ma silnik 1.4 w swoim Golfiku, zrobił Swapa na 2.0

Co musi zrobić by w dowodzie miał 2.0 ? Chodzi o to że mając 2.0 pod maską przy ewentualnej stłuczce ubezpieczalnia ma powód by nie wypłacić OC i Pan Kowalski jest uziemiony jeśli rozbije komuś S-klase czy Lambo.

Rozumiem że musi się udać na Okręgową stacje kontroli pojazdów, tam diagnosta wystawia zaświadczenie że aktualna pojemność to 2.0 itd itd

Następnie udaje się do Wydziału Komunikacji i zgłasza tą zmianę i daje kwitek z przeglądu. Czy potrzebny jest jakikolwiek dokument zawierający informacje o pochodzeniu silnika? Np faktura czy umowa kupna sprzedaży? Jakieś ksera dowodów rej. pojazdu z którego jest silnik?

W internecie sporo takich rzeczy wyczytałem, ale jak jest na prawdę?

viceroy89 

Silnik: 1.9 AZZ
Wysłany: 2011-07-08, 21:00   

kiedys chyba tak bylo jak napisales, teraz oile mi wiadomo silnik jest jako czesc zamienna-tak jak bys wymienial wachacz czy cos w tym stylu, ale lepiej niech sie wypowiedza ci co sa na bierzaco z przepisami

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2011-07-08, 21:11   

Jedziesz na diagnostyke mowisz ze wymieniales silnik na inna pojemnosc ...
Dostajesz papierek od diagnosty...
Idziesz z nim do wydziału komunikacji, wypełniasz Wniosek o zmiane w dowodzie rejestracyjnym na np te 2.0 i oni wspisują Ci w dowód nową pojemność (aby koszty bylo 0 wpisuje sie w Adnotacje, przy wymianie dowodu dopiero nowa pojemnosc widnieje w swoim miejscu...)

sirGrzesio 
Avenue

Silnik: ABU
Wysłany: 2011-07-08, 21:20   

viceroy89 napisał/a:
kiedys chyba tak bylo jak napisales, teraz oile mi wiadomo silnik jest jako czesc zamienna-tak jak bys wymienial wachacz czy cos w tym stylu

dlatego w dowodzie nie ma już takiej pozycji jak numer silnika natomiast pojemność cylindrów to już inna bajka i tak jak napisał K@mil...

PiJey88 
Administrator

Wysłany: 2011-07-09, 06:36   

bardziej interesuje mnie czy potrzebne są jakieś papiery do silnika? ze przegląd i urząd to wiem, ale co z tymi papierami pochodzenia silnika?

Legionista 

Silnik: mk4 2.0 variant
Wysłany: 2011-07-09, 07:52   

Nie musisz mnie papierów pochodzenia silnika - ale może być papier np firmy która ci ten silnik sprzedała (faktura )

Moje byłe mk3 GTI -> http://www.golf3.pl/topic...7829.htm#150845

PiJey88 
Administrator

Wysłany: 2011-07-09, 08:15   

Legionista, jest to gdzieś odgórnie ustalone? musi być czy nie musi? silnik załóżmy kupiony z auta powypadkowego, czyli z rozbiórki od prywatnej osoby, więc faktury żadnej nie ma itd. W takim przypadku potrzebna jakaś umowa spisana z poprzednim właścicielem na której widnieje numer silnika?

Legionista 

Silnik: mk4 2.0 variant
Wysłany: 2011-07-10, 17:06   

Nigdzie nie jest to ustalone.
Idziesz do urzędu komunikacji, dają Ci taki jakiś świstek na przegląd rozszerzony, wychodzi typ sprawdza, spisuje że się zgadza, wracasz z tym do urzędu, Dowód wydadzą Ci nowy, naklejki pozostają bez zmian ..

wyłapane z netu !
EDIT:

Gashkas napisał(a):1. Czy jest szansa, ze jakis diagnosta przeprowadzi przeglad i nie bedzie przeszkoda w wystawieniu opini pozytywnej w/w swap (bez zmiany papierow)? Pewnie nie ale wole zapytac.
2. Czy w razie stluczki itp (nie z mojej winy) policja moze nalozyc na mnie jakis mandat lub zabrac dowod? Zakladajac, ze jakos dojda, ze mam zmienione zasilanie a papiery stare (w dowodzie tylko napisane '1.6' - brak 'i', 'd' itp)
3. Oplacajac dalej ubezpieczenie zglosic zmiane zasilania? Ma to wplyw na stawki albo na cos innego? Pojemnosc i tu i tu 1.6. Na odcinku ktory sie wozi w razie kontroli tez tylko pojemnosc podana takze nie wiem co z tym.
4. Ostatnie pytanie - czy jesli juz bede robil zmiane papierow (powiedzmy rzeczoznawca - jesli bedzie potrzeba - potem przeglad to czy diagnosta musi koniecznie miec umowe kupna na nowo nabyty silnik? Czy to tylko moze byc jego 'widzi mi sie' a w rzeczywistosci wcale nie konieczne?

ad. 1. bez zmiany papierów nie
ad. 2. zatrzymanie dowodu rejestracyjnego z uwagi na niezgodność danych ze stanem faktycznym
ad. 3. tak, musisz powiadomić ubezpieczyciela
ad. 4. nie trzeba ale nie zaszkodzi mieć

A który ubezpieczyciel patrzy się jaki masz silnik w aucie ? przecież ludzie się nie znają na tym.. idziesz i każdy ubezpiecza auto z danymi z dowodu
Ja bym nie zgłaszał tego nikomu i cieszył się mniejszymi opłatami ..

Najlepiej Patryk podbij na stajcie diagnostyczną i się dopytaj
pzdro

Moje byłe mk3 GTI -> http://www.golf3.pl/topic...7829.htm#150845

strzeliniasty 
Grupa Dolnośląska

Silnik: 2.0 8V (AGG) 115KM
Wysłany: 2011-07-11, 13:32   

viceroy89 napisał/a:

kiedys chyba tak bylo jak napisales, teraz oile mi wiadomo silnik jest jako czesc zamienna

to sie dotyczylo numeru silnika

kiedys w dowod wpisany byl nr silnika a teraz nie ma

Lukasz_golf_1,4 

Silnik: 1,4 abd
Wysłany: 2011-07-13, 11:01   

PiJey88, to jest tak ja mam 2,0 i chce 1,4 a ty masz ten 1,4 a chcesz mieć 2,0 my sie mieniamy i finał bynajmniej tak mi sie to widzi

PiJey88 
Administrator

Wysłany: 2011-07-20, 12:31   

Lukasz_golf_1,4 napisał/a:
to jest tak ja mam 2,0 i chce 1,4 a ty masz ten 1,4 a chcesz mieć 2,0 my sie mieniamy i finał bynajmniej tak mi sie to widzi

:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:

---------------

Wiem jak to już jest, tak dla wiadomości innych

1. udajemy sie na przegląd na OKRĘGOWĄ stacje kontroli pojazdów, tam robimy przegląd potwierdzający zmianę pojemności i mocy silnika (koszt 182 zł, 100zł za przegląd ważny rok, i 82zł za opinie o zmianie danych do dowodu)

2. z papierkiem ze stacji udajemy się do urzędu i tam wypełniamy podanie o wymianę dowodu rej z uwagi na zmianę danych w dowodzie (pojemność, moc), nie wiem niestety ile to kosztuje.

NIE JEST potrzebny żaden dowód zakupu/pochodzenia silnika, czyli już wiem to co najważniejsze :ok:

opolanin 
Junior Admin

Silnik: DIESEL
Wysłany: 2011-07-23, 01:35   

Odkąd numery silnika zniknęły z dowodów rejestracyjnych, silnik stał się normalną częścią wymienną, na którą nie są potrzebne żadne papiery jego pochodzenia lub nabycia.

sebik85 
Golfik 1,4 Pink Floyd Edition

Silnik: 1,4
Wysłany: 2011-07-23, 09:38   

Tak dla uściślenia np. co w przypadku jeśli zmieniam silnik 1,4 ABD na np. też 1.4 ale nowszy o innym oznaczeniu, to oznacza że nic nie muszę zgłaszać? :-)

sirGrzesio 
Avenue

Silnik: ABU
Wysłany: 2011-07-23, 09:59   

sebik85 napisał/a:
Tak dla uściślenia np. co w przypadku jeśli zmieniam silnik 1,4 ABD na np. też 1.4 ale nowszy o innym oznaczeniu, to oznacza że nic nie muszę zgłaszać? :-)

dokładnie tak bo nie zmieniają Ci się dane w dowodzie rej.

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2011-07-24, 19:08   

sebik85 napisał/a:

post wyzej !! Silnik to czesc wymienna tak jak np opony albo klocki hamulcowe (trzeba tylko zgłaszać czy zmianie POJEMNOŚCI)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu